• 1

Epidemiolog Radovanović: Zaraza nije u fabrici, već u autobusu

- Radnici su dovoženi u autobusima koji su bili puni. Tu nije poštovano rastojanje - smatra Zoran Radovanović, epidemiolog

  • 1
Autobus

Foto: Mateja Beljan

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da je otvaranje fabrika bilo rizično, ali neophodno, kako bi privreda preživela, kao i da ukoliko se sve mere poštuju, problem nije na radnom mestu u fabrici, već u prevozu.

On je za portal Sputnjik rekao da eidemiološki džepovi, koji se javljaju, nisu neobična pojava, jer se neka žarišta uvek zadrže duže od ostalih, a da iako su novooboleli mahom radnici u fabrikama, zaraza se proširila u prevozu.

- Radnici su dovoženi u autobusima koji su bili puni. Tu nije poštovano rastojanje. To je bilo mesto na kom su se zaražavali - rekao je Radovanović i dodao da je najveća opasnost u odluci da se ponovo pokrene međugradski saobraćaj, jer na taj način virus može da se prenese s juga u druge delove zemlje, poput Vojvodine, gde je trenutna epidemiološka situacija mirna.

Mere ukinute suviše naglo

On je ocenio da su mere ukinute suviše naglo i da je taj proces trebalo da se obavi postupnije.

- Jasno je da je epidemija još tu i da treba biti obazriv. Treba poštovati savete i ograničenja. Onda možemo da se nadamo da ćemo u razumnom periodu da se oslobodimo tog problema. Možda će preko leta ostati neki sporadičan slučaj, ali, verovatno pre jeseni nećemo imati novi talas - rekao je Radovanović.

Video: Proverili smo gradski prevoz u Beogradu prvog dana: Neko sa maskom, a neko bez

(Telegraf.rs / Tanjug)/

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima