≫ 

Srbija dobija Institut za veštačku inteligenciju

Planirana su dva master programa 2021. godine odnosno tri 2022.

  • 1
Veštačka inteligencija Foto: Pixabay.com

Osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju naredne godine samo je jedna od mera predviđenih Akcionim planom za razvoj veštačke inteligencije 2020-2022 koji je usvojila Vlada Srbije pre nekoliko dana.

Akcioni plan se odnosi na nedavno donetu Strategiju razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025.

Opšti cilj strategije je upotreba veštačke inteligencije (AI) u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života.

Posebni ciljevi su razvoj obrazovanja usmeren napretkom AI, razvoj nauke i inovacija u ovlasti AI, razvoj ekonomiej zasnovane na AI i unapređenje usluga u javnom sektoru zasnovanom na AI. Cilj je i etična i bezbedna primena veštačke inteligencije.

Kao jedna od mera navodi se unapređivanje nastavnih sadržaja u osnovnim i srednjim školama.

Cilj je da broj predmeta u osnovnoj školi u kojima je programima nastave uključena veštačka inteligencija bude jedan u 2021.

Kao stoji u akcionom planu, u srednjim školama je bilo dva takva predmeta u 2019, pa je panirano da bude četiri u 2021. i sedam u 2022.godini.

Ukupan broj studenata koji je akreditacijom predviđen za upis na prvu godinu studijskih programa koji su usaglašeni sa minimalnim standardima za teme veštačke inteligencije je 70 studenata u 2021. godini i 150 u 2022. godini.

Planirana su dva master programa 2021. godine odnosno tri 2022.

Kad je reč o razvoju javnih usluga zasnovane na AI, planira se stvaranje regulatornih uslova za uvođenje izuzetka ograničenog tržišta „regulatory sandbox” u cilju testiranja rešenja baziranih na veštačkoj inteligenciji u 4 oblasti od javnog značaja (zdravstvo i medicina, poljoprivreda i šumarstvo, transport, pametni gradovi).

Sendboks je poseban regulatorni režim koji omogućava kompanijama da testiraju, u skladu sa odobrenim planom i pod nadzorom nadležnog organa, inovativna rešenja ili biznis modele na ograničenom broju korisnika.

Video: Vodeći stručnjak za veštačku inteligenciju, Mark Minevich, otkrio je šta nam donosi budućnost tehnologije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paradox

    14. jun 2020 | 11:40

    Meni se čini da se ovo desilo još prošle godine... I to baš u vreme kada stručnjaci sumnjaju da je korona buknula... Dakle, pravo pitanje je: Šta se to pokušava sakriti koronom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA