≫ 

"Imamo spomenike junacima, političarima, sportistima, konjima, a nemamo seljaku, koji hrani sve"

Nije Srbija samo Beograd, Srbija je velika duša koja diše plućima srpskog seljaka, na njegovim žuljevima studiraju deca, na njegovim potomcima je izgrađena zemlja

  • 4
SPOMENIK SELJAK SRBIJA Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Stanovnici Glavinaca, sela podno Juhora, oko sedam kilometara od Jagodine, podigli su u centru sela spomenik srpskom seljaku i seljanki, jedinstven u Srbiji, a ovih dana, s obzirom da još preti zaraza korona virusom, stavili im na lice medicinske hirurške maske.

Spomenik delo akademskog vajara Ivana Markovića prikazuje seljaka u prirodnoj veličini, u narodnoj srpskoj nošnji, sa motikom na desnom ramenu i testijom (zemljanom posudom za vodu) u levoj ruci iza koga, na oko metar, ide žena, zabrađena maramom sa korpom hrane u desnoj i malom motikom u levoj ruci. Idu na njivu, na okopavanje kukuruza.

Spomenik od betona u Glavincima, "je najverovatnije jedini spomenik seljaku u Srbiji" ocenili su za Tanjugu meštani.

"Imamo, kažu, spomenike, junacima, književnicima, naučnicima, političarima, sportistima, konjima, kravama, pčelama i ko zna čemu još, ali nemamo spomenik seljaku, koji hrani sve".

Odbornik u Gradskoj skupštini Zoran Gligorijević, izjavio je Tanjugu, da su spomenik 2017. godine, podigli meštani u zahvalnost selu i tradiciji.

Spomenik se nalazi na regionalnom putu Jagodina - Rekovac, na raskrsnici puteva koji vode ka Jagodini, Kragujevcu, Rekovcu i planini Juhor.

Gotovo svi koji ovuda prolaze, a neki koji su za njega čuli, a dolaze u Jagodinu ili Rekovac, dođu planirano, da ga vide, slikaju se, čitaju šta piše na ploči, puni su reči hvale, ističu meštani i dodaju da sve više dolaze namerno.

Pogledajte slike:

Video: Sramota Srbije: Dva momka šamaraju i vređaju spomenik srpskom seljaku u Lazarevcu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BranS

    23. maj 2020 | 16:44

    Svi znamo u kakvoj je situaciji srpsko selo,izumire.Koliko nam je jako selo toliko nam je jaka država,to je bio slogan koji je oduvek u Srbiji važio i koji se mnogo puta potvrdio.Sad razmislite ako nam sela odumiru i nestaju sta nam je sa drzavom?!

  • Zis

    23. maj 2020 | 20:38

    Kasno je , u SFRJ bila je migracija iz sela u grad , tad su napustili svoja imanja i uhvatili se industrije. Krah SFRJ , sankcije , loša privatizacija je izbrisala tu srednju klasu. Roditelji što ostaše na selu izumrese , deca su ranije stidljivo govorila odakle su , unuci već i ne znaju odakle im potiču roditelji. Već duže decenija selo izumire , danas imamo prostranstva po nekoliko stotina kvadratnih kilometara gde nema nikog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA