Selo Krajišnik postojalo skoro tri veka pre kolonizacije 1945: Ovo dokazuje da su ga osnovali Srbi

Ovo delo potvrđuje koliko je važno da se lokalna istorija sačuva

  • 0
Selo Krajišnik Selo Krajišnik / Printskrin: RTS

Branko Atlagić je u knjizi "Ilustrovana istorija Krajišnika" koristeći 100 geografskih mapa, dokumenata i fotografija ispričao priču o ovom selu. U istraživačkom radu, potvrdio je da su selo osnovali Srbi.

Krajišnik se u  dva navrata kroz istoriju zvao Šupljaja. Izvorni naziv je bio razlog da Branko Atlagić istraži ko je dao takvo ime, pošto su ovde živeli Nemci od 1796. do kraja Drugog svetskog rata, prenosi RTS.

Selo Krajišnik Branko Atlagić / Printskrin: RTS

- Nemci nemaju apsolutno ni jednu jedinu reč koja bi mogla i da liči na srpski pridev šupalj i šuplje. I drugo, Nemci nemaju ni fonemu lj, znači ni slova, ni glasa lj. Prema tome, bilo je  logično da je to, u najmanju ruku, ime sela srpsko - smatra Branko Atlagić, autor.

Naselje se prvi put pominje 1660. u Svetom katastigu manastira Pećke patrijaršije, kada su monasi prikupljali priloge za obnovu ove svetinje.

Dušan Milićev, recenzent, Atlagićev rad svrstava u istorijsku građu koja do sada nije bila poznata, ali ne osporava ni njegov doprinos  literaturi. Knjigu još sveobuhvatnijom čine dokumentarna građa i feljtoni.

Ovo delo potvrđuje koliko je važno da se lokalna istorija sačuva. Milorad Bjelogrlić, direktor Narodne biblioteke Zrenjanin, kaže da se prilično neozbiljno odnosimo prema svojoj istoriji, i nacionalnoj i lokalnoj.

- Nema kulture, nema poštovanja, nema samopouzdanja bez poznavanja svoje prošlosti - naglašava on.

Krajišnik su naselili kolonisti iz Zapadne Bosne 1945. Među prvima u Vojvodini su imali puteve, vodovod, industrijski pogon u okviru zadruge. Danas dele sudbinu sela u Banatu. U odnosu na pre 75 godina, manji su za tri četvrtine stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA