Nemački, engleski i "podpis" na kesama sa testovima za prijemni? Evo objašnjenja o čemu se radi

Nije bilo problema niti zvaničnih zamerki ni od jedne škole, zbog ovih natpisa na kesama

  • 15
Natpis, kesa sa testovima Foto: Tviter/Portikla

Fotografija kesa sa testovima iz srpskog jezika za prijemni ispit u srednje škole na kojima stoji nalepnica sa gramatički pogrešno odštampanom reči "podpis" umesto "potpis" izazvala je lavinu komentara korisnika Tvitera nedugo nakon što se pojavila na ovoj društvenoj mreži.

Pored te reči, kako se vidi na fotografiji, stoje i nemački i engleski izraz, što je sve dodatno začudilo. 

Brojni korisnici Tvitera zapitali su se zašto je na engleskom i nemačkom, a mi smo odgovor na to pitanje najpre potražili u Ministarstvu prosvete, gde nam je rečeno da se obratimo Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Tamo nam je odgovoreno da su natpisi na kesama na nemačkom, engleskom i poljskom jeziku, a ne srpskom, kako se mnogima učinilo upravo zbog reči "podpis".

- Razlog je to što su kese iz uvoza, od inostranog proizvođača. Izabrane su za ovu namenu zbog kvaliteta i niske ponuđene cene, a putem redovnog postupka javne nabavke. Promena printa na kesama i dodavanje srpskog jezika bi značajno poskupela nabavku istih - kažu za Telegraf.rs iz Zavoda.

Kako dodaju, ipak je na svakoj kesi dodatna nalepnica sa svim neophodnim informacijama na srpskom jeziku (ili na jezicima nacionalnih manjina), i bez pravopisnih grešaka.

- Nije bilo problema niti zvaničnih zamerki ni od jedne škole, zbog ovih natpisa na kesama - objašnjavaju iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    18. jun 2020 | 21:59

    Zasto se ovo uvozi?! Jel nema bas nijednog domaceg proizvodjaca kesa?! Pa nije ovo raketna tehnologija. Drzava i sama mora da favoruizuje domace proizvodjace

  • J...

    18. jun 2020 | 22:48

    Toliko nam se prica da kupujemo domace da podignemo nasu privredu a sta je sad ovo????jedna velika sramota!!!toliko malih firmica i porodicnih imamo moglo je njim da se da da urade ali...

  • Kvazi englez na srpskom

    18. jun 2020 | 20:25

    Nije bilo problema niti zvaničnih zamerki ni od jedne škole, zbog ovih natpisa na kesama - objašnjavaju iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Kad su i sami nepismeni. Neko pregledavao kvalitet necega za sto su dali pare? Vazno je samo da je jeftino, a razliku u ceni vec neko drpio. Uzas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA