Preminuo čuveni infektolog sa VMA, omiljeni doktor Bojić: Pacijentima si bio svetlo na kraju tunela

Kao redovni profesor VMA, doktor medicine, specijalista iz infektivnih bolesti, doktor medicinskih nauka, ekspert za infektivne bolesti, profesor Bojić ostavio je veliki trag u srpskoj medicini

  • 2
VMA, Ivanko Bojić Foto: vma.mod.gov.rs, Youtube/JedroTV

Srpska medicina izgubila je još jedno veliko ime. Juče je na Novom Bežanijskom groblju sahranjen profesor medicinskih nauka dr Ivanko Bojić (74), infektolog, koji je čitav svoj radni vek proveo na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu. Bio je načelnik odeljenja, a kasnije i višegodišnji načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA.

Kao redovni profesor VMA, doktor medicine, specijalista iz infektivnih bolesti, doktor medicinskih nauka, ekspert za infektivne bolesti, profesor Bojić ostavio je veliki trag u srpskoj medicini. Naime, on je u stručnom i naučnom radu uveo na VMA dva nova testa za dijagnostiku infektivnih bolesti. To su test redukcije nitroplavog tetrazolijuma – NBT test i limulus lizatni test – LAL test.

Takođe, uveo je i dve nove metode za lečenje obolelih. Jedna se sastoji u primeni fibronektina i lečenju obolelih od sepse i septičkog šoka, a druga u primeni prostaglandina E u lečenju teških formi akutnog hepatitisa izazvan B virusom.

Autor je knjige „Infektivne bolesti u biološkom ratu i bioterorizmu”, a posebno je poznat po knjizi "Lajmska bolest", koju prenose zaraženi krpelji. Upravo je on bio jedan od najboljih poznavalaca ove bolesti u zemlji i svetu.

Na VMA je juče održana komemoracija u njegovu čast, a sahranjen je uz vojne počasti.

Na sahrani je pročitano i pismo jedne od njegovih pacijentkinja.

- Kaže se da onaj ko nije dobar čovek ne može biti ni dobar lekar. A vi ste bili jedan od najboljih lekara i veliki humanista, brojnim pacijentima svetlo na kraju tunela. Kada su me drugi otpisali, vi niste odustali i vratili ste me u život - između ostalog je pisalo u pismu.

Profesor Bojić srednju Medicinsku školu završio je u Loznici, Medicinski fakultet u Zagrebu, specijalizaciju iz infektivnih bolesti u Beogradu na Medicinskom fakultetu i Vojnomedicinskoj akademiji. Doktorsku disertaciju iz oblasti imunologije u akutnim virusnim infekcijama i pneumonijama kod vojnika odbranio je 1991. godine u VMA. Bio je na usavršavanju u SAD 1984. godine iz oblasti imunologije i patologije u infektivnim bolestima.

Bio je član je uređivačkog odbora stručnog časopisa Acta Infectologica Yugoslavica koga izdaje Institut za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Bio je član u više cekcija Srpskog lekarskog društva. Bio je predsednik sekcije za infektivne bolesti, član ekspertskog tima za zarazne bolesti i član komisije za registraciju lekova Saveznog Ministarstva za zdravlje i član više organizacionih, naučnih i stručnih radnih tela u Vojnomedicinskoj akademiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    17. jun 2020 | 14:28

    Slava mu i laka mu zemlja. Veliki stručnjak i divan čovek.

  • Petra

    22. jul 2020 | 22:10

    Strašno me rastuzila vijest. Dr Bojić je bio najbolji najdivniji čovjek na svijetu, i to bez pretjerivanja . Skroz iz Zagreba sam došla kod njega se liječiti kad nitko nije znao što mi je, i nitko mi nije vjerovao da sam bolesna, on mi je vjerovao i probao mi pomoci, i bio je u pravu. Pokazao je veliko suosjecanje. Velika sucut njegovoj obitelji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA