≫ 

Srbija uskoro dobija rešenje o uvođenju "amber alarma"

Danas je Međunarodni dan nestale dece

  • 4
Amber alert, fondacija Tijana Jurić Foto: Printskrin/Fondacija Tijana Jurić

Ministarstvo pravde saopštilo je povodom Međunarodnog dana nestale dece, da Radna grupa koju je formiralo ministarstvo intezivno radi na definisanju načina uspostavljanjaAmber alarma“, čije je uvođenje predložila Fondacija „Tijana Jurić“.

- Uvođenje tog alarma treba da unapredi postojeći sistem pronalaženja nestale dece i predstavlja još jedan korak koji država preduzima za unapređenje sistema njihove zaštite. Ministarstvo očekuje da će rezultati rada Radne grupe, koju čine predstavnici više relevantnih institucija, uskoro biti dostupni javnosti - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde ističe da je neophodno kontinuirano raditi na unapređenju zaštite dece, koja su kao najosetljivija grupa najviše podložna raznim zloupotrebama.

- Ukazujemo da se očekuje da uskoro bude usvojena nova Nacionalna strategija za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji za period 2019-2025. godine, sa pratećim Akcionim planom, koja prepoznaje decu kao posebno ranjivu grupu i predviđa niz mera usmerenih ka unapređenju položaja dece žrtva i svedoka - ističu u Ministarstvu pravde i dodaju:

- Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, čija je primena počela 1. oktobra 2019. godine, deca su definisana kao posebno osetljiva kategorija za koju je predviđena besplatna pravna pomoć. Prema tom zakonu, deca ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć bez dodatne dokumentacije u svim postupcima koji se odnose na njih.

Igor Jurić Igor Jurić Printskrin: TV Prva

Jurić: Što pre uvesti sistem Amber alert

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić rekao je danas da bi sistem "Amber alert" morao da zaživi što pre i da je Registar nestalih lica važan, jer može pomoći da se nestali lakše pronađu.

Jurić je za televiziju Prva rekao da je važno da nestale osobe ne budu nevidljive i istakao da bi možda bilo lakše da se pronađu ukoliko bi se znala njihova imena, fotografije i slično.

Kaže da u većini evropskih država postoje takvi sistemi.

- Nemojte da se desi još jedna Tijana, Monika ili Petar, a da ništa nismo uradili, hajde da takve stvari ubuduće predupredimo -  poručio je Jurić.

On je rekao da prema podacima MUP-a godišnje između 1.300 i 1.500 dece ode od kuće i da je važno da se ovom problemu društvo više posveti i nađe način da se deluje preventivno.

Besplatan broj na koji je moguće prijaviti nestanak osobe je 0800/200-880.

Video: Amber alert sistem - pomoć u pronalaženju nestale dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    25. maj 2020 | 14:02

    Drago mi je da će taj sistem alarmiranja konačno početi da funkcioniše i kod nas. Samo mi je žao što je trebalo toliko vremena i borbe da se to desi.

  • Bgd

    25. maj 2020 | 14:00

    Bogu hvala, dobro ste se setili.

  • Veteran

    25. maj 2020 | 16:15

    Trebalo je i pre...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA