≫ 

Ovako izgleda mala matura u doba korone: U učionici 9 osmaka, nastavnici sa maskama, a ovo su saveti

Telegraf.rs je posetio OŠ "Petar Petrović Njegoš" u Beogradu, po 9 osmaka je u učionici, kako je i najavljeno

  • 18
Polaganje, mala matura, škola Foto: Nikola Tomić

U srpskim osnovnim školama jutros je počelo polaganje male mature, a budući srednjoškolci polagali su prvo završni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika.

Test je počeo u 9 sati a učenici su imali vremena do 11 da završe zadatke. 

U svakoj učionici, kako je i redakcija Telegrafa.rs mogla da se uveri u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Beogradu, test je polagalo po 9 učenika, kako bi se održala propisana udaljenost zbog kovid-a 19.

Nisu u obavezi da nose maske  

Učenicima je preporučeno da nose maske, ali nisu u obavezi. Sa druge strane, nastavnici, kojih je po dvoje u učionici, u obavezi su da ih imaju.

Prilikom ulaska u škole deca su prolazila kroz dezobarijere, i dezinfikovale su im se ruke. Ispred učionica u kojoj su polagali ispit, na određeno mesto odlagali su lične stvari koje nisu smeli da koriste na ispitu.

Direktorka OŠ "Petar Petrović Njegoš" Vesna Baračkov izjavila je za Telegraf.rs, pre početka testa, da nije bilo nikakvih prepreka da se matura ne održi.

- Jutros u 6.30 sati bila sam na punktu kao i svi direktori, preuzela testove, i uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova donela ih do škole, i zaključala ih u kasu, kako procedura nalaže. Škola je prethodno preduzela mere da obezbedi zdravstvenu zaštitu učenika - organizaciju prostora, obezbeđivanje sredstava za dezinfekciju, dezinfikovanje prostora, svi dežurni nastavnici nose maske. Mogu da kažem da sam zadovoljna, svi nastavnici su zdravi, svi učenici su zdravi tako da nikakvih prepreka nema da se ovaj završni ispit obave i da nam učenici upišu željene škole - kazala je ona.

Polaganje, mala matura, škola Direktorka OŠ "Petar Petrović Njegoš" Vesna Baračkov i pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić Foto: Nikola Tomić

Podsetila je da je po 9 učenika u učionici, za razliku od prošle godine kada su svi bili u fiskulturnoj sali. 

- Razmak je između klupa 2 metra i po jedan učenik sedi u klupi -  navela je Baračkov za naš portal.

Podsetimo, na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Roditelji pod većim stresom od dece

Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, koji je posetio ovu školu, kazao je da u srednjim školama ima mesta za oko 76.500 učenika.

- U praksi se pokazalo da dve trećine učenika upiše jednu od prve tri želje. Više su roditelji pod stresom nego učenici, jer kao što sam rekao ima dovoljno mesta - rekao je Pašić i dodao je njima želja da srednje obrazovanje bude obavezno, ali i najavio da će biti omogućen elektronski upis dece u škole.

Čestitka i savet od ministra

Pre početka testa ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je uspeh svim učenicima koji danas polažu test iz srpskog/maternjeg jezika u okviru završnog ispita i poručio im da rade polako i pažljivo.

- Moj savet kao dugogodišnjeg profesora je da prvo uradite lakše, pa onda teže zadatke i nemojte da žurite. Mesta u školama ima dovoljno za sve -  rekao je ministar učenicima pred polaganje testa u Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju.

Osnovna škola Ministar prosvete Mladen Šarčević u Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju Foto: Ministarstvo prosvete

On je naveo da su mali maturanti tokom onlajn samoprocene znanja i probnog završnog ispita mogli da vide kakvi ih tipovi zadataka očekuju. Ministar će danas posetiti i Srednju poljoprivrednu školu „Radoš Jovanović Selja“ gde će biti održan sastanak sa aktivom direktora.

Učenicima je, inače, preporučeno da odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Ovo je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće priznavati pri bodovanju.

Polaganje, mala matura, škola Foto: Nikola Tomić

60 bodova iz škole

Inače, pre  početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac (primerak za školu i primerak za učenika).

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu - podsetili su juče u Ministarstvu prosvete.

Završni ispit iz matematike budući srednjoškolci rešavaju sutra, dok je kombinovani, koji obuhvata zadatke iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Redakcija Telegrafa.rs budućim srednjoškolcima želi puno uspeha na maloj maturi! 

Video: Mala matura u doba korone: Za male maturante počeo završni ispit

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MarijaBgd

    17. jun 2020 | 12:36

    Neka je deci sa srecom. Nadam se samo da ce im proci sve kako treba i da se nece zaraziti. Mislim da su ipak trebali da svi nose maske i da imaju u svakoj prostoriji fotokataliticki preciscivac vazduha, da bi se deca i ucitelji zastitili.

  • Mališa

    17. jun 2020 | 12:11

    Koja je to glupost!!! A na fudbalske utakmice svi se zbijaju i guraju Koja glupost

  • Hulk

    17. jun 2020 | 10:46

    A maturantima je preteško da stave maske ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA