• 1

Tiodorović: U onim domovima za stare, koji su sačuvani od korone, treba da omogućimo posete

- Na taj način se i njima daje podstrek da sve prođe malo lakše nego što je do sada bilo - kaže epidemiolog Branislav Tiodorović

  • 1
SRBIJA KORONA BILANS DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ, BRANISLAV TIODOROVIĆ

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je situacija sa korona virusom u Vranju i Leskovcu pod kontrolom s obzirom na koordinisano delovanje svih faktora - epidemiologa, infektologa, institucija i bolnica.

Situacija se smiruje a u prilog tome je i najava da će se od petka novi KC Niš koji je prethodnih nedelja bio kovid bolnica vratiti svojim redovnim zdravstvenim aktivnostima.

Pažnja javnosti i struke usmerena je ka Vranju i Leskovcu gde je prethodnih dana zabeležen povećan broj novoobolelih.

- Mi ovoga trenutka vladamo situacijom, reći ću to i na osnovu podataka, samo je oko 2 odsto pozitivnih u ukupnom broju testiranih iz velike organizacije kakva je "Jura". Pronalaze se svi kontakti, sve je pod kontrolom u tom delu. Što se tiče Vranja to važi i za industriju nameštaja koja je bila nosilac pozitivnih nalaza - rekao je Tiodorović za RTS.

Kaže da i u jednom i u drugom slučaju imamo situaciju da dominiraju lakši slučajevi mlađih ljudi, a četvoro u Vranju imaju zapaljenje pluća laganog oblika.

I gerontološki centri pod kontrolom

Govoreći o situaciji u gerontološkim centrima, Tiodorović kaže da je sada pod kontrolom a značajno je uticalo to što su učinjeni napori u samim centrima i zbog napora zdravstvene službe koja im je pružila neophodnu logistiku.

Gerontološki centar Niš,

Gerontološki centar Niš / Foto: Telegraf/D.K.

Prema njegovim rečima, Gerontološki centar u Nišu ima 120 svojih korisnika, 11 je u KC na lečenju, ali će i oni ubrzo da se vrate.

- Radimo na tome da se testiraju i korisnici i radnici. Juče je obavljeno testiranje radnika - 44 radnika to je mnogo povoljnija situacija nego pre mesec dana - to znači da ćemo dobro krenuti - kaže epidemiolog.

Aleksinac pod kontrolom, u Negotinu se preduzimaju mere

Kaže da je Aleksinac potpuno pod kontrolom, nema obolelih, niti sumnjivih na obolenje, a u Negotinu se preduzimaju mere.

- Već treba da razmišljamo da u onim staračkim domovima, centrima koji su bili potpuno zaštićeni, pod karantinom i veoma doboro obavili svoj deo obaveze da za neko vreme obezbedimo da rodbina može da obiđe svoje rođake, odnosno da na taj način i njima da podstrek da sve prođe malo lakše nego što je do sada bilo - rekao je Tiodorović.

Govoreći o neobaveznom testiranju prilikom ulaska u zemlju, Tiodorović kaže da su skoro sve zemlje u Evropi to uradile.

NEGOTIN KORONA PROPUSTI DOM ZA STARE RADOST

Dom za stare "Radost" u Negotinu, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Zašto i mi ne bismo to uradili tim pre što ćemo i dalje sprovoditi epidemiološki nadzor, što će sanitarna inspekcija na ulazu sprovoditi svoj deo posla - utvrđivati gde se ko nalazi, da li ima nekih znakova, i na taj način je to dovoljno da sprovedemo - kaže on.

Bez naplaćivanja testa

Onima koji se pripremaju za operacije, porođaj ili neke druge terapeutske mere, neće se naplaćivati test na koronu.

- Ali oni koji po svom zahtevu idu a nije im zakazan pregled, biće tretirano da mora da se plati test koji je neophodna za početak zahvata - pojasnio je Tiodorović.

Govoreći o vakcini, Tiodorović kaže da 28 proizvođača vakcina rade na tome ali niko nije zvanično izašao sa podacima.

- Potrebno je da sačekamo ispitivanje u humanoj populaciji da bude registrovana vakcina, i njeni eventualno neželjeni efekti, pa tek onda da je koristimo - zaključio je Tiodorović.

Video: Domovi za stare: Od početka smo sugerisali da je to jedna od slabih tačaka celog sistema

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    Ti Tiodoroviću reče 26 marta da su ljudi budale što su putovali van Srbije jer si ti znao za virus još u decembru,pa zašto nisi informisao građane Srbije,a sada kažeš da mladi treba da putuju,odluči se već jednom !!!???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima