≫ 

Šestinu stanovnika ovog mesta u Srbiji čine neoženjeni muškarci, a neudatih žena je upola manje

Uglavnom su sa seoskog područja i u poznim godinama

  • 0
Lučani Foto: RINA

Prema podacima‭ ‬popisa stanovništva iz‭ ‬2011.‭ ‬godine‭ ‬broj stanovnika opštine‭ ‬Lučani‭ ‬bio‭ ‬je‭ ‬21.000‭ ‬stanovnika, a u‭ ‬2018,‭ ‬18.600‭ ‬stanovnika.‭ ‬Od tog broja ‬više od ‬40‭ ‬odsto stanovništva je niskog obrazovnog statusa,‭ ‬bez srednje škole.‭ ‬Neoženjenih muškaraca je‭ ‬3.027‭, ‬a neudatih žena‭ ‬1.590.‭

Prema podacima Centra za socijalni rad,‭ ‬‬neoženjeni muškarci su‭ ‬uglavnom sa seoskog područja i u poznim godinama. Broj rođene dece u‭ ‬2018.‭ ‬godini je bio‭ ‬155,‭ ‬a broj umrlih u istom periodu‭ ‬364.‭ ‬Prosečna starost majki pri rađanju prvog detete je preko‭ ‬26‭ ‬godina,‭ ‬a prosečna starost stanovništva‭ ‬47‭ ‬godina.

- Opština Lučani prva je opština u regionu koja je budžetom opredelila sredstva za podsticaje rađanja. ‬Majke za prvo dete dobijaju‭ ‬30.000‭ ‬dinara,‭ ‬one koje su nezaposlene godinu dana primaju novčanu pomoć od‭ ‬20‭ ‬odsto prosečne neto zarade i svako novorođenče na poklon od opštine Lučani dobija kolevku‭ - rekao je za RINU predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Indeks starenja‭ je ‬izuzetno visok,‭ ‬što znači da‭ ‬je najveći broj stanovnika stariji od‭ ‬60‭ ‬godina.‭ Broj‭ ‬zaposlenih u opštini‭ ‬4.750,‭ ‬od čega je‭ ‬3575‭ ‬zaposleno u privrednim subjektima,‭ ‬780‭ ‬preduzetnika i‭ ‬390‭ ‬individualnih poljoprivrednika.‭

- Da bi podstakla mlade da na selu ostanu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom,‭ ‬opština Lučani je u odnosu na pre četiri godine budžetom duplirala sredstva‭. Pre četiri‭ ‬godine‭ ‬16‭ ‬miliona dinara opredeljeno je za poljoprivredu,‭ ‬ove godine‭ ‬38‭ ‬miliona dinara.‭ ‬To je samo jedan od načina da se kroz subvencije pomogne onima koji su ostali na svojim ognjištima - ‬kaže Dolović.

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA