• 22

Iz Zavoda o isključenju Desanke: "Ispada da svi čitaju i da nam je književnost ispod jastuka svima"

"Ideja je bila da se đaci ne preforsiraju, već da postanu ljubitelji književnosti..."

  • 22
Dejana Milijic Subić

Dejana Milijic Subić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon današnje odluke Nacionalnog prosvetnog saveta da dela Desanke Maksimović ostaju u programu za gimnazije kako su i bila do sada, zamenica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Dejana Milijić Subić, za Tanjug objašnjava da je za odluku o tome da se njena dela "izbace", ideja bila da se đaci ne preforsiraju, već da postanu ljubitelji književnosti.

Kako je objasnila, Komisija Zavoda, koju čine članovi stručnih društava, konkretno Društva za srpski jezik i književnost i predstavnici fakulteta, dobila je nalog od Ministarstva prosvete da za dva meseca napravi novi program za gimnazije, koji se, dodaje, nije menjao od 1993. godine.

Kaže da su imali u vidu da maturanti koji u četvrtoj godini imaju određen broj časova, ne bi mogli da kvalitetno pređu ceo program iz književnosti čak i kad bi na svim časovima imali samo književnost.

- Morate da napravite program koji i učenici i nastavnici mogu da podnesu. To je bila namera Komisije - da program bude dovoljno širok, da probudi kritičko mišljenje, da učenici dubinski tumače književno delo, a ne da to bude preletanje, uz pomoć kratkih prikaza, a nažalost, sve više se događe da učenici čitaju sa interneta - navela je Subić.

Kako objašnjava, da bi se nešno novo uveli u program, nešto drugo mora da se izbaci, a u ovom je slučaju, kako kaže, presudila činjenica da se opus Desanke Maksimović izučava u svim razredima osnovne škole.

- Slažem se da je Desanka Maksimović kanonska pesnikinja, zar mislite da je neko iz komisije imao nešto protiv nje? Morali smo da uzmemo u obzir da se ova pesnikinja radi u svim razredima osnovne škole, za razliku od drugih pesnika, Ivana V. Lalića na primer, koji nisu prijemčivi osnovcima- kaže Subićeva i dodaje da su želeli da ostave mesta za druge velike pesnike za koje možda učenici do četvrtog razreda nisu ni čuli.

Dejana Milijic Subić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Javnost je burno reagovala jer, smatra Subićeva, kada izađe prva vest "izbačena Desanka Maksimović" niko ne želi da čuje drugu stranu.

- Javnost je reagovala na vest o književnosti, ispada da svi čitaju i da nam je književnost ispod jastuka svima. Veoma zgodna tema, naravno kada bih i ja pročitala tu vest odreagovala bih pitanjem koja je to komisija - smatra.

Dodaje da su u Komisji reagovali čim su dobili pritužbu Zadužbine Desanke Maksimović, te kaže da su pokušali da najznačajnijoj zbirci nađu "dostojanstveno mesto bez obzira što se radi u osnovnoj školi".

Desanka Maksimović

Desanka Maksimović / Foto: Wikimedia/B.Milakara

- U četvrtom je prevelika gužva, oni ranije završavaju, a želili smo da je uklopimo negde gde može tematski potpuno da diše. Da je učenici osete i razumeju. Onda je krenuo rat, neko je rekao da je to zločin - ističe Milijić Subić.

Ona zaključuje da će odlukom Saveta sada svi biti zadovoljni, a da će njoj biti veoma drago ako se zaista budu svi ovoliko interesovali i u budućnosti za sve velike pisce poput Desanke Maksimović.

- Nemam ništa protiv da petsto naslova ubacimo i da ostavimo nastavnicima i učenicima da se snalaze, ali to nije ključno pitanje, ključno je kako da učenike učinimo ljubiteljima književnosti - kaže Milijić Subić.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    Maca Diskrecija +35 godina! I ova da nam unapredjuje skolstvo i decu. Bruka!!

  • Jacoki

    Ja knjigu da čitam nisam volela do srednje škole, a u srednjoj zahvaljujući profesorici sam počela da ih gutam. I danas posle dvadeset godina čitam bar dve tri knjige mesečno. Profesor je taj koji vas podstiče i bukvalno pokaže kako se čitanje zavoli, deca sama od sebe neće uzeti knjigu u ruke, retko koje. Zato mojoj profesorici Sanji Grbić iz umetničke škole u NS 😘😘😘😘😘 jedno javno Hvala.

  • Лујза

    Укинете им вредну литературу и да им шта?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima