• 0

Ovo su rešenja kombinovanog testa: Završeno polaganje male mature

Učenici mogu maksimalno osvojiti 14 bodova

  • 0
Mali maturanti, polaganje, test

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mali maturanti danas su rešavali zadatke kombinovanog testa - sa pitanjima iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije - nakon što su prethodna dva danas polagali testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Ovo su rešenja današnjeg testa.

Osmi razred završava oko 68.000 đaka. Završni ispit je obavezan za sve, jer je to kruna osnovne škole. Broj osvojenih bodova na testovima važan je zbog upisa u srednju školu.

Maturantima uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Testovi se pregledaju digitalno, najveći broj bodova nosi kombinovani test

Testovi se ove godine pregledaju digitalno. Škole urađene testove vraćaju školskim upravama, a one Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde se radi skeniranje.

Softverski se pregledaju zadaci zatvorenog tipa, dok zadatke otvorenog tipa pregledaju nastavnici - pregledači. Oni neće znati čije zadatke pregledaju, iz koje škole ili grada. Svaki zadatak pregledaju po dva nastavnika.

Sve škole preduzele su mere prevencije zbog epidemije virusa korona. Umesto u fiskulturnim salama đaci ove godine testove rešavaju u učionicama, a u svakoj učionici raspoređeno je po devet učenika, kako bi se ispoštovala mera distancu.

Nastavnici su u obavezi da nose maske, a postavljene su i dezobarijere.

Mesta za upis u srednju školu više nego učenika

Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, podsetimo, rekao je ranije da u srednjim školama ima mesta za oko 76.500 učenika.

U praksi se pokazalo da dve trećine učenika upiše jednu od prve tri želje. Više su roditelji pod stresom nego učenici, jer kao što sam rekao ima dovoljno mesta - rekao je Pašić i dodao je njima želja da srednje obrazovanje bude obavezno, ali i najavio da će biti omogućen elektronski upis dece u škole.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 23. juna do 8 časova. Istog dana, ukoliko imaju primedbe na test, učenici će moći da podnesu žalbe.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28. juna 2020.godine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima