• 4

Kazne za poslodavce do 500.000: Uskoro uredba kojom se sprečava rizik izloženosti zaposlenih virusu

Za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju i da, ukoliko je moguće, poslodavac organizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu

  • 4
Maske, rukavice, odelo, zaštita, medicinska sestra, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Korona virus je oslabio, ali je i dalje jedna od njegovih najozbiljnijih karakteristika brzo širenje i prenošenje, a na to upozorava i situacija u Vranju.

Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavane kaže za RTS da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih korona virusu.

Ona je navela kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

- Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti - kazala je Furtula.

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće, poslodavac organizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

- Epidemija je još tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da treba da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi - istakla je Furtula.

Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

- U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih - istakla je Furtula.

Kazne do pola miliona

Ističe da su uredbom propisane kazne.

- Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada - zaključila je Furtula.

Video: Najteže je bilo kada smo gubili bitke za naše bolesnike: Dr Stevanović o borbi sa korona virusom

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremac

    Pojacati kontrolu i kaznjavati ali ozbikjno !! Svi ovi nasi tajkuni ne da ne postuju mere nego ih boli briga za koronu...

  • Ma

    Ne treba pretiti radnicima nego gazdama i to kontrolisati, meni moj nije kupio masku ni jednom od kad je pocela pandemija a zaliti se nesmem jer kaze on, pozali se kome i pozdravi se sa poslom

  • ON

    Saberite se više sa vašim odlukama. Otvorili ste granice može da nam dođe bilo ko a vi pretite kaznama radnicima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima