• 5

Najstariji direktor u Srbiji, ima 91 godinu: "Ne odustajem dok se obećano ne ispuni"

"Regan" je zadrugu osnovao 1985. godine, očekuje njen novi procvat kada prođe epidemija

  • 5
Vlasto Voštinić, Regan, Kraljevo

Vlasto Voštinić / Foto: RINA

Vlasto Voštinić iz kraljevačkog sela Pekčanica, sa svojom 91 godinom najstariji je direktor u Srbiji. Ovaj domaćin već 35 godina upravlja Zemljoradničkom zadrugom „Roćevka“ koju je u najtežim vremenima spasio propadanja. Nadeleko je poznat po nadimku Regan, a svi koji ga poznaju kažu da mu takav nadimak pristaje.

- Kao direktor zadruge, ali i kad sam bio predsednik mesne zajednice borio sam se za interese svih. Znao sam svake sedmice da idem u Beograd, kako bih se izborio za izgradnju puteva i bolje uslove naših meštana. Ne odustajem dok se obećanje ne ispuni. Takav sam, valjda me zbog odlučnosti, upornosti i ambicioznosti, možda i tvrdoglavosti, ali čiste seljačke i zovu Regan - malo u šali, više u zbilji kaže Vlasto za RINU.

Zadrugu je osnovao 1985. godine, kako kaže, praktično ni od čega, na goloj ledini, sa samo 75 ari posne zemlje. Otvorio dve prodavnice, krenuo sa otkupom. Roćevići i okolna sela na taj način su živnula.  U periodu tranzicije, kada su sve zemljoradničke zadruge u Srbiji propale, a vredna zadružna imovina razgrabljena i rasprodata, roćevačka zadruga je preživela, ali samo zahvaljujući svom direktoru koji je sam vodio duge sudske sporove, kako bi spasio ono u šta je ulagao svoj trud i vreme.

Vlasto Voštinić, Regan, Kraljevo

Ima 91 godinu / Foto: RINA

- Kad prođe epidemija čeka me već dogovoreni sastanak sa predsednikom Zadružnog saveza Srbije Nikolom Mihailovićem, zatim sa ministrom za regionalni razvoj Milanom Krkobabićem. Nama je potrebna  pomoć daleko manja nego što su dobile sve novoformirane zadruge u Srbiji. Ako bude razumevanja, a verujem da hoće, "Roćevka" će brzo doživeti novi procvat - tvrdi Vlasto koji iza sebe ima i 30 godina uspešnog rada u Makedoniji, gde je i zaradio penziju.

Vlasto Voštinić, Regan, Kraljevo

Na čelu je zadruge od 1985. godine / Foto: RINA

Na funkciju direktora seoske zadruge, kako iskreno govori, nije stavio tapiju. Prepustio bi je prvom na koga naiđe u selu, a da je u njega siguran da će da čuva zadružnu imovinu kao što je on. Dok takvog ne sretne i upozna, neće da uzalud troši vreme. Kreće Regan u novi mandat s još većim elanom, voljom i planovima. I do stote, zašto da ne.

Video: Počela isplata 100 evra penzionerima, najstariji poranili na šaltere

(Telegraf.rs/ RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opstinar

    A nema bolje kancelarije do one u "Parizu" !

  • Gile

    Drži se starino,bravo i svako dobro.

  • Nišlija

    Bravo Gospodine! Eh da nam je viśe ovakvih ljudina

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima