Ministarstvo pravde: Nadležni organi da se još više uključe u borbu protiv porodičnog nasilja

Usled epidemije bolesti Kovid-19 i nepredviđenih okolnosti koje su nastale zbog toga, svuda je zabeležen porast slučajeva nasilja u porodici

  • 0
Zena, nasilje u porodici, policajac

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock/A. Nalbantjan

Ministarstvo pravde poziva nadležne državne organe da se još intezivnije uključe u borbu protiv porodičnog nasilja, sa ciljem da se spreči njegova eskalacija i slučajevi u kojima dolazi do smrtnih ishoda.

Sa problemom nasilja u porodici suočavaju se sve države sveta, a usled epidemije bolesti Kovid-19 i nepredviđenih okolnosti koje su nastale zbog toga, svuda je zabeležen porast slučajeva tog nasilja.

Ministarstvo ukazuje da je neophodno da svi kapaciteti u državi budu angažovani na suzbijanju porodičnog nasilja, jer samo zajedničko i sveobuhvatno delovanje može dovesti do smanjenja broja žrtava.

Do sada utvrđenja praksa rada pravosudnih organa i postojeći zakonski okvir omogućavaju da ta borba bude sistemska i da povezuje veliki broj institucija - sudove, tužilaštva, nadležna ministarstva i zdravstvene i obrazovne institucije.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici polovinom 2017. godine razmotreno je više od 140.000 slučajeva nasilja u porodici, usvojeno više od 50.000 hitnih mera i izrađeno više od 42.000 individualnih planova zaštite.

Za 35 meseci primene novih zakonskih mera, održano je blizu 8.000 sastanaka grupa za koordinaciju i saradnju, koje se obrazuju na području svakog osnovnog javnog tužilaštva.

Ministarstvo pravde je u cilju unapređenja rada tih grupa početkom maja preporučilo da sastanke održavaju putem interneta, za šta je obezbeđeno korišćenje odgovarajuće aplikacije.

Pored efikasnog rada nadležnih organa, Ministarstvo pravde ukazuje da je u borbi protiv nasilja u porodici neophodno jedinstvo celog društva koje podrazumeva da niko ne sme da zatvara oči pred nasiljem i da je neophodna da svako ko primeti nasilje to prijavi nadležnim organima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA