≫ 

U amforama iz Zlakuse Hrvati čuvaju skupa vina: Grnčarska dela Dragoslava obišla ceo svet

- Dok se grade, vrlo često moram da se popenjem i na stolicu, kako bi mogao da dođem do vrha - ispričao je Dragoslav Nikitović iz Zlakuse, kod Užica

  • 0
Grnčar Dragoslav Nikitović, selo Zlakusa, Užice Foto: RINA

Za selo Zlakusu, pored Užica, čuo je čitav svet, jer vešti grnčari decenijama unazad od gline i kalcita stvaraju čuda. Dragoslav Nikitović (58), kao i većina ovdašnjih majstora ,zanat je učio od oca i dede. Danas, niko kao on ne pravi amfore, skoro iste onakve kakve su nekada davno koristili stari Grci i Rimljani, za prenos ulja, vina i žitarica.

- Amfore za vino su jako specifične i mnogo veće od običnih. Visoke su skoro dva metra, velike zapremine, premazuju se voskom kako bi vino u njima moglo da stoji. Dok se grade, vrlo često moram da se popenjem i na stolicu, kako bi mogao da dođem do vrha. Dosta porudžbina primam iz Hrvatske, oni ih tamo zakopavaju u zemlju, kako bi vino poprimilo taj specifičan miris i ukus. To je daleko najkvalitetnije vino i dostiže vrtoglavo visoke cene - kaže Dragoslav..

Amfore pravi ručno, a materijal nabavlja u obližnjim selima Vranjani i Rupeljevo. Sve zantalije iz ovog užičkog kraja imaju svoju taktiku i način pripreme proizvoda od gline, a tajnu kako nastaju sva ta fantastična dela, retko otkrivaju.

Pogledajte u galeriji dela ruku Dragoslava:

- Za jednu amforu mi treba tri puta po pola sata. Prvo izgradim sredinu, zatim ručke, a onda se gradi to njihovo specifično šiljato dno. Onda sledi sušenje koje traje oko 15 dana, i to na promaji bez sunca. Кad se taj proces završi, amfore se peku u specijalnim pećima za keramiku, oko deset sati. Tek onda su one spremne za prodaju. Svaki zanatlija ima neki svoj način i zato nikad nećete videti dva potpuno ista proizvoda od različitih majstora -  rekao je grnačar iz Zlakuse.

Amfore Dragoslava Nikitovića poznatijeg kao Bibilo, obišle su ceo svet. Brojni putnici namernici dođu do kuće ovog majstora čak izdaleka, kako bi u svoju zemlju poneli ovo neobično delo. Osim što ih kupuju da bi u njima čuvali vino, naši ljudi iz dijaspore vrlo često ih koriste kako bi ukrasili svoja dvorišta.

- Кupac iz Crne Gore svoju amforu je čak stavio u more, kako bi dobila tu neku željenu notu - otkrio je Dragoslav.

Video: Biznis u doba korone: Za 19 evra uz vino upozorava ljude na virus

(Telegraf.rs /RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA