• 24

Pojavio se video sa Kosmeta na kojem se vidi obaranje američke letelice 1999. godine

Umesto da bespilotna letelica otkrije pozicije Vojske Jugoslavije, snalažljivi branioci su otkrili nju

  • 24
Pad aviona američki bml MQ-1 Predator 1999.

Printskrin: Twitter/gvozdenavolja

Prilikom izviđanja pozicija Vojske Jugoslavije u rejonu Uroševca oborena je američka bespilotna letelica MQ-1 Predator (evidencijski broj 95-3019). Ova letelica je oborena raketnim PVO sistemom kratkog dometa Strela-1 sovjetskog porekla koji se u tim ratnim godinama nalazio u naoružanju Vojske Jugoslavije.

Ceo događaj se desio 13.maja 1999.godine (19č po lokalnom vremenu), u rejonu grada Uroševac na Кosovu i Metohiji/Republika Srbija. Bespilotna letelica MQ-1 Predator (evidencijski broj 95-3019) iz sastava 57-mog izviđačkog odeljenja/15-te eskadrile Vojske SAD je imala zadatak da detektuje pozicije Vojske Jugoslavije na kojima su se nalazile oklopno-mehanizovane jedinice, jedinice PVO i komandna mesta, prenosi "Bog rata".

Međutim, umesto da bespilotna letelica otkrije pozicije Vojske Jugoslavije, snalažljivi branioci su otkrili nju. Po agresorskom vazdušnom cilju je dejstvovao raketni PVO sistem kratkog dometa „Strela-1“ sa kojom je upravljao operator Davor Veljković.

Raketa je eksplodirala neposredno pored cilja i zasula letelicu velikim brojem gelera. Ovo je bilo dovoljno da ista izgubi kontrolu, i krene naglo da gubi svoju visinu.

MQ-1 Predator je pao u neposrednoj blizini sela Bilba koji se nalazi nekoliko kilometara severozapadno od Uroševca. Na lice mesta je odmah izašao narod, kao i Posebne jedinice policije MUP Republike Srbije koje su uspešno završile protivterorističku operaciju na tom prostoru.

Letelica se posle pada nalazila u prilično dobrom stanju. Specijalizovane jedinice Vojske Jugoslavije su potom prikupile sve njene ostatke i prebacile je na sigurno mesto.

Ona je posle rata izložena kao ratni trofej u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Interesantno je istaći da su jedinice Vojske Jugoslavije tog dana oborile još jednu bespilotnu letelicu NATO (francusku CL-289) u rejonu Кlokot banje u blizini varošice Vitina, koja se takođe nalazi na Кosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raketa

    Unistili smo mi njima preko 200 aviona i bespilotnih letelica! Moze da se nadje spisak svih oborenih i gde su pali.

  • Zvele

    A onda su došli žutaći i upropastili vojsku.....

  • Veteran

    Hahahaha padale kao kruške, još to su one stare Ruske rakete, to bi vam isto bilo kada bi nekog upucali iz tetejca, staro al bije...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima