≫ 

Da li je katastrofa zbog grada mogla da se spreči? "Oluja najavljena, postoje 3 načina odbrane"

"Grad je elementarna nepogoda koja se nigde u svetu ne može sprečiti. Cela suština jesu napori da se štete umanje na meru koja opravdava ulaganja"

  • 1
Sjenica, grad, domaćinstvo Marića Foto: Dragan Marić

Ciklon sa Mediterana doneo je juče i prekjuče grdne probleme širom Srbije, a grad je u pojedinim delovima zemlje bio toliko jak da neka sela izgledaju kao da su bila poprište ratnog okršaja.

Seljaci se hvataju za glavu, sve je uništeno, stoka je povređena, ostali su i bez krova nad glavom, bukvalno, zbog izlomljenih crepova. Svi se pitaju, da li je šteta mogla da se spreči i da li je sistem protivgradne odbrane zakazao?

- Štete su veoma male u odnosu na one koje bi bile potencijalno moguće da nije bilo dejstva - tvrdi Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Objašnjenje je sledeće: Takozvani kumulonimbusni oblaci, zahvatili su svojim pojačanim zonama tokom nevremena više stotina hiljada hektara zemlje. To znači da bi se na tim površinama i izlučio grad, a ta nepogoda se, kaže Nikolić, pojavila na promilima ove zahvaćene površine.

- Po konačnom izveštaju lansirano je 749 raketa. Grad je elementarna nepogoda koja se nigde u svetu ne može sprečiti. Cela suština jesu napori da se štete umanje na meru koja opravdava ulaganja. Princip dejstva zasniva se na ubacivanju reagensa u određene oblačne zone, u cilju stvaranja većeg broja sitnijih zrna grada, a manjeg broja krupnijih zrna. Moguća efikasnost sistema odbrane od grada, bilo gde u svetu, kreće se od 30 pa do 50-60 posto. Dakle, u svakom dejstvu mogu se očekivati štete na srazmerno manjim površinama - kazao je Nikolić.

Jugoslav Nikolić Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Foto: RHMZ

Međutim, ovi procenti ne znače mnogo seljaku koji se našao baš na onom mestu gde je grad uspeo da promakne raketama i padne svom silinom. Mnogi se pitaju, kako da ovakva katastrofa nije mogla da se predvidi unapred, jer pre oko nedelju dana nije bilo naznaka o snažnim olujama. Ipak, kako kažu u RHMZ, prognoza je ovoga puta bila uspešna.

- Prognoza vremena je dodatna podrška sistemu i ovog puta je bila uspešna i blagovremena. Ona se svaki dan izračunava pomoću najmoćnijih računarskih sistema sa više stotina/hiljada procesora i svakodnevno, više puta na dan, dostavlja Sistemu odbrane od grada. Za pripremu strelaca za dejstvo koristi se prognoza vremena i radarska osmatranja u danu kada postoje uslovi za potencijalno dejstvo, a mogućnost predmetnog nevremena je najavljena dan ranije - objašnjava Nikolić.

Dežurstva su neprekidna, bez obzira na to kakva je vremenska prognoza.

- Na 13 radarskih centara danonoćno bdiju ekipe stalno zaposlenih izvršilaca. Nezavisno od prognoze vremena, svaki dan, neprekidno dežura jedan ili dva radara koji svakog sata saopštavaju radarsku sliku ostalim radarskim centrima i aktiviraju rad nadležnog radara istog momenta kada iznad njegove teritorije uoče prvi razvoj kumulonimbusnih oblaka - kazao je Nikolić.

Raketa je, takođe, bilo dovoljno. Zapravo, 18.000 komada, koliko je spremljeno za ovu sezonu, rekordna je količina za poslednjih 10 godina.

Nevreme, grad, Bagačiće, Sjenica Foto: Užice Oglasna tabla

- Rakete se ispaljuju po komandama iz nadležnog radarskog centra dobijenih računski na osnovu radarskih i radiosondažnih merenja kojima se precizno određuje oblačna zona koja se zasejava, po utvrđenoj metodologiji dejstva. Ne ugrožavajući zdravlje i živote ljudi, strogo poštujući sve preventivne mere koje je donela država Srbija i RHMZ, izvršene su sve pripreme za ovogodišnju protivgradnu sezonu i operatvno startovanje Sistema odbrane od grada počev od ponoći, 15. aprila ove godine. Rad Sistema se priprema tako da je uvek, u svim okolnostima, spreman da radi u punom kapacitetu - kazao je Nikolić.

Nije nemoguće očekivati da se oluja, kakva je viđena juče i prekjuče, ponovi tokom ove sezone.

- Ovako intezivne oluje iznad područja Srbije nisu toliko česte. Ali su one moguće i u pojedinm godinama se pojavljuju po nekoliko puta tokom protivgradne sezone - dodaje Nikolić.

Postoje tri načina odbrane, rakete su najefikasnije

- Na gradonosni oblak se veštački utiče ubacivanjem reagensa u određenu oblačnu zonu. Sredstva kojima se to čini mogu biti avioni, rakete, ili generatori sa zemlje. Prednost raketa je što se reagens direktno unosi u cilj, u zonu oblaka gde avioni ne smeju da uđu. Države koje sprovode odbranu koristeći avione, nemaju veću efikasnost. Kod nas ima smisla razmišljati o upotrebi aviona iznad većih gradskih površina, gde nije moguća upotreba raketa - objašnjava direktor Nikolić.

Kako kaže, prema istraživanju nekih naših naučnika, efikasnost sistema odbrane od grada u Srbiji se kreće do 70 posto.

- Dakle ona je na gornjoj granici maksimalno moguće efikasnosti bilo gde u svetu. Dodatna ulaganja su planirana u automatizaciju lansirnih stanica, kako bi se eliminisali svi potencijalni subjektivni nedostaci vezani za angažovanje strelaca.

Video: Ko je štitio Srbiju od grada i nepogoda pre protivgradnih raketa?

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    21. maj 2020 | 15:02

    A zasto se ne kaze da su vise od polovine ispaljenih raketa bili - ćorci...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA