• 4

Gojković o borbi sa koronom: Naša stopa mortaliteta je više hiljada posto manja od zemalja EU

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naveo je da je cilj mera donetih radi sprečavanja širenja korone bio da mortalitet u Srbiji bude što manji

  • 4
KORONA SRBIJA BILANS GORAN STEVANOVIĆ, ZORAN GOJKOVIĆ, SRĐA JANKOVIĆ

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Vlade Srbije, Zoran Gojković, rekao je da je cilj mera koje je Vlada uvela za vreme pandemije korona virusa bio da mortalitet bude što manji i da Srbija u tome ima jedan od najboljih rezultata u EU.

- Srbija ima stopu mortaliteta koja je više hiljada posto manja od zemalja Evropske unije, u Sloveniji je 400 odsto veća smrtnost nego u pokrajini Vojvodini. Sve zemlje su uvele brzo i kvalitativno restriktivne mere koje su se pokazale kao dobro sredstvo za borbu protiv prvog udara virusa korona - rekao je sinoć Gojković za RTV.

Gojković je dodao da se i dalje događaju lokalna žarišta - takozvani džepovi ili repovi, kao što je nedavni slučaj u Vranju.

- Biće odstupanja od broja obolelih ako se pojavi situacija kao što se pojavila u Vranju, ali ne očekujem da će biti veći broj obolelih na ukupnu situaciju. Međutim, potrebno je voditi računa i o pandemijskoj slici u regionu, u zemljama regiona, u celom svetu - dodao je Gojković.

Zatvara se kovid bolnica u Pančevu

On je kazao da se kovid bolnica u Pančevu zatvara petak.

- Imamo još određen broj obolelih na respiratorima, to su pacijenti koji su primani u bolnice i njihovo lečenje još traje. U celoj Srbiji je 27 na respiratoru i to su najteži pacijenti. Umiru stariji pacijenti ili pacijenti čiji imunitet nije dovoljan da uspešno saniraju posledice bolesti - izjavio je Gojković.

Na pitanje kako se meri uspešnost i kako to da ako su kliničke slike lakše, da i dalje nema dana bez žrtve, Gojković je odgovorio "da smo još uvek u pandemiji i jedino što možemo da poredimo je stopa mortaliteta".

- Pravi rezultati će se videti posle godinu dana, dve godine, kada se cela priča sa korona virusom bude sublimirala - izjavio je on.

Video: Gojković: U KC Vojvodina 84 zaražena pacijenta, smanjuje se broj obolelih

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica iz vica

    Kako izracuna vise hiljada posto? Au ko nas vodi..

  • Армаггедон

    О чему ви то господине гојковићу?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima