≫ 

Tiodorović: U onim domovima za stare, koji su sačuvani od korone, treba da omogućimo posete

- Na taj način se i njima daje podstrek da sve prođe malo lakše nego što je do sada bilo - kaže epidemiolog Branislav Tiodorović

  • 1
SRBIJA KORONA BILANS DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ, BRANISLAV TIODOROVIĆ Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je situacija sa korona virusom u Vranju i Leskovcu pod kontrolom s obzirom na koordinisano delovanje svih faktora - epidemiologa, infektologa, institucija i bolnica.

Situacija se smiruje a u prilog tome je i najava da će se od petka novi KC Niš koji je prethodnih nedelja bio kovid bolnica vratiti svojim redovnim zdravstvenim aktivnostima.

Pažnja javnosti i struke usmerena je ka Vranju i Leskovcu gde je prethodnih dana zabeležen povećan broj novoobolelih.

- Mi ovoga trenutka vladamo situacijom, reći ću to i na osnovu podataka, samo je oko 2 odsto pozitivnih u ukupnom broju testiranih iz velike organizacije kakva je "Jura". Pronalaze se svi kontakti, sve je pod kontrolom u tom delu. Što se tiče Vranja to važi i za industriju nameštaja koja je bila nosilac pozitivnih nalaza - rekao je Tiodorović za RTS.

Kaže da i u jednom i u drugom slučaju imamo situaciju da dominiraju lakši slučajevi mlađih ljudi, a četvoro u Vranju imaju zapaljenje pluća laganog oblika.

I gerontološki centri pod kontrolom

Govoreći o situaciji u gerontološkim centrima, Tiodorović kaže da je sada pod kontrolom a značajno je uticalo to što su učinjeni napori u samim centrima i zbog napora zdravstvene službe koja im je pružila neophodnu logistiku.

Gerontološki centar Niš, Gerontološki centar Niš / Foto: Telegraf/D.K.

Prema njegovim rečima, Gerontološki centar u Nišu ima 120 svojih korisnika, 11 je u KC na lečenju, ali će i oni ubrzo da se vrate.

- Radimo na tome da se testiraju i korisnici i radnici. Juče je obavljeno testiranje radnika - 44 radnika to je mnogo povoljnija situacija nego pre mesec dana - to znači da ćemo dobro krenuti - kaže epidemiolog.

Aleksinac pod kontrolom, u Negotinu se preduzimaju mere

Kaže da je Aleksinac potpuno pod kontrolom, nema obolelih, niti sumnjivih na obolenje, a u Negotinu se preduzimaju mere.

- Već treba da razmišljamo da u onim staračkim domovima, centrima koji su bili potpuno zaštićeni, pod karantinom i veoma doboro obavili svoj deo obaveze da za neko vreme obezbedimo da rodbina može da obiđe svoje rođake, odnosno da na taj način i njima da podstrek da sve prođe malo lakše nego što je do sada bilo - rekao je Tiodorović.

Govoreći o neobaveznom testiranju prilikom ulaska u zemlju, Tiodorović kaže da su skoro sve zemlje u Evropi to uradile.

NEGOTIN KORONA PROPUSTI DOM ZA STARE RADOST Dom za stare "Radost" u Negotinu, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Zašto i mi ne bismo to uradili tim pre što ćemo i dalje sprovoditi epidemiološki nadzor, što će sanitarna inspekcija na ulazu sprovoditi svoj deo posla - utvrđivati gde se ko nalazi, da li ima nekih znakova, i na taj način je to dovoljno da sprovedemo - kaže on.

Bez naplaćivanja testa

Onima koji se pripremaju za operacije, porođaj ili neke druge terapeutske mere, neće se naplaćivati test na koronu.

- Ali oni koji po svom zahtevu idu a nije im zakazan pregled, biće tretirano da mora da se plati test koji je neophodna za početak zahvata - pojasnio je Tiodorović.

Govoreći o vakcini, Tiodorović kaže da 28 proizvođača vakcina rade na tome ali niko nije zvanično izašao sa podacima.

- Potrebno je da sačekamo ispitivanje u humanoj populaciji da bude registrovana vakcina, i njeni eventualno neželjeni efekti, pa tek onda da je koristimo - zaključio je Tiodorović.

Video: Domovi za stare: Od početka smo sugerisali da je to jedna od slabih tačaka celog sistema

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    20. maj 2020 | 18:05

    Ti Tiodoroviću reče 26 marta da su ljudi budale što su putovali van Srbije jer si ti znao za virus još u decembru,pa zašto nisi informisao građane Srbije,a sada kažeš da mladi treba da putuju,odluči se već jednom !!!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA