≫ 

Mladom učitelju Marku celo selo skida kapu: Spasao je školu od zatvaranja, a meštanima uvek pomaže

"On kao da nam je pao s neba, eto, baš nam je učitelj dobar, radi sa decom i deca su dobra"

  • 1
Marko Čikarić Printskrin: RTS

Marko Čikarić, mladi učitelj u četvororazrednoj školi u podradanskom selu Tovrljanu, jedan je od ovogodišnjih dobitnika VIRTUS nagrade za filantropiju, koju po trinaesti put dodeljuje Fondacija "Trag". Za roditelje učenika i meštane planinskih sela, Marko je više od prosvetnog radnika i ne kriju zadovoljstvo što je prepoznat i njegov doprinos opštem dobru i održanju malobrojnih domaćinstava na ovom području.

Sa ponovnim otvaranjem škole u Tovrljanu 2015. godine, nakon više od dve decenije pauze, u ovo selo podno Radana i Sokolovice došao je i mladi učitelj iz Prokuplja Marko Čikarić, piše RTS.

- Pored toga što obavlja tu prosvetnu delatnost, on radi i jedan humani posao za celo selo, jel on snabdeva pola sela sa nekim namirnicama, hoće da učini svakom - hvali ga meštanin Radivoje Šmigić.

Marko je, kažu meštani, za pet godina uspeo ne samo da sačuva i opremi školu, u kojoj je i učitelj i služitelj, već i da probudi nadu i optimizam da je život moguć i na ovim prelepim, a skoro napuštenim predelima.

- On kao da nam je pao s neba, eto, baš nam je učitelj dobar, radi sa decom i deca su dobra - kaže Maja Jovičić iz Trnovog Laza.

- Da nije ta škola, mi bismo morali u Prokuplje da se preselimo - kaže Jelena Krstić.

Marko Čikarić Printskrin: RTS

Uz učenike, koje prevozi od kuće do škole i nazad, neretko sa njim do Prokuplja putuju i meštani, koji već godinama nemaju organizovan prevoz.

- Vozio me nekoliko puta, treba dokumenta, treba ovo, treba ovo, treba ovo, sve preko Marka - kaže Vladimir Novović iz Trnovog Laza.

Zadovoljstvo zbog nagrade VIRTUS za doprinos opštem dobru, Marko je podelio sa svojim učenicima i ljudima, koje zbog epidemije nije video dva meseca.

- To što me ljudi hvale meni daje snagu da još više pomažem ljudima. Kada smo krenuli pre pet godina, škola je imala svega tri đaka, svake godine broj đaka se povećavao, rađaju se deca, tako da ovde tek život predstoji - optimističan je učitelj Marko Čikarić.

U iščekivanju normalizacije života i na planini i povratku učitelja Marka, meštani se nadaju da će i država, pre svega kroz poboljšanje putne infrastrukture, pomoći da se nastave pozitivni trendovi u ovim selima, koja od nedavno pripadaju Parku prirode sa posebnim prirodnim karakteristikama.

Video: Krst profesora Milinkovića: Život u straćari Košutnjaka, jednog od najboljih matematičara u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA