Da li su moguće oštrije mere u određenim delovima Srbije zbog korone?

"Cela Srbija je pod epidemiološkim nadzorom, od Subotice do Preševa"

  • 6
SRBIJA KORONAVIRUS STANJE BRANISLAV TIODOROVIĆ Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao za RTS da je cela Srbija pod epidemiološkim nadzorom, od Subotice do Preševa. Ističe da je sve manje pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje i d broj obolelh zavisi od broja testiranih.

Tiodorović je naveo da tamo gde se pojavi neko žarište, a to je već od pet slučajeva, ima blago povećanje broja obolelih od koronavirusa.

Ipak navodi da je sve manje pavijenata na respiratoru i odlazaka u bolnicu. Kako kaže, na respiratore uglavnom odlaze starije osobe.

- Ali imamo ovih mlađih u Vranju i okolini. Dakle, to su opštine krajnjeg juga. Moramo razmišljati o tome, s obzirom da tamo kod ljudi srednjih godina imamo pneumonije koje su dobro sanirane u Vranju. Najteži slučajevi se šalju u Klinički centar Niš - rekao je Tiodorović.

Osvrnuo se i na situaciju u Severnoj Makedoniji, gde je opet uveden policijski čas.

Kako je rekao, s obzirom na povezanost stanovništva sa Severnom Makedonijom, mora posebno da se brine o tome da u nekom momentu, ako dođe do ponovnog porasta broja obolelih, možda budu primenjene određene rigoroznije mere u tom delu zemlju.

Prema poslednjim informacijama, od kovida 19 u Srbiji je umrla još jedna osoba, a koronavirusom su zaražene još 74 osobe. U poslednja 24 časa testirane su 3.124 osobe.

Tiodorović je naveo da e broj obolelih uvek zavisiti od testiranja i od toga koji su razlzi za testiranje.

Dodaje da ne očekuje da se čest pojavljuju teške kliničke slike.

- Biće pojedinačno, imaćemo sporadične oblike. Čak i tokom celog leta. Kao što i za vreme gripa, imamo tokom leta poneke sporadične slučajeve gripa - naveo je epidemiolog Tiodorović.

Video: Novooboleli bez simptoma, smiruje se epidemiološka situacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA