• 2

Hram star 800 godina u samom centru Čačka: Turci ga 3 puta pretvarali u džamiju, ali uzalud

Sada je ostvaren san verinka

  • 2
Hram Čačak

Hram Čačak / Foto: RINA

Koliko je star grad Čačak, toliko je stara i crkva u njegovom centru. Zajedno dele sudbinu staru osam vekova, a kroz istoriju menjali su ime, a božija kuća čak i veru.

Sadašnji Hram Vaznesenja Gospodnjeg prvo je bio manastir, pa su ga Turci tri puta pretvarali u džamiju, a danas je parohijska crkva. Vreme je uzelo svoj danak, pa je pre dve godine hram obnovljen, nakon čega je usledilo oslikavanje. Nakon pet meseci kupola je dobila potpuno drugačiji izgled i na taj način ostvaren je san svih vernika iz grada na Moravi.

Hram Čačak

Hram Vaznesenja Gospodnjeg  / Foto: RINA

- Кompoziciju Vaznesenja Gospodnjeg oslikao je akademski slikar Radan Radojlović iz Ćuprije. Gospod je oslikan sa Bogorodicom, anđelima i apostolima, ispod je 16 proroka, svaka figura ima pet metara,a na kupoli se nalaze i 16 anđela koji predstavljaju nebeski svet. Na kupoli su predstavljeni jevanđelisti Matej, Marko, Luka i Jovan,a u međuprostorima su događaji koje najčešće proslavljamo, srpske mučenike koji su u novije doba postradali - kaže starešina hrama Marko Mirković za RINU.

Hram Čačak

Starešina hrama Marko Mirković / Foto: RINA

Ovaj hram jedan je od najstarijih u Srbiji, a podigao ga ja župan Stracimir u 12 veku. Posvećen Presvetoj Bogorodici važio je za jedan od najvažnijih manastira tog doba, a malo ljudi zna da je stariji čak i od Studenice. Кoliko je bio važan govori i podatak, da je nakon osvajanja Turaka pretvoren u džamiju koju su nazivali carskom i osvajačkom.

- Hram se prostire na oko 700 kvadrata, jedna trećina crkve je oslikana, verujem da će se radovi nastaviti od septembra. Jedan je od najstarijih u Srbiji i neophodno je dosta ulaganja. Кada crkva i grad uzjamno lepo sarađuju i žive , kao i duša i telo , onda voljom Božijom se postigne ovakva kupola koja svedoči na ponos srpskom narodu i generacijama koje ostaju iza nas - kaže starešina.

Hram Čačak

Hram Vaznesenja Gospodnjeg  / Foto: RINA

Vrednost dosadaljšnjih radova je 90 hiljada dinara, a neophodno je još 200.000 da bi oslikavanje u potpunosti bilo završeno. Jedan deo sredstava obezbedili su Grad Čačak i Vlada RS.

Video: Otkriven misteriozni hram skriven u srcu šume

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima