• 0

Šestinu stanovnika ovog mesta u Srbiji čine neoženjeni muškarci, a neudatih žena je upola manje

Uglavnom su sa seoskog područja i u poznim godinama

  • 0
Lučani

Foto: RINA

Prema podacima‭ ‬popisa stanovništva iz‭ ‬2011.‭ ‬godine‭ ‬broj stanovnika opštine‭ ‬Lučani‭ ‬bio‭ ‬je‭ ‬21.000‭ ‬stanovnika, a u‭ ‬2018,‭ ‬18.600‭ ‬stanovnika.‭ ‬Od tog broja ‬više od ‬40‭ ‬odsto stanovništva je niskog obrazovnog statusa,‭ ‬bez srednje škole.‭ ‬Neoženjenih muškaraca je‭ ‬3.027‭, ‬a neudatih žena‭ ‬1.590.‭

Prema podacima Centra za socijalni rad,‭ ‬‬neoženjeni muškarci su‭ ‬uglavnom sa seoskog područja i u poznim godinama. Broj rođene dece u‭ ‬2018.‭ ‬godini je bio‭ ‬155,‭ ‬a broj umrlih u istom periodu‭ ‬364.‭ ‬Prosečna starost majki pri rađanju prvog detete je preko‭ ‬26‭ ‬godina,‭ ‬a prosečna starost stanovništva‭ ‬47‭ ‬godina.

- Opština Lučani prva je opština u regionu koja je budžetom opredelila sredstva za podsticaje rađanja. ‬Majke za prvo dete dobijaju‭ ‬30.000‭ ‬dinara,‭ ‬one koje su nezaposlene godinu dana primaju novčanu pomoć od‭ ‬20‭ ‬odsto prosečne neto zarade i svako novorođenče na poklon od opštine Lučani dobija kolevku‭ - rekao je za RINU predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Indeks starenja‭ je ‬izuzetno visok,‭ ‬što znači da‭ ‬je najveći broj stanovnika stariji od‭ ‬60‭ ‬godina.‭ Broj‭ ‬zaposlenih u opštini‭ ‬4.750,‭ ‬od čega je‭ ‬3575‭ ‬zaposleno u privrednim subjektima,‭ ‬780‭ ‬preduzetnika i‭ ‬390‭ ‬individualnih poljoprivrednika.‭

- Da bi podstakla mlade da na selu ostanu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom,‭ ‬opština Lučani je u odnosu na pre četiri godine budžetom duplirala sredstva‭. Pre četiri‭ ‬godine‭ ‬16‭ ‬miliona dinara opredeljeno je za poljoprivredu,‭ ‬ove godine‭ ‬38‭ ‬miliona dinara.‭ ‬To je samo jedan od načina da se kroz subvencije pomogne onima koji su ostali na svojim ognjištima - ‬kaže Dolović.

(Telegraf.rs/ RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima