• 0

Stručnjaci sa Hemijskog fakulteta razvili prvi protein za domaći test na antitela za korona virus

Test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe

  • 0
Testiranje na korona virus

Foto: Shutterstock

Na Institut za primenu nuklearne energije sutra će biti isporučena prva količina jednog od rekombinantnih proteina novog korona virusa, koji će biti jedan od glavnih sastojaka za domaći test za određivanja prisustva antitela na Sars-kov-2, prenosi RTS.

Stručnjaci sa Hemijskog fakulteta razvili su tehnologiju za dobijanje jednog od rekombinantnih proteina novog korona virusa, koji je glavni kandidat za serološki test trenutno u razvoju na katedri za biohemiju, ističe prof. dr Tanja Ćirković Veličković.

Drugi kandidat je, kako kaže, na putu da bude razvijen i u narednim danima ili nedeljama će biti ovladano tehnologijom dobijanja drugog antigena.

Test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde, da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, u ovom slučaju novom koronavirusu.

Za sada je dobijen jedan miligram, jer je za veće količine potrebno uložiti više rada i proširiti kapacitete, kao i nabaviti polazne materijale koje u ovom trenutku nemamo.

- Mi smo sa Kliničkim centrom potpisali ugovor o naučnoj i tehnološkoj saradnji i aplicirali smo za jedan veliki projekat preko SZO, odakle očekujemo da će doći jedan deo sredstava da bi mogli da nastavimo naše aktivnosti. Takođe, Vlada Srbije i Ministarstvo nauke su obećali pomoć - kaže Ćirković Veličković za RTS.

Prema njenim rečima, rokovi su jako kratki, o čemu najbolje svedoči činjenica da je čitav projekat prokrenut pre nekoliko nedelja, a danas je dobijen i prvi protein.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima