≫ 

Skoro 12.000 izlečenih u Srbiji, javilo se 1.500, oko 400 doniralo krvnu plazmu: Žene dale više puta

* Žene više doniraju plazmu nego krv * Svaki donor krvnu plazmu može da donira 24 puta godišnje, na svakih 15 dana * Procedura doniranja traje od 40 do 60 minuta

  • 6
Doniranje krvne plazme Printscreen

Za nešto više od dva meseca, u Institutu za transfuziju krvi Srbije prikupljeno je 450 jedinica rekonvalescentne krvne plazme od onih koji su preležali korona virus. S obzirom na to da po jednom davanju svaki davalac daje jednu jedinicu plazme, a da na svakih 15 dana može da donira po još jednu, a bilo je i takvih, broj onih koji su to učinili može biti od 300 do 450, od 11.511 koliko ih je izlečeno od COVID-a 19. Sa druge strane, do sada je terapiju rekonvalescentnom plazmom primilo više od 20 pacijenata.

Broj ovih davalaca je i veći ako se uzme u obzir da se krvna plazma od onih koji su se izborili sa koronom, može dati i u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.

Prvi izlečeni, krvnu plazmu donirao je 11. aprila u Institutu za transfuziju krvi Srbije, čime je zvanično počelo njeno doniranje. Kako za Telegraf.rs kaže dr Glorija Blagojević iz ovog Instituta, do sada je obavljeno više od 1.500 razgovora sa potencijalnim davaocima plazme.

- A, sve u cilju  selekcije davalaca i zakazivanja testiranja. Prikupljeno je oko 450 jedinica rekonvalescentne plazme i taj broj se svakodnevno povećava. Terapija rekonvalescentnom plazmom je primenjena kod više od 20 pacijenata - kaže dr Blagojević.

Donori po više puta 

Svaki davalac plazme po jednu njenu jedinicu može da da 24 puta godišnje, odnosno na svakih 15 dana. Kako saznajemo u Institutu, već je bilo davalaca koji su dali po više puta, a među njima ima i žena.

korona virus, koronavirus, bolnica, lekar Foto: Tanjug/AP

Doktorka Blagojević podseća da davaoci plazme mogu da budu osobe starosti između 18 i 60 godina.

- U ovom trenutku zastupljene su sve dobne skupine. Više od trećine davalaca rekonvalescentne plazme su žene, što je nešto veća zastupljenost žena nego u populaciji davalaca krvi - navodi dr Blagojević.

U slučaju davanja rekonvalescentne plazme potrebno je da je davalac imao potvrđenu infekciju COVID 19, da se oporavio i da ima jedan negativan nalaz.

- Od negativnog testa treba da prođe 21 dan da bi davalac došao na testiranje. Takođe, mora da budu ispunjeni svi kriterijumi koji su određeni za selekciju davalaca krvi, a to između ostalog znači da mora biti stariji od 18 i mlađi od 60 godina, i da nema hronične bolesti poput povišenog pritiska ili srčanih oboljenja, maligniteta ili autoimune bolesti - kaže naša sagovornica.

Institut za transfuziju krvi Srbije, vanredno stanje, Beograd, krv, koronavirus Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Jedan ubod u venu 

Procedura davanja krvne plazme nije bolna za davaoca, a traje od 40 do 60 minuta.

- Doniranje krvne plazme se obavlja afereznom procedurom - plazmaferezom, pomoću aparata,  separatora krvnih ćelija i komponenata. Primenjuju se setovi koji su sterilni, za jednokratnu upotrebu, što znači da se za svakog davaoca koristi novi set. U toku procedure iz krvi davaoca se prikuplja samo određena količina plazme (oko 600 ml), a svi ostali sastojci krvi se vraćaju davaocu kroz isti, jedan ubod u venu - objasnila je dr Blagojević za naš portal.

Video: Ovako izgleda proces dobijanja lekovitog krvnog seruma protiv Kovida-19

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA