Ministar Popović otvorio Regionalni inovacioni startap centar u Priboju

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je svečano Regionalni inovacioni startap centar u Priboju

  • 1
Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj Priboj Foto: Miloš Perić

- Priboj je grad sa jakom inženjerskom kulturom koja je nasleđe auto giganta FAP-a. Ovde imamo i jednu od najboljih mašinsko-elektrotehničkih srednjih škola u Srbiji sa izvrsnim mladim robotičarima. Sa ovim startap centrom, mladi inovatori iz Priboja, dobili su najbolje uslove da ovde razvijaju svoje inženjerske i preduzetničke potencijale - rekao je Popović.

Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj Priboj Foto: Miloš Perić

On je ukazao da će mladi inovatori u ovom startap centru, pored najsavremenije opreme i kreativno uređenog prostora po svetskim standardima, imati i najsnažniju mentorsku podršku. "Mladi će ovde imati stalne obuke iz marketinga, preduzetništva, razvoja proizvoda i usluga, ali takođe i pravnu i knjigovodstvenu podršku kako da lako i brzo otvore svoje startap kompanije. Naš cilj je da što više startap kompanija bude otvoreno i registrovano u Priboju i da one zapošljavaju što više mladih. Želimo da mladi ostaju u Priboju i da se vraćaju u Priboj znajući da ovde imaju uslove za rad i napredovanje", rekao je Popović.

Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj Priboj Foto: Miloš Perić

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, izjavio je da je strategija ove opštine da pobeđuje znanjem.

- Priboj je grad okrenut mladima i privredi. Imamo slobodnu zonu sa kompanijama, idemo u pravcu dualnog obrazovanja, imamo podršku za školovanje inženjera u slobodnoj zoni. Želimo da pružimo šansu mladim ljudima da svojim inovacijama i energijom pokrenu Priboj - rekao je Rvović.

Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj Priboj Foto: Miloš Perić

Jedan od stanara Inovacionog startap centra je Valentina Toković, mlada profesorka informatike i predsednik Planinarskog kluba Ljeskovac iz Priboja. Ona planira da u Startap centru osnuje svoju startap kompaniju koja će povezati IT tehnologije i planinarenje.

Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj Priboj Foto: Miloš Perić

- Razvila sam ideju kako da se koriste kju-ar kodovi, razne vrste digitalnih "trekova" i elektronskih topografskih mapa prilikom planinarenja. To su inovacije u toj oblasti za koje mislim da mogu da imaju komercijalnu vrednost na tržištu - istakla je ova mlada startaperka.

Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj Priboj Foto: Miloš Perić

Projekat otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra realizovali su Opština Priboj i „Industrijski parkovi“ iz Priboja, uz finansijsku podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 42 miliona dinara, a za rad startap kompanija predviđen je na prostoru od 579 kvadrata u samom centru grada.

Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj Priboj Foto: Miloš Perić

Na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj otvorio je deset Regionalnih inovacionih startap centara, takozvanih "mini" naučno-tehnoloških parkova, i to u Priboju, Užicu, Čačku, Pirotu, Zrenjaninu, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Subotici i Staroj Pazovi. Planirano je otvaranje još četiri centra u Arilju, Svilajnacu, Kragujevcu i Zubinom Potoku na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    18. jun 2020 | 16:54

    И поред тога што је српски језик врло богат и динамичан преживљава врло тежак период .Поред напуштања његове прве азбуке ЋИРИЛИЦЕ сваки дан добијамо неку “ нову “ реч ??Који проценат грађана Србије зна шта је “startup”?Користим више страних језика али ме овако понашање наших “недошколовАних “ људи љути .Пре више од педесет година , приликом кратког боравка у Београду , радећи напољу ,сретнем бившег професора факултета , причајући о рачунарским мАшинама , зА АЈБИЕМ сАМ РЕКАО ИБМ. Он ми рече :”очекивао сам АЈБИЕМ .Да би показали да живимо напољу одмах почнемо прљати свој матерњи језик .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA