Statua kneza Lazara u Ćupriji biće podignuta na Vidovdan: Rukom će pokazivati na Ravanicu

To će biti jedan od najviših spomenika u Srbiji

  • 3
Ćuprija, spomenik knezu Lazaru Spomenik knezu Lazaru / Foto: Đorđe Erić/Ćuprija.net

Statua kneza Lazara koja će biti postavljena na platou kružnog toka na ulazu u Ćupriju, stigla je u ovaj grad.

Statua visine sedam i po metara stajaće na postamentu iste visine, i to će biti jedan od najviših spomenika u Srbiji, rekao je juče Ninoslav Erić, predsednik ove opštine, za portal Ćuprija.net.

- Spomenik knezu Lazaru je delo vajara Miroljuba Stamenkovića. Naša želja je bila da u Ćupriji imamo spomenik sličan onome u Kosovskoj Mitrovici i drago nam je što smo svi zajedno radili na ispunjenju te želje - dodao je predsednik Erić.

Na spomenik knezu Lazaru se dugo čekalo i dosta polemike je vođeno na temu njegovog postavljanja koje je ranije najavljeno za Vidovdan. Erić dodaje i to da su radovi na pripremi i izradi spomenika trajali duže od godinu dana pre svega zbog pripreme projektno tehničke dokumentacije, rešavanja problema oko lokacije na kružnom toku budući da je ona u nadležnosti Srbija puta ali iskazuje i zadovoljstvo što će spomenik ipak biti otkriven na Vidovdan 28. juna.

Kulturna atrakcija, spomenik knezu Lazaru biće deo turističke ponude Ćuprije kaže predsednik Erić i napominje je on osmišljen tako da rukom pokazuje na svoju zadužbinu manastir Ravanicu, odnosno na mesto gde počivaju mošti kneza Lazara, navodi Ćuprija.net.

Ćuprija, spomenik knezu Lazaru Spomenik knezu Lazaru / Foto: Đorđe Erić/Ćuprija.net

- Ovo je i prilika da se razvije verski turizam za koji Ćuprija ima potencijala, s obzirom na to da je selo Senje u kom se nalazi manastir Ravanica, u neposrednoj blizini Ćuprije. Pored ovog detalja dodajmo i to da će spomenik knezu Lazaru biti u dva nivoa, osvetljen rasvetom i vidljiv tokom večeri i noći svima koji prolaze ili dolaze u Ćupriju - ističe Erić.

Razvijanje turizma je potencijal koji treba iskoristiti, a Ćupriju treba predstaviti kao najstariji grad u Pomoravlju. U Ćupriji će uskoro biti otvoren atletski stadion a time se stvara prostor za razvitak sportskog turizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nexxx

    16. jun 2020 | 11:21

    Lepo je sve ovo ali...nismo mi dostojni Lazarovih potomaka!

  • M.

    16. jun 2020 | 11:08

    Isti spomenik već postoji u Kos. Mitrovici; isto na kružnim toku, samo sa rukom uperenom ka Kosovu polju.

  • 011

    16. jun 2020 | 10:25

    nekada kaze jedan pesnik e moj narode do kada tako dajte ljudima hleb i dobar zivot a ne spomenik od 8 metra jer nikada narod nije zivio tako nesko i neimastinu a pogotov jug Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA