≫ 

Ovo su rešenja testova iz matematike: Probni test bio lakši od završnog ispita

Budući srednjoškolci sutra polažu kombinovani test kada će pokazati znanje iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije

  • 3
ispit, matematika, geometrija, prijemni, škola, domaći zadatak, test Foto: Pixabay

Srpski osmaci jutros su polagali završni test iz matematike. Pred njima je bilo 20 zadataka, za čije rešavanje su imali dva sata, od 9 do 11 sati.

Osmaci sutra završavaju malu maturu, kada će polagati kombinovani test. On sadrži  zadatke  i pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, pre početka završnog ispita iz matematike, posetio je jutros Osnovnu školu „Miloje Zakić“ u Kuršumliji. On je učenicima poručio da budu opušteni koliko je to moguće i da rade prvo ono što znaju.

- Matematika nije laka, ali koncentrišite se. Verujem da ste spremni i da ste se pripremali i onlajn i u školi - rekao je ministar.

A, ispostavilo se upravo tako. Osmacima danas matematika nije bila laka. 

Kako su nam rekli, drugi dan male mature doživeli su obrnutu situaciju u odnosu na juče. Naime, za razliku od sprskog jezika, koji im je bio lakši juče nego probni test, matematika im je bila teža danas nego na probnom ispitu. 

Osmacima je najteža bila piramida u pretposlednjem zadatku a nisu im bili laki ni tekstualni zadaci.

S obzirom na to, sva deca sa nestrpljenjem očekuju da vide rešenja zadataka. 

Ovo su rešenja iz matematike: 

Po završetku polaganja testa iz matematike, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Dušan Кićović razgovarao je sa učenicima osmog razreda u Osnovnoj školi „Milan Đ. Milićević“ u Beogradu.

- Zadovoljni smo kako je do sada protekao sam tok završnog ispita. Sinoć u planirano vreme sva vozila JP „Pošta Srbije“ si stigla sa testovima, svi testovi su skenirani, a jutros od 7.30 časova počelo je pregledanje testa iz srpskog odnosno maternjeg jezika -  rekao je Кićović .

Prema njegovim rečima, za sve one učenike koji su bolesni i nisu izašli na završni ispit, biće organizovan drugi rok u avgustu i u skladu sa osvojenim bodovima ti učenici biće upisani u škole. Istakao je da će od ove godine biti omogućen i elektronski upis u srednje škole.

Juče su budući srednjoškolci polagali test iz srpskog jezika, namučila ih je jedna prosta reč, a ukoliko ste propustili, ovo su rešenja iz maternjeg: 

Maturantima uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, podsetimo, rekao je juče da u srednjim školama ima mesta za oko 76.500 učenika.

U praksi se pokazalo da dve trećine učenika upiše jednu od prve tri želje. Više su roditelji pod stresom nego učenici, jer kao što sam rekao ima dovoljno mesta - rekao je Pašić i dodao je njima želja da srednje obrazovanje bude obavezno, ali i najavio da će biti omogućen elektronski upis dece u škole.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 23. juna do 8 časova. Istog dana, ukoliko imaju primedbe na test, učenici će moći da podnesu žalbe.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28. juna 2020.godine.

Video: Mala matura u doba korone: Za male maturante počeo završni ispit

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    18. jun 2020 | 22:09

    Mozda onima koji sastavljaju zadatke za prijemni niko nije rekao da su deca izgubila ozbiljno skoro celo drugo polugodiste. Deca se nisu spremala za prijemni kao ostale generacije ali su zato dobili najteze zadatke. Ova COVID generacoja je ozbiljno ostecena,prilicno sludjena od raznih proba testova ( online, pa malo od kuce, pa sa maskama) sve to da bi neko se hvalio kako je to u ovoj zemlji sve moguce. A oni sada ispastaju zbog svog tog ludila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA