≫ 

Zbog godina usvojitelja devojčica (3) im je oduzeta: Nadzor u Centru za socijalni rad u Subotici

Za nezakonitosti prilikom postupka usvajanja deteta Pokrajinski sekretarijat je saznao od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

  • 12
Dete, tuga, razdvajanje, usvajanje, roditelji, majka, devojčica Foto: Shutterstock

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost izvršio je nadzor nad stručnim radom u Centru za socijalni rad u Subotici, koji je dodelio, a zatim juče posle više od šest meseci oduzeo usvojeno trogodišnje dete bračnom paru Savić iz Beograda, navode za Telegraf.rs u ovom sekretarijatu. Poništena su rešenja o prilagođavanju deteta i o njegovom usvojenju. 

Kako navode, u konkretnom slučaju su problem godine usvojitelja, koje ne smeju biti manje od 18, a ni veće od 45 godina u odnosu na godine deteta. Navode da su o nezakonitostima prilikom postupka usvojenja saznali od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- U obaveštenju nadležnog Ministarstva, navedena je nezakonitost u radu organa starateljstva – Centra za socijalni rad Grada Subotice, dat je nalog za poništenje spornih rešenja - Rešenja o upućivanju maloletnika na međusobno prilagođavanje u porodicu budućih usvojitelja i Rešenja kojim se zasnovalo usvojenje, kao i nalog da se izvrši nadzor nad stručnim radom centra u konkretnom predmetu usvojenja, po kojem je Pokrajinski sekretarijat i postupio. Nakon utvrđenih nedostataka u postupku stručnog nadzora, predmet je vraćen Organu starateljstva – Centru za socijalni rad - navode za Telegraf.rs u ovom pokrajinskom sekretarijatu.

Objašnjavaju da tokom postupka usvojenja opštu podobnost kako usvojitelja tako i deteta za usvojenje utvrđuje nadležni centar za socijalni rad. Radnici Centra nisu tražili mišljenje pokrajinskog sekretarijata, jer sekretarijat nema takvu zakonsku obavezu.

Za izbor usvojitelja nadležan je Centar za socijalni rad

- Nakon utvrđivanja opšte podobnosti podaci se dostavljaju Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon čega ih nadležno ministarstvo upisuje u jedinstveni lični registar potencijalnih usvojitelja, odnosno jedinstveni lični registar potencijalnih usvojenika. Tokom postupka Centra za socijalni rad nije traženo mišljenje Pokrajinskog sekretarijata jer mi nemamo zakonom takvu predviđenu obavezu.  Za izbor konkretnih usvojitelja, za konkretno dete, isključivo je nadležan Centar za socijalni rad, koji je utvrdio opštu podobnost deteta za usvojenje - navodi se u odgovorima koje smo dobili u Pokrajinskom sekretarijatu.

Dodaju da po izvršenom izboru usvojitelja, za konkretno dete, Centar za socijalni rad donosi odluku u skladu sa Porodičnim zakonom, a nju je dužno da dostavi nadležnom ministarstvu. Po okončanom postupku adaptacije, ukoliko je adaptacija uspešno realizovana, usvojenje zasniva Centar za socijalni rad.

Ministar može da dozvoli usvojenje iako nisu svi uslovi ispunjeni

- O zasnovanom usvojenju obaveštava se ministarstvo kako bi ta činjenica bila evidentirana u jedinsvenom ličnom registru usvojenja. Кako su u navedenom slučaju sporne godine usvojitelja tj. razlika u godinama, napominjemo da su godine usvojitelja i usvojenika, odnosno razlika u godinama jasno propisane Porodičnim zakonom. Ovim Zakonom propisano je da razlika ne može biti manja od 18, ni veća od 45 godina, ali da izuzetno ministar zadužen za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje van ovih granica, ako je to u najboljem interesu deteta.

Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo je usvojeno trogodišnje dete bračnom paru Savić iz Beograda, navodno, jer supruga ima više godina od dozvoljene granice, a kako Telegraf.rs saznaje, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavestilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog indicija koje ukazuju na mogućnost izvršenja krivičnog dela u ovom slučaju.

Pokrenut postupak nad radom CSR i Pokrajinskog sekretarijata

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Subotici i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku zbog sumnje da je povređeno pravo deteta u postupku usvojenja.

Đorđević: Svi koji su učеstvovali u kršеnju propisa i zakona bićе kažnjеni

U vеzi sa slučajеm usvojеnja mal. L.B. koji sе dogodio u Subotici i potrеsao javnost, Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja jе, u skladu sa svojim nadlеžnostima, naložilo Pokrajinskom sеkrеtarijatu za socijalnu politiku, dеmografiju i ravnopravnost polova, kao nadlеžnom organu za vršеnjе nadzora nad stručnim radom cеntara za socijalni rad sa tеritorijе AP Vojvodinе u dеlu porodično - pravnе zaštitе, prеduzimanjе mеra iz svojе nadlеžnosti u cilju otklanjanja nеpravilnosti u stručnom radu Cеntra za socijalni rad Grada Suboticе u postupku zasnivanja usvojеnja dеtеta, kao i organizovanja zaštitе dеtеta u njеgovom najboljеm intеrеsu, i obavеstilo Ministarstvo unutrašnjih poslova o slučaju radi rеagovanja, zbog postojanja indicija kojе su ukazivalе na mogućе izvršеnjе odrеđеnih krivičnih dеla.

- Slučaj mora biti rеšеn na zakonit način, u najboljеm intеrеsu dеtеta i nikako drugačijе. Bićе dеtaljno analiziran i ispitan od stranе MUP-a, a svi koji su učеstvovali u kršеnju propisa i zakona bićе kažnjеni. Nеma privilеgovanih i svako mora da odgovara za svojе postupkе - rеkao jе ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđеvić.

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    10. jun 2020 | 16:05

    Zar zbog propusta u CZSR treba da ispasta dijete? Ovo je primjer loseg rada ( ili primanja mita). Zao mi je djeteta i roditelja! Ispitati rad CZSR Subotica.

  • Pop

    10. jun 2020 | 16:09

    Najmanji problem u ovakvim slucajevima je ta razlika u godinama usvojitelja i deteta. Problem za celu drzavu u radu centara za socijalni rad su ogromne pare koje drzava daje po raznim osnovama bez ikakve kontrole. Ko sve dobija socijalnu pomoc i tudu negu, ko je sve hranitelj i usvojitelj niko NE KONTROLISE. Uvedite unutrašnju kontrolu i uvedite reda i pravednosti.

  • Mirjana

    10. jun 2020 | 16:26

    A dali ce neko od nadleznih odgovarati pored svega ovog i krsenja pravila na radnom mestu kao i stvaranje problema i detetu i porodici, ili ce se sve zavrsiti na ovoj medijskoj objavi ? Volela bi sad da vidim tu najavljeni borbu '' za nasu decu '' kako izgleda u stvarnosti, jer zbog ovakvog neceg nije dovoljno da neko ostane bez posla vec i da dodatno bude sankcionisan, radi se o detetu od samo 3 god !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA