≫ 

Galenika više ne proizvodi hidroksihlorokin

Svetska zdravstvena organizacija saopštila da će iz svoje globalne studije o lečenju kovid pacijenata izostaviti hidroksihlorokin

  • 2
Hlorokin, Galenika Hlorokin / Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Nakon što je distribuirala 372.000 tableta hidroksihlorokina u aprilu, Galenika je prestala da proizvodi ovaj lek i u ovom trenutku nema u planu dalju proizvodnju, rekao je u pisanoj izjavi za Danas generalni direktor Galenike Ricardo Vian Marques.

– Galenika a.d. Beograd je u aprilu namenski proizvela 372.000 tableta leka hidroskihlorokin za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srbije, i kompletnu količinu donirala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO). Galenika od tada ne proizvodi ovaj lek, i u ovom trenutku nema u planu dalju proizvodnju. Uvođenje leka u terapiju je isključivo odgovornost lekara koji jedini imaju mogućnost da odlučuju o tome koja je najbolja opcija za pacijente o tome kako primenjivati terapiju - rekao je Ricardo Vian Marques.

hlorokin, Galenika Foto: Galenika

Pitanje o bezbednosti hidroksihlorokina dospelo je u fokus javnosti nakon što je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da će iz svoje globalne studije o lečenju kovid pacijenata izostaviti hidroksihlorokin.

Prethodno je u medicinskom časopisu Lanset objavljena studija u kojoj se navodi da među kovid pacijentima koji su uzimali hidroksihlorokin postoji veći rizik od smrti i srčanih problema.

Na drugoj strani, SZO je najavila da će ispitati sve podatke o bezbednosti ovog antimalarika, koji je u javnosti postao najpoznatiji kao lek za koronu.

Video: Galenika proizvela 372.000 tableta hlorokina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera2

    28. maj 2020 | 12:23

    Pa naravno da efikasan i jeftin lek nesme da se proizvodi i prodaje. Samo skupi lekovi da se prodaju, a SZO je u rukama fondacje Bila Gejtsa i dr.

  • Tasha

    28. maj 2020 | 12:15

    Pa normalno tako smo masu stvari prestali da proizvodimo..jer je SZO naredila..i rasprodali drugima Torlak Galeniku itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA