≫ 

Kon rekao da će se testirati na koronu, a onda i ono što smo dugo čekali da čujemo od njega

- Kraj je već došao, očekujemo da se sporadično javlja, videćemo u naredne dve nedelje. Čekamo da se pojavi ta nula - kazao je dr Predrag Kon

  • 13
SRBIJA KORONA BILANS SRĐA JANKOVIĆ, PREDRAG KON Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kazao je da će se i on testirati kako bi proverio da li ima antitela na COVID 19, a ujedno je objavio i ono što smo dugo čekali od njega da objektivno više nismo u epidemiji, ali i podsetio da postoji procedura da se ona odjavi. 

On je rekao za RTS da će elisa testiranje moći da se radi i u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, mada još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun, i objasnio šta rezultati znače.

- I ja ću se, verovatno, testirati, mada ne žurim, jer nisam imao zdravstvene tegobe. Radi se o brzim tetsovima, o IgG i IgM antitelima. Najpametnija preporuka je da bilo ko ko ima nalaz da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista -infektolog, imunolog i virusolog. Imamo virusologa u Gradskom zavodu. Čim se otkrije neki nalaz IgM trebalo bi za svaki slučaj uraditi PCR test koji bi potvrdio da je virus akutan - rekao je dr Kon.

On je rekao da je očigledno da veliki broj ljudi misli da je preležao koronu jer je ta infekcija nastupila odmah po epidemiji gripa.

Grip prepisuju koroni 

- Mnogi grip prepisuju koroni. Ako neko živi u ubeđenju da je preelžao, onda se i plaši, pa je bolje da zna jeste ili nije. Tetsiranje prilikom ispitivanje imuniteta je nešto drugo, to je jedan reprezetativan uzorak i ti testovi su 96 odsto sigurniji, dok je kod ovih brzih testova sigurnost manja - kaže dr Kon.

Srbija se nalazi u 13. nedelji epidemije, i prema njegovim rečima svi iščekuju dan bez jednog zaraženog.

Mislim da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije ali ne mislim da je nešto puno visok jer smo mnogo radili na čuvanju. Kraj je već došao, očekujemo da se sporadično javlja, videćemo u naredne dve nedelje. Čekamo da se pojavi ta nula. Nismo više u klasičnoj epidemiji, ali mora 28 dana da bude nula zaraženih, da bismo je odjavili, ali objektivno više nismo u epidemiji - kazao je dr Kon.

Video: Dr Kon: Ovo je kraj početka pandemije, ne verujem u matematičke modele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    1. jun 2020 | 09:25

    Nije mi jasno zasto coveka toliko pljujete kad dade sve od sebe za dobrobit svih nas a i kad pogledam, boljeg od njega i nemamo.

  • Srbin

    1. jun 2020 | 08:35

    Opet dve nedelje????!!!

  • Jeka

    1. jun 2020 | 09:12

    Opet naredne 2 su bitne,ovaj covek nema vise veze sa mozgom,pogubio se totalno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA