• 3

Neobičan srpski na sajtu Preševa i dete sa albanskom zastavom: "Dobrodošli u našem prekrasnom gradu"

"Paradajs, kovde i goveđa" su u zvaničnim dokumentima

  • 3
Preševo

Foto: presevo.rs

Zvaničan sajt opštine Preševo, na prvi pogled deluje uredno, ali kada krenete da listate sadržaj, shvatićete da je srpsku verziju popunjavao neko ko baš i ne poznaje dobro srpski jezik.

Kada, pak, kliknete na albanski jezik, tu se osim sadržaja na ovom jeziku nacionalne manjine, ali većinskog naroda u Preševu, pojavljuju i ispisi na srpskom, pa je ceo sajt zapravo jedna neobična mešavina ćirilice, latinice, srpskog i albanskog jezika.

"Dobrodošli u našem prekrasnom gradu"

Prvo što možete velikim slovima pročitati jeste upravo ovaj natpis dobrodošlice: "Dobrodošli u našem prekrasnom gradu". Neobična omaška za dobrodošlicu samo je uvod u niz grašaka koje se mogu videti u podmenijima.

Tako je reč "konkurs" prevedena kao - "konkurencija", pa postoji "Konkurencija za finansiranje godišnjih programa", "Konkurencija za subvencije u poljoprivredu"

Nezaposlene možda zanima vest sadržine "Obavestuju se svi zainteresovani za učešde u programu subvencija za samozapošljavanje".

Ako vas zanima izveštaj, možete kliknuti na baner "Raporto nje problem". Za one koji ne znaju albanski, problem ipak postoji.

Na kraju, i adresa opštine nije ispisana na srpskom jeziku, pa, ako želite kod predsednika, možete otići samo u "Marshall Tita nr.36, Preshevë".

Sajt krasi i jedna fotografija dana, koja se očigledno i ne menja, a na njoj se vidi devojčica koja drži albansku zastavu, dok je iza nje panorama grada.

Neki zvanični dokumenti koji mogu da se preuzmu su pravilno i korektno napisani, i to dvojezično, najpre srpskim jezikom i ćiriličnim pismom, a potom i prevodom na albanski, dok su neki jednako nepismeni kao i sajt.

Tako, na primer, u obrascu zahteva za poljoprivredni konkurs postoji voćka koja se zove "paradajs", a od životinja tu su kovde i goveđa.

Treba napomenuti i da mnoge od opcija na sajtu i ne mogu da se kliknu, i to ni u albanskoj, ni u srpskoj verziji.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logika

    Jaooo, kad čujem Preševo, nikad nemogu da zaboravim školu, društvo, lep mali gradić u ravnici, i ceeelu svoju familiju, uzeše nam i to. Nikada da ga nezadrže, neznam samo koliko grobna mesta puuna imam. Nemogu nikada više sveću da im zapalimmm. To što kažu dolina, dplina je iza preševa preko brda prema gilane.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima