• 1

Beba sova pala sa drveta u dvorište crkve u Jagodini: Pronašli je sveštenici i spasili

Sreća je htela da mladunče sove padne u dvorište Hrama Sv. Mihajla i Gavrila i da ga pronađu dobri ljudi

  • 1
PTICE SOVA UŠARA ZORAN RAŠIĆ

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Mladunče sove ušare palo je sa drveta u dvorište stare crkve u Jagodini. Verovatno bi postalo nečiji plen da ga nisu pronašli sveštenici i odneli u Veterinarski institut, gde se o njemu brinu i pripremaju ga za samostalan život.

Tri puta dnevno mladunče sove ušare dobija obrok od sirovog mesa, minerala i vitamina koji mu specijalno priprema doktor veterine. U ovom uzrastu sova, koja je ptica grabljivica, nije sposobna da sama obezbedi hranu.

- Po našoj proceni, ona je stara negde oko deset nedelja. Sove ušare su za samostalan život spremne tek za nekih 24 nedelja, teoretske šanse nema da bi preživela samostalno u prirodi - kaže za RTS dr vet. med. Zoran Rašić.

Sreća je htela da mladunče sove padne u dvorište Hrama Sv. Mihajla i Gavrila i da ga pronađu dobri ljudi.

- Eto lepog primera da pošaljeno ljudima da i u doba pandemije i ostalog, ne zaboravimo da budemo ljudi - reči su sveštenika Aleksandra Gajića.

Kada neko voli ptice, nije teško ni da stekne poverenje grabljivice koje je presudno da mladunče sove prihvati hranu, ali i pažnju čoveka.

- Ptice su moja ljubav. Ja od šeste godine čuvam ptice, sad imam šezdeset, možete zamisliti koliko to meni znači, to je smisao posla kojim se bavim. Ako životinja stekne poverenje u vas, onda ste vi završili posao, ona sama uzima svoj obrok, ja joj samo pomažem. Ona mene doživljava verovatno kao svog tatu ili mamu i ja sam zbog toga presrećan - kaže doktor Rašić.

Za nekoliko nedelja mladunče sove će u volijeru, potom nazad u prirodu. Sova ušara biće tada sposobna da sama ulovi svoj obrok.

Video: Haski i sova postali najbolji prijatelji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Бравооо

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima