Šarčević o testovima za malu maturu: Jedina opasnost da "procure" preti od direktora

- Do škole je sve pod našom kontrolom, a kada preuzmu kese sa testovima, neko može da otvori, ali pošto i kese imaju zaštitu, brzo bi se otkrilo ko je to uradi, rizik je minimalan - smatra Šarčević

  • 4
Osnovna skola polaganje prijemnog prijemni ispit ucenici

Foto: Profimedia/Alamy

Pitanja na maloj maturi iz poslednjeg kvartala, kada je emitovana nastava na televiziji, biće malo lakša nego iz prethodnog gradiva. Više od polovine zadataka biće otvoreno, gde učenici upisuju odgovore. Testovi za malu maturu su odštampani i sve je spremno. Ovo je, za Novosti rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, govoreći o detaljima završnog ispita za osmake, koji se održava 17, 18. i 19. juna.

Testovi su odštampani u štampariji Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ona je ove godine osposobljena za izradu svih testova, da bi se podigao nivo bezbednosti i da se ne bi ponovila situacija od prethodne godine, kada je jedan od testova "procurio".

- Zaposleni u toj štampariji dolazili su i za vreme vanrednog stanja, radili su u tri smene kako bi bili odštampani glavni, probni i rezervni testovi. Svaki je štampan u tiražu od po 200.000 primeraka - ističe Šarčević i pojašnjava da se rezervni testovi čuvaju u Zavodu, a biće transportovani i do školskih uprava. Oni služe za slučaj da prva verzija testa bude "provaljena".

Ove godine testove prevoze poštanski "pikapovi"

 

Ministar ističe da su svi testovi spakovani u kese sa perforacijom, imaju kodove, pod šifrom se distribuiraju u školske uprave. Novina je što će ih ove godine voziti poštanski "pikapovi", koji imaju posebnu zaštitu.

- Svi stručni saradnici, inspektori na svim nivoima, biće na terenu. Pokrivaćemo kritične tačke, a pod posebnom prismotrom biće mesta gde je ranije bilo "muvanja" i odstupanja u rezultatima. I ja ću biti na terenu. Preduzećemo sve mere da sve protekne kako treba - ističe Šarčević.

Na pitanje da li ipak postoji opasnost od "provaljivanja" testova, što se dogodilo prošle godine sa testom iz matematike, ministar kaže:

- Jedina opasnost preti od direktora. Do škole je sve pod našom kontrolom, a kada preuzmu kese sa testovima, neko može da otvori, ali pošto i kese imaju zaštitu, brzo bi se otkrilo ko je to uradi. Rizik je minimalan, ali ako se neko usudi da to uradi, mora da zna da je učinio krivično delo - kaže Šarčević.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On podseća da se mala matura dešava dva-tri dana pred izbore, komentarišući da se nada da niko neće pokušati da pokvari završni ispit kako bi to iskoristio u političke svrhe. Ministar naglašava da će sve biti organizovano i na Kosovu i Metohiji.

Softver umesto nastavnika

 

Rešene testove nastavnici će u školama skenirati i slati u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde se pregledanje vrši na softveru, specijalno pravljenom za tu svrhu.

- Softver je napravljen sa Fakultetom organizacionih nauka, i može da pregleda 200.000 testova za svega 12 sati - navodi Šarčević.

Srednje obrazovanje treba da bude obavezno, kao što je sada osnovno, rekao je danas ministar, a o svemu na tu temu možete da pročitate OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    5. jun 2020 | 01:30

    Ovi Makedonci cuvaju svoj narod ,mi ni decu da postedimo i sacuvamo u ovim teskim i bolesnim vremenima, sta si toloko navalio na njih ministre, tolike bezvezne probe sad opet kao pravi testovi, jel to toliko bitno ili se ti spremas za jos jedan mandat , deca su jadnoj depresiji ,roditelji takodje ,nisu se valjano spremali ,bili u izolaciji ,katastrofa ,moglo je to i drugacije ove godine da se odradi ali fotelja ne pita za cenu,cudi me da je nas predsednik to dozvolio ipak je on razuman i osecajan covek .🤔

  • Ja

    5. jun 2020 | 01:44

    Matura je stres i treba je konačno ukinuti.

  • Ludi Milojko

    5. jun 2020 | 08:57

    Ministreee, samo udri po direktorima i nastavnicima. Ima li bar neka pohvala, za sve ovo vreme. SRAMOTO jedna. Umesto Ti da daš vetar u leđa i podržiš, samo vičeš, pretiš i sumnjičiš. Zar nisu svi segmenti saradnici ili si samo Ti važan, bezgrešan i nezamenjiv. BRUKO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA