≫ 

Jedini fakultet Beogradskog univerziteta izvan prestonice je najjeftiniji, a diploma je veoma vredna

Studiranje Tehničkog fakulteta u rudarskom srcu Srbije donosi velike mogućnosti

  • 7
Tehnički fakultet u Boru

Foto: Tehnički fakultet u Boru

Jedini fakultet Beogradskog univerziteta, koji se nalazi izvan naše prestonice, već 59 godina uspešno obrazuje studente u Boru. Sa školarinom od 50.000 dinara to je najjeftiniji "beogradski" fakultet, a znanje koje dobijaju studenti daje im velike mogućnosti zapošljavanja u privredi.

Postoji i studentski centar, sve sobe imaju zasebna kupatila i internet, pa, eto prilike i da neko ko je, na primer, iz Beograda, promeni sredinu i svoje studentske dane provede u Boru. Naravno, ako ga interesuju metalurgija, tudarstvo, tehnološko inženjerstvo ili inženjerski menadžment.

Šanse da "upadnete" na budžet su velike, jer se 200 od 240 upisanih studenata godišnje školuje o trošku države.

Kako nam je objasnila dekanka fakulteta, profesor dr Nada Štrbac, ovaj fakultet od svog osnivanja u velikoj akademskoj porodici Univerziteta u Beogradu što je izuzetno značajno za nivo kvaliteta nastave i naučno-istraživačkog rada.

- Razlog za to treba potražiti u činjenici da je Bor već više od jednog veka poznat kao veliki i značajan industrijski centar. Tehnički fakultet u Boru je osnovan sa ciljem da se na njemu obrazuje kadar inženjera koji će biti anagažovani u kompanijama koje posluju u ovom regionu. U međuvremenu, diplomirani inženjeri Tehničkog fakulteta u Boru su postali poznati i priznati stručnjaci i rukovodioci u brojnim kompanijama u našoj zemlji, kao i u inostranstvu. Gotovo da ne postoji kompanija u Srbiji koja ne zapošljava nekog od diplomiranih studenata našeg Fakulteta. Takođe, veliki broj naših bivših studenata radi u inostranstvu na veoma odgovornim inženjerskim projektima - kazala je profesorka Štrbac.

Najviše studenata dolazi sa prostora Timočke krajine, ali i iz centralne, južne i istočne Srbije. Ima i Beograđana, Nišlija, Novosađana, a mnogi od njih zainteresovani su za programe na master akademskim studijama, kao i na doktorskim akademskim studijama Tehničkog fakulteta u Boru.

ispit, matematika, geometrija, prijemni, škola, domaći zadatak

Foto: Pixabay

Za sve njih, otvoren je kvalitetan studentski dom, odnosno ustanova Studentski centar Bor.

- Na raspolaganju su 332 mesta za studente. Ustanova Studentski centar Bor ispunjava uslove ustanova prve kategorije. Osnovne prednosti zbog kojih ova ustanova ispunjava uslove prve kategorije su: kupatilo u sklopu svake sobe, internet priključak u svakoj sobi, blizina studentskog restorana (u sklopu objekta), rekreativni centar i prostrani parking. Takođe, značajan je podatak da je u Studentskom centru obezbeđen smeštaj za sve studente Tehničkog fakulteta u Boru, koji dolaze iz drugih gradova, počevši od prve godine studija - kazala je dekanka.

Iako postoji gotovo šest decenija, mnogi maturanti ne znaju da u Boru mogu da završe studije Beogradskog univerziteta.

- Obzirom da vršimo promociju Fakulteta u brojnim srednjim školama u region Južne i istočne Srbije, od posebnog značaja su nam reakcije kolega - nastavnika u ovim školama. Kada im se predoči da u Boru postoji fakultet, koji je deo Univerziteta u Beogradu, oni veoma pozitivno ocenjuju mogućnost da maturanti iz ovog dela Srbije mogu nastaviti svoje školovanje, na visoko kvalitetnoj instituciji, koja im je znatno bliža od ostalih univerzitetskih centara u većim gradovima - priča dekanka.

Šta bi maturanti trebalo da znaju o ovom fakultetu

 

Na Fakultetu su trenutno studentima na raspolaganju sledeći moduli, na nivou osnovnih akademskih studija: Rudarsko inženjerstvo (Eksploatacija ležišta mineralnih sirovina, Priprema mineralnih sirovina, Reciklažne tehnologije i održivi razvoj), Metalurško inženjerstvo (Ekstraktivna metalurgija, Prerađivačka metalurgija), Tehnološko inženjerstvo (Neorganska hemijska tehnologija, Inženjerstvo zaštite životne

sredine), Inženjerski menadžment (Poslovni menadžment, Informacione tehnologije).

Svi studijski programi su akreditovani i na nivou master i doktorskih akademskih studija.

Inženjeri ovih profila veoma traženi, kako u domaćoj privredi, tako i u inostranstvu.

- Činjenica da se Fakultet nalazi u velikom industrijskom centru daje dodatne mogućnosti studentima da, pored visokog nivoa nastave na Fakultetu, steknu i praksu u pogonima kompanija u Boru i regionu. Pored toga, studenti našeg Fakulteta stiči i znanja iz oblasti preduzetništva i poslovanja u sektoru malih i srednjih preduzeća - objašnjava profesroka Štrbac.

Ima i stranaca, ali oni su najčešće gosti u razmeni, dok su njihovi prethodnici sedamdesetih i osamdesetih iz Afrike i Azije čitave studije završavali u Boru. Tokom 2008. godine formirana je Internacionalna mreža za preduzetništvo i inovacije, koja uključuje 16 univerziteta centralno-istočne Evrope i Nemačke. Pored ove mreže, na Fakultetu je aktivna i internacionalna METNET mreža. U okviru projekta ЈST SATREPS, koji Fakultet sprovodi sa Akita Univerzitetom iz Japana, omogućene su mobilnosti i studijske posete domaćih i japanskih studenata, nastavnika i saradnika, u periodu 2014-2020. Tokom 2014. godine, Tehnički fakultet u Boru se priključio ERASMUS + programu mobilnosti.

Praksa i stipendije

 

Ključnu saradnju fakultet je ostvario sa RTB Bor, a ona se nastavila i privatizacijom.

- Treba istaći da je tokom 2019. godine kompanija ZiJin potpisala ugovor o plaćenoj stručnoj praksi sa 38 studenata našeg fakulteta, koji važe do njihovog diplomiranja, uz mogućnost zapošljenja u toj kompaniji. Takođe, očekujemo da će i ove godine određeni broj naših studenata potpisati ugovor o stručnoj praksi sa ovom kompanijom. Pored toga, predstavnici ove kompanije su uključeni u Savet poslodavaca Tehničkog fakulteta u Boru, koji je formiran tokom 2020. godine sa ciljem da se dodatno pojača saradnja Fakulteta sa kompanijama i privrednim društvima u Srbiji. Pored toga, našim studentima je na raspolaganju stručna praksa u velikom broju kompanija - kazala je dekanka i istakla da je saradnja sa privredom dvosmerna.

Fakultet, pored vrhunskog nivoa nastavnog procesa na svojim akreditovanim studijskim programima, neguje i tradiciju angažmana svojih nastavnika, saradnika i studenata na brojnim naučno istraživačkim projektima, kako domaćim tako i internacionalnim.

Pored primene u naučno - istraživačkom radu, sva oprema na Fakultetu se koristi i tokom nastavnog procesa, čime studenti stiču dodatne praktične veštine, odnosno obuku za korišćenje savremene opreme ali i savremenih softverskih rešenja, koja će im biti od velike koristi u daljem radu.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misha

    23. maj 2020 | 21:50

    BRAVO !

  • Nena

    23. maj 2020 | 22:17

    Moja cerka je iz Beograda, otisla u Bor Zavrsila, diplomirala, magistrirala, i vec je 6 godina u USA, KAZE, nikad u Srbiju ni na godisnji odmor... Sve pohvale za profesore i znanje koje je odnela sa smera METALURGIJA.

  • Daks

    24. maj 2020 | 08:25

    I ja spadam u one koji su zavrsili fakultet u Boru. Odmah nakon zavrsetka sam pronasao posao u struci. Poz za Borane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA