• 0

Spasena ženka orla belorepana: Pronađena je iznemogla, a posle nekoliko dana vraćena roditeljima

Ženka je pet dana bila na intenzivnoj nezi

  • 0
Orao belorepan

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Na Čerevićkoj adi je 11. jun pronađen iznemogao mladi orao belorepan. Pronašli su ga radnici JP „Vojvodinašume“ tokom svojih redovnih aktivnosti i odmah su obavestili Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Zajedničkom akcijom ove dve institucije, ptica je prevežena sa ade na obalu i potom transportovana u volijere za privremeni smeštaj u Zavodu.

Utvrđeno je da je u pitanju mlada ženka koja je pre nekoliko dana izletela iz poznatog gnezda na Čerevićkoj adi.

Nakon intenzivne brige i dobre ishrane, od oko 0,5 kg mesa dnevno, pokazala je dobre znake oporavka.

Uz dodatne konsultacije sa ornitologom Ištvanom Hamom, procenjeno je da je za ovu jedinku najbolje rešenje da bude vraćena na mesto gde je pronađena, a gde se i dalje nalaze njeni roditelji.

Usled toga je već 16. juna organizovana hitna akcija povratka, koja je podrazumevala smeštanje ptice u transportni kavez, prevoz do obale i potom čamcem do ruba ade, te konačno nošenje na rukama do pažljivo odabranog mesta za puštanje.

Po dolasku na ovaj lokalitet pojavila su se oba roditelja, koji su nadletala teren, posmatrali situaciju i kliktanjem se oglašavali.

Transportni kavez je odmah spušten na tlo i otvoren, a mlada jedinka orla belorepana je posle kratkog privikavanja na ambijent izašla iz kaveza i poletela preko čistine na obližnja stabla.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima