Mladi Piroćanci na maturi u majicama za Čedu: Sakupili 117.000 dinara, dečak im uputio dirljive reči

Dečak Čeda Tošić (13) iz Pirota ima cerebralnu paralizu, a srednjoškolci su se potrudili da njegovo detinjstvo učine srećnijim

  • 13
Čeda Tošić, Maturanti, Tehnička škola Pirot Foto: Facebook, Privatna arhiva

Obećano - ispunjeno! Maturanti Tehničke škole u Pirotu ostali su dosledni svojim rečima da će na proslavi maturske večeri nositi majice sa natpisom "Budi i ti nečiji razlog za osmeh" i novčano pomoći dečaku Čedi Tošiću (13) koji boluje od cerebralne paralize.

Kažu da je matura ispit zrelosti, a ovi mladi, humani ljudi, položili su juče i test iz ljudskosti.

Oko 250 maturanata, svi do jednog, bez pogorova, nosili su crne i bele majice sa rečima koje bi i druge motivisale da pomognu onima kojima je to zaista i potrebno.

Maturanti, Tehnička škola Pirot Devojke su nosile bele majice na maturskoj večeri posvećene Čedi Tošiću, Foto: Privatna arhiva

A oni su svojim gestom pomogli Čedi, predivnom dečaku koji će, kako za Telegraf.rs kaže njegova majka Ljiljana, biti operisan 23. juna.

Novac za njegovu operaciju, koju u Ćupriji vrši tim ruskih lekara, skupljen je, a Čeda - srećan. Prema Ljiljanim rečima, on će ponovo moći da hoda posle intervencije koja košta oko 305.000 dinara.

- Posle sastanka parlamenta u školi, dogovorili smo se da organizujemo humanitarnu akciju za našeg drugara Čedu. Umesto u haljinama i odelima, odlučili smo da proslavimo matursko veče u majicama. Novac koji budemo prikupili ići će za Čedu - ispričala je maturantkinja Dragana Taškov za Telegraf.rs.

Maturanti, Tehnička škola Pirot "Budi i ti nečiji razlog za osmeh" na crnim majicama koje su nosili mladići, Foto: Privatna arhiva

Dragana kaže da im je Čeda, u znak zahvalnosti, poslao pismo koje su oni juče, na svojoj maturskoj večeri, pročitali.

- Napisao je da je neizmerno zahvalan, nazvao nas je svojim drugarima i poželeo da jednog dana može da sedi u tim istim klupama u kojima smo mi sedeli, i da pohađa školu u koju smo mi išli - priča nam ova maturantkinja iz Pirota.

Maturantkinja Pirot Maturantkinja Tehničke škole u Pirotu, Foto: privatna arhiva

Otkriva i da su, prema njihovoj računici, svojim gestom i podizanjem svesti o tome koliko je Čedi potrebna pomoć, skupili oko 117.000 dinara.

Čedina majka kaže da njenom sinu sutra u posetu dolaze i nastavnici, i to sa nagradama.

Čeda Tošić, dečak Dečak Čeda Tošić, Foto: Facebook

- Doći će nastavnici da mu donesu nagrade sa takmičenja iz istorije, matematike, informatike. Ushićeni smo, pripremamo sve što je potrebno za operaciju - kaže Ljiljana.

Odličan đak, veseo i optimističan

Podsetimo, predivni dečak Čeda uvek je nasmejan, veseo, optimističan i s razlogom omiljen među drugarima. Rođen je sa celebralnom paralizom, ali ga snaga da hoda i bude odličan đak u školi nikada nisu napuštali.

Već je, kako je ranije ispričala njegova majka za Telegraf.rs, bio operisan, a sada ponovo mora da bude podvrgnut hirurškom zahvatu jer je naglo počeo da raste.

- Moj sin je već imao jednu operaciju u Ćupriji i počeo da hoda. Problem je nastao zbog naglog rasta i on trenutno ne može uopšte da hoda, a jedini spas mu je još jedna operacija koju će izvesti ruski lekari - ispričala je ona.

Majka Ljiljana ne radi nigde zbog Čedine bolesti, pošto stalno mora da bude uz njega.

Zbog njihove teške materijalne situacije, ceo Pirot se podigao na noge da na sve moguće načine obezbedi Čedi srećnije detinjstvo.

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coca

    19. jun 2020 | 23:02

    Svaka cast deco , polozili ste ispit zrelosti .Neka vam svaki dan bude ispunjen srecom i da nastavite da redjate uspehe .

  • primer

    19. jun 2020 | 23:06

    Svaka cast za primer!!!

  • Vlada grobar

    19. jun 2020 | 22:45

    Bravo klinci bravo naslednici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA