≫ 

Grad tukao po Srbiji, ispaljeno 744 raketa: RHMZ upozorio na novo jako nevreme i nepogode

Olujna nepogoda zahvatila je juče područje jugozapadne, centralne i dela istočne Srbije

  • 20

Najavljena olujna nepogoda sa jakim vetrom, pljuskovima kiše i pojavom grada zahvatila je juče u poslepodnevnim i večernjim satima područje Jugozapadne, Centralne i dela Istočne Srbije.

Posebno su stradali Peštarska visoravan, kao i područje oko Kraljeva i Kruševca.

- Nevreme je uslovljeno ciklonom, koji se iz Sredozemlja premeštao prema Balkanu, u sklopu koga se nestabilna i vlažna vazdušna masa, u jugozapadnoj visinskoj struji, premeštala preko pomenutih područja Srbije stvarajući vrlo povoljne uslove za pojavu olujne nepogode - naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Nevreme, Jasika, Kruševac, grad Nevreme u Kruševcu, Printskrin: Youtube/RTV Krusevac

Tokom nevremena dejstvovao je sistem odbrane od grada.

- Sa ukupno 119 lansirnih stanica ispaljene su 744 rakete, sa 5 radarskih centara: Kruševca, Sjenice, Bešnjaje, Niša i Crnog Vrha. U većini mesta, koje je zahvatio jak oblačni sistem kumulonimbusnih oblaka sa potencijalnim gradom, izbegnute su štete i sprečena je pojava grada, ili je bila pojava sugradice i grada bez štete, osim mestimično na relativno malim površinama u odnosu na površine zahvaćene olujno-gradonosnim oblacima - saopštili su iz RHMZ.

Sjenica, grad, domaćinstvo Marića Grad u Sjenici, Foto: Dragan Marić

Podsetimo, samo na teritoriji grada Kruševca, gde je padao grad veličine oraha, ispaljeno je najmanje 300 raketa.

Iz RHMZ upozoravaju na vremenske nepogode i za danas. 

- Danas će biti nestabilno sa lokalnim vremenskim nepogodama (obilna kiša, grad, jak i olujni vetar), sa najvećom verovatnoćom u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije. U većini mesta se očekuje od 15 do 35 mm kiše za 12 h, lokalno i više - upozorili su meteorolozi.

AMSS: Budite oprezni, zaustavite vozilo na bezbednom mestu

Upozorenje je izdao i Auto-moto savez Srbije (AMSS) zbog mogućih odrona na putevima.

- Vozači i danas moraju biti pažljiviji za vreme vožnje kako ih ne bi iznenadile deonice puteva na kojima se zbog povremeno jačih pljuskova u kolotrazima i udubljenjima nađe veća količina vode zbog koje mogu lako da izgube kontrolu nad upravljačem, jer tada vozilo može naglo da promeni putanju kretanja u neželjenom pravcu - kažu iz AMSS.

Dodaju i da je još jedan razlog za opreznijom vožnjom sigurno i povremeno jak vetar, ali i česti odroni koje ovakvo vreme donosi.

- Niska oblačnost, povremeno jači pljuskovi, a u pojedinim krajevima praćeni i gradom dodatno opterećuju vozače, zato im preporučujemo da ukoliko naiđu na područje koje je zahvaćeno nevremenom naprave puzu u vožnji i zaustave vozilo na prvom parkingu ili nekom drugom bezbednom mestu dok se vremenski uslovi ne poboljšaju - poručuju iz Auto-moto saveza.

Video: Zabelela se Srbija od grada koji je pao: Stravično nevreme napravilo haos

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA