• 0

Vaspitačica iz Aleksinca pozitivna na koronu: Vrtić radi, kažu da je radila 1 dan sa jednim detetom

*11. maja dete bilo u vrtiću * Od 12. maja vaspitačica radi od kuće *13. oseća prve simptome *14. se testira *18. stižu rezultati testa *19. uzeti uzorci kontakata

  • 0
Vaspitačica, maska, vrtić, koronavirus

Foto: Shutterstock

U Predškolskoj ustanovi "Lane" u Aleksincu jedna vaspitačica zaražena je korona virusom. Bila je u kontaktu sa dvoje kolega i jednim detetom. Njihovi uzorci su juče dati na testiranje i očekuju se rezultati.

Ove informacije za Telegraf.rs potvrdila je direktorka PU "Lane" Violeta Popović navodeći da su prognoze stručnjaka pozitivne, te da veruju da su šanse za prenošenje zaraze bile male, jer su se, kako kaže, poštovale mere koje su propisala dva ministarstva - prosvete i zdravlja.

U razgovoru nam je rekla i da vrtić radi, te da nije zatvoren, kao ni da nadležni nisu utvrdili postojanje propusta.

- Meni je epidemiolog iz Niša, sa kojim sam se čula 18. uveče, a pitao me je o merama koje smo preduzeli, rekao da je mala verovatnoća da se neko zarazi, baš zato što su ispoštovane instrukcije - rekla je dodajući da je njegova procena bila da vrtić treba da nastavi da radi.

- Mi smo poštovali instrukciju Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja koju smo dobili 5. maja, pre otvaranja objekata i mi smo se pripremili po ovim instrukcijama. To je potvrdio zapisnik opštinskog prosvetnog inspektora, koja je dolazila prvog dana kada je otvoren vrtić 11. maja, i na licu mesta ustanovila da smo sve mere ispoštovali - navodi dodajući da se na ulazu u ustanovu beskontaktno meri temperatura onima koji ulaze, da se vrši dezinfekcija, da se roditelji i zaposleni pitaju za eventualne tegobe.

Dodaje i da su u vrtiću inače 523 deteta na celodnevnom boravku, a da ih je danas 37, kako kaže više, nego na početku. Podatak naglašava, jer se dešavalo da u grupama bude tek po jedno dete.

- Prošle nedelje smo imali oko 30 dece svakog dana, mada se prijavilo mnogo više dece kada smo ih anketirali, pa smo pripremali dva objekta za otvaranje. Zato su nam grupe i ostajale prazne ili sa po jednim detetom u grupi. Bez obzira na to da li je jedno dete u grupi, dva deteta, ja nisam dozvolila mešanje grupa, upravo zbog ovakvih situacija. Zato mi je epidemiolog i rekao da vrtić nastavi normalno da radi - objašnjava kako u odluke o daljem postupanju donesene.

Razgovor sa epidemiologom se desio 18. maja jer je tada saznala rezltate testa zaposlene vaspitačice.

Ona je 11. maja i 12. ujutro bila ovde, a već 13. je dobila blago povišenu temperaturu i kijavicu. Otišla je kod lekara, rekli su joj da to i nisu neki znaci Kovida, ali pošto je rekla da radi u predškolskoj ustanovi, da je vaspitačica, kazali su da bi bilo dobro da se testira i da ne dolazi na posao dok rezultati ne stignu - kaže dodajući da je već od 12. bila kod kuće, dajući onlajn podršku roditeljima i deci, jer je i to jedno dete, koje se prethodnog dana pojavilo u vrtiću, sledećeg dana ostalo kod kuće, da ne bi bilo samo u grupi.

Direktorka dalje navodi da je vaspitačica, koja, dakle, od 12. maja ponovo radi od kuće, testirana na korona virus 14. maja, te da su rezultati stigli 18. maja u 19 časova, kada ju je pozvala da joj saopšti rezultate.

- Smeštena je u privremenu kovid bolnicu, a 18. uveče smo se čule i pitala sam kako se oseća. 'Ništa posebno, isto blaga temperatura, kijavica, zapušen nos, ne osećam miris', rekla mi je - govori direktorka dodajući da ne zna kada bi se mogli očekivati rezultati testa za dete koje je bilo u vrtiću 11. maja i za dvoje kolega sa kojima je zaražena vaspitačica bila u kontaktu.

Dodaje i da je vaspitačica nosila masku, kao i da je prostorija odmah dodatno dezinfikovana, ali i da je prosvetna inspektorka juče ponovo došla u vrtić.

- Inspektorka je rekla da su mere ispoštovane - kazala nam je i dodala da je i sama podnela izveštaj Školskoj upravi u Nišu 18. uveče.

Kako je objasnila, vaspitačica nije bila prethodno testirana na korona virus, jer testiranje na virus nije bilo obavezno, sem u slučaju da je bila u kontaktu sa nekim kod koga je zaraza potvrđena ili da je u prethodnom periodu bila izložena većem riziku od zaražavanja, u slučaju da je npr. u jeku epidemije bila angažovana u zdravstvenim ustanovama ili MUP-u. Ovde to, kaže direktorka, nije bio slučaj i dodaje da nijednog od dva dana koliko se pojavila na ulazu vrtića gde se vrši merenje temperature, dezinfekcija, usmeno izveštava o rizicima... nije pokazala simptome, te da ne zna ni od koga se zarazila.

Ovim povodom kontaktirali smo i Ministarstvo prosvete, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Video: U Majdanpeku vrtić nije počeo da radi, dve vaspitačice zaražene

(B. P.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima