≫ 

Istina o tome kako je korona virus ušao čak i u hladnjaču: Zaraženo 23 radnika u Umčarima

Radnice su pretežno žene, a najviše zaraženih među zaposlenima je sa teritorije Smedereva i Požarevca, nešto manje iz Grocke

  • 1
Hladnjača, Luka food, Umčari

Foto: Lukafood d.o.o., Tanjug/AP

Posle tekstilne industrije "Kajzen" u Smederevu, korona virus se pojavio i među zaposlenima u hladnjači  "Lukafood" u Umčarima, u Grockoj. Zasad je, kako saznajemo od nadležnih u ovoj hladnjači, pozitivno 23 radnika, a čekaju se rezultati i za ostale, tako da će biti ukupno oko stotinak testiranih.

Radnice su pretežno žene, a najviše zaraženih među zaposlenima je sa teritorije Smedereva i Požarevca, nešto manje iz Grocke. 

Ova hladnjača, koja prerađuje dubokozamrznuto voće i izvozi ga van granica naše zemlje, vrata je zatvorila 18. maja, istog trenutka čim se pojavila prva radnica i obavestila sve na poslu da je pozitivna na COVID 19. Ali, zaraza nije krenula iz same hladnjače, već se pretpostavlja da se ova radnica zarazila od zaposlenih u "Kajzenu". 

Najviše zaraženih na Beogradskom sajmu 

 

Rukovodioci hladnjače, osim što su prestali sa radom, odmah su i sve ostale zaposlene, samoinicijativno, poslali na testiranje. Upravnik hladnjače Milan Etveš za Telegraf.rs kaže da je sreća u nesreći da niko nema tešku kliničku sliku. Najveći broj zaposlenih kojima je potvrđena zaraza nalazi se u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu, dok je jdan deo u Zemunskoj bolnici, a jedna radnica na Klinici za infektivne i tropkse bolesti Kliničkog centra Srbije.

- Trenutno ih ima 23 zaraženih. Čekaju se rezultati za još 35 do 40 testova. Petoro zaraženih je u Zemunskoj bolnici, jedna žena je trebalo da bude primljena na Infektivnu kliniku i, koliko zna, svi se osećaju dobro. Najveći broj zaraženih je na Sajmu, jer nemaju nikakve simptome. Oni su testirani, pozitivni su, ali nemaju temperaturu, nemaju otežano disanje, bukvalno nemaju nikakve simptome - kaže Etveš za naš portal.

Koronavirus, korona virus, testiranje

Foto: Tanjug/AP

Sve je počelo 18. maja kada je jedna radnica rekla da je pozitivna.

U razgovoru sa njom, ustanovili smo da je imala konktakte sa radnicama iz "Kajzena", tekstilne industrije u Smederevu. O čemu se radi? Jedan deo radnika koji dolazi kod nas, dolaze iz tih sela oko Smedereva -  Lugavčina, Saraoci, Mala Krsna, Osipaonica, a odatle dolaze i radnici u "Kajzen". Tu ima dosta rodbinskih, kumovskih i prijateljskih veza. Juče sam pročitao u novinama da je gradonačelnica Smedereva rekla da je došlo do zaraze na nekoj proslavi u nekom moravskom selu, ali nije rekla u kom, i da je odatle počela problematika - objašnjava Etveš.

Hladnjača je odmah prestala da radi, a rukovodioci su o svemu obavestili nadležne kovid ambulante i epidemiologe.

korona virus, alkohol, dezinfekcija

Foto: Shutterstock

- Nismo hteli da rizikujemo. Pozvali smo u Požarevcu Kovid ambulantu, odnosno epidemiologe, i pozvali smo Grocku pošto nam polovina radnika dolazi iz Grocke, a druga polovina iz Smedereva i Požarevca. Poslali smo spiskove radnika, zakazana su testiranja, tako da se danas testira poslednja grupa. Biće testirano oko stotinak njih. Inače, većina zaraženih, dolazi sa teritorije Smedereva i Požarevca. Za umčarske radnike čekamo rezultate, a do sad imamo među njima 3 pozitivna. Nadamo se da ćemo do petka da dobijemo rezultate za sve. Ali, sreća je da niko nema tešku kliničku sliku. U stalnom smo kontaktu sa radnicima - rekao je Etveš za Telegraf.rs.

Niko zaražen, a radili za vreme vanrednog stanja 

 

Na pitanje da li je prva radnica bila na poslu pre nego što je saznala da je zaražena, i postoji li mogućnost da je ona zarazila druge zaposlene u hladnjači, kaže da je to vrlo verovatno: 

- Posle nje se pojavila jedna radnica koja je imala simptome, imala je temperaturu 37,2, tako da postoji ta mogućnost. Tako da, po meni, zaraza nije izbila u hladnjači. Trebalo bi, možda, proveriti i napraviti sliku koliko je zaraženih u Saraocima, u Lugavčini, koliko po tim selima jer je po meni tu izbila zaraza.

Piće, alkohol, druženje uz alkohol

Foto: Pixabay

Etveš kaže da je paradoksalno to što se niko do sada nije zarazio, a oni nisu prekidali sa radom ni u vreme vanrednog stanja.

- Malo je čudno sve ovo. Mi smo sve vreme radili, i kada je uvedeno vanredno stanje 15. marta. Radnici su koristili maske, rukavice, kape, dezinfikovao se prostor svaki dan, radne površine su se konstantno dezinfikovale, tih mera se mi, inače, pridražavamo, jer radimo sa hranom.  Manji je problem bio kada je bio policijski čas, žene su dolazile na posao i vraćale se kući. Međutim, kako je ukinuto vanredno stanje, i kako je krenulo druženje... Mi smo i autobus koji prevozi samo naše zaposlene, dezinfikovali, tako da se po ukidanju vanrednog stanja nisu mešali sa drugima. Ali, očigledno je da je ta proslava i kontakt sa radnicima iz "Kajzena" odakle je pošla zaraza, napravila ovaj domino efekat  - zaključuje Etveš.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рј38

    27. maj 2020 | 15:03

    Нема логике...ту нешто не штима!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA