• 36

Uništavanje Zlatibora i prirode uživo: Pogledajte Titovu vilu nekad i sad

Tržišna potreba za apartmanima na atraktivnim lokacijama dovela je do apsurda, da prirodne lepote pretvaramo u prave male stešnjene gradove

  • 36
Titova vila Zlatibor

Foto: Zlatibor.org.rs, Printskin: Youtube/Titova Vila,

Šta je u bivšoj Jugoslaviji proglašavano za Titovo, moralo je biti najbolje. Sudbina vile beogradskog advokata Aleksandra Ace Pavlovića, koju je podigao na Zlatiboru bila je, naravno - nacionalizacija. Ova kuća dodeljena je Josipu Brozu na korišćenje, pa je mogao da predahne na Zlatiboru. I to je bila istorija... Ali, sadašnjost je drugačija.

Kada se kaže vila, i to vila uglednog advokata na prelepoj srpskoj planini, svako bi zamislio pravi mali raj na zemlji. Velika, blještava kuća, a oko nje čitav vrt. Tito sigurno ne bi dobio nešto što nije vredno divljenja. Možemo da zamislimo i oronulo, zapušteno zdanje koje samo seća na lepu prošlost.

No... vila nije oronula, ali nema ni bašte. Zapravo, ono što se zaista desilo treba da nas zabrine - i ovo mesto "progutala" je preterana urbanizacija, fenomen koji sve više zahvata Zlatibor, ali i brojne druge srpske planine.

Konkretno, ova zlatiborska lepotica ostala je usamljen objekat u urbanoj džungli koja je izrasla oko nje. Dakle, jeste Zlatibor, ali izgleda kao obod Beograda na kojem je svaki kvadrat iskrišćen da se u njemu podigne zgrada.

I to nije problem samo jedne vile i jedne planine. Tržišna potreba za apartmanima na atraktivnim lokacijama dovela je do apsurda, da prirodne lepote pretvaramo u prave male stešnjene gradove, a umesto šume, reka i parkova sve više gledamo asfalt i beton.

A nekada nije bilo tako. U predratnom kapitalizmu cenila se ta lepota, pa je i ova vila, iako luksuzna, bila uklopljena u ambijent. A onda su se promenile okolnosti, došao je komunizam, imovina oduzeta, ali svrha vile ostala je ista - smeštaj u prirodnom okruženju, oazi mira.

Vila, koja jeste bila namenjena Titu, 1967. godine dodeljena je beogradskoj televiziji, a potom, 2014. usledio je proces restitucije.

Došao je i novi talas kapitalizma.

Mir, sklad i lepota u kojima su bogati nekada mogli da uživaju bio je statusni simbol. Kako su te vrednosti nestale? Statusni simbol danas je novac, pokretač modernog kapitalizma, a on proizilazi iz novih investicija i atraktivnih lokacija.

Ipak, urbanisti bi trebalo da se zapitaju da li na srpskim planinama zaista želimo da napravimo "šume" solitera.

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djisko

    Ovo lud ne bi dozvolio...Sta bi cajetinci napravili od Bleda samo zamisljam... Beton, beton samo beton...

  • Zlatibor

    Ala se uvaljuju ,a svi dobro zaradjuju nema tu postenih

  • aandjelkovic

    Uništili su Zlatibor.Soliteri,liftovi,kvadovi ...razvoj je jedno,a ono ruglo bez ikakvog plana i vizije je uništavanje prirode.To je počelo pre 20 godina i sve je gore i gore.Banja Vapa zarasta.Milićeva kuća se raspada.Ali zato se pojavljuju kauboji i vigvami?!Šta je sledeće? Mesopotamija? Jednom rečju katastrofa.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima