≫ 

Polaganje male mature: Osmaci na test iz maternjeg jezika moraju poneti ovo

Svi učenici biće raspoređeni do 8.30 sati u učionice u kojima polažu

  • 13
Osnovna skola polaganje prijemnog prijemni ispit ucenici Foto: Profimedia/Alamy

Učenici osmog razreda danas počinju sa polaganjem male mature testom iz srpskog odnosno maternjeg jezika. Sutra polažu završni test iz matematike, a u petak kombinovani test iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika, đaci će raditi od 9 do 11 sati.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkoh razvoja, na ispit iz srpskog jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom, što nije obavezno, a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. To je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće priznavati pri bodovanju.

- Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika. Svi učenici biće raspoređeni do 8.30 sati u učionice u kojima polažu. Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike- naveli su juče iz nadležnog ministarstva.

U jednoj učionici biće najviše devet učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe.

Učenici, osnovna škola, đaci Foto: Shutterstock

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Pre početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac (primerak za školu i primerak za učenika).

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka.

- Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu - podsetili su u Ministarstvu prosvete.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Video: Policija čuva testove za malu maturu

Video: Afera mala matura: Novinarka Telegrafa o detaljima krađe testova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja Kv

    17. jun 2020 | 07:36

    Srecno osmaci.Da svi uradite prijemni kako treba i upisete ono zelite.

  • plavi safir

    17. jun 2020 | 07:40

    Puno sreće i uspeha 👍👍👍

  • Siki

    17. jun 2020 | 08:15

    Koliko cemo jos decu i roditelje stresirati ovim glupim malim maturama pogotovo u ovo danasnje bolesno vreme pod maskama ,strahom i pritiskom ,bez valjane pripreme ,samo da bi neko ostvario politicke poene i da bi zadrzao ministarsku fotelju ,a moglo je bar ove godine da decu postedimo ovog cirkusa ,ili nam je u cilju da deca ne upisu ono sto bi zelela ne bi li Srbija imala sto vise jeftine radne snage .Ne cuva se svoj narod i svoj porod na ovakav nacin moj ministre .🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA