• 39

Vasko de Popa, 5. lice jednine i Košarka: Profesore srpskog nasmejali "biseri" đaka na maloj maturi

Netačni odgovori učenika podeljeni su u Fejsbuk grupi i dok su neke nasmejali, drugi su ovakav vid komunikacije nazvali "degutantnim"

  • 39
ispit, matematika, geometrija, prijemni, škola, domaći zadatak

Foto: Pixabay

Vasko de Popa i peto lice jednine? Možda vi niste čuli za ove pojmove, ali su ih se, kako se čini, nastavnici i profesori srpskog jezika širom Srbije i te kako naslušali, odnosno načitali u odgovorima svojih đaka na testovima iz srpskog jezika, u okviru male mature.

Ove "bisere" i mnoge druge, prosvetni radnici podelili su sa svojim kolegama u jednoj Fejsbuk grupi, pri čemu nisu želeli da omalovažavaju đake već da, kako su i sami rekli, pokažu koliko je bilo kreativne dece, pa da čak i oni koji ne predaju "biserima iz klupe" maštaju da imaju takvog đaka...

Među njima su, pored pomenutnog Vaska de Pope (umesto Vaska Pope) i petog (nepostojećeg) lica jednine, i ona koja se češće sreću, poput onog da se piše "pojena" umesto "poena", ali je bilo i učenika koji su bili ubeđeni da se reč košarka piše kao da je vlastita imenica - velikim slovom.

Srpski jezik, biseri

Foto: Facebook/Profesori srpskog jezika

Iako su nesvakidašnji odgovori na testovima iz srpskog jezika nasmejali većinu, razmena učeničkih "bisera" na Fejsbuk stranici naišla je i na negativne komentare. Među profesorima su se našli i oni koji smatraju da je uzrok neznanju učenika upravo rad njihovih nastavnika.

- Poštovane moje koleginice, možda nije do dece, možda u ovom ismejavanju onih koje bi trebalo da naučite nečemu ima i vašeg nemara? - napisao je na Fejsbuku jedan od profesora koji nije ostao usamljen slučaj.

Matura, srpski jezik

Foto: Facebook/Profesori srpskog jezika

I drugi korisnici ove društvene mreže naveli su da im je takvo objavljivanje "degutantno".

Matura, srpski jezik

Foto: Facebook/Profesori srpskog jezika

- Gde je profesionalna etika? Možda je neki od navedenih i ismejanih odgovora odgovor mog deteta koje možda nema potrebne "prosečne sposobnosti". Svaka čast! Baš ste me nasmejali - napisala je jedna majka.

Srpski jezik, biseri

Foto: Facebook/Profesori srpskog jezika

Sigurno se i vi sećate "bisera" svojih drugova iz osnovne škole sa kojima ste redovno "proveravali" odgovore posle svakog kontrolnog zadatka. Moja učiteljica, sigurna sam, i dan-danas pamti jedan od njih: da je stanovnica Grčke Grčkinja, a muškarac koji živi u Grčkoj - Grčak.

Video: Mala matura u doba korone: Za male maturante počeo završni ispit

(D. S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametnica

    Izgubili smo smisao za humor. 😂🤦😎🦞🗑️📝

  • ivan s

    Pitanje za milion dolara bi bilo kako se naziva stanovnik Srbije. To Bog Otac ne zna. Rekao bih "građanin Srbije", al' opet su to dve reči. Isto važi i za ove indijance preko Drine, našu braću po ko zna kojij liniji.

  • Зоран

    Негативни коментари на објављивање ђачких бисера показују да живимо у времену у коме је изгубљен смисао за хумор, када се свака шала сматра атаком на нечију личност, када људи постају по мало роботи.. Ми старији се сећамо да се Кнез Михајлова некада орила од смеха младих, да су се људи и у препуним возилима ГСП-а смејали духовитим упадицама. И дан данас на окупљањима наше гимназијске генерације са симпатијама се присећамо бисера који смо имали иако су многи од нас постали угледни и успешни људи у својим професијама, чак су ти бисери ђака и професора објављивани у школским новинама и нико се није љутио. Зато хајде људи гледајте живот и са мало ведрије стране и тако посматрате и ово, јер нисам приметио да је то објављивани са циљем да се деца исмеју.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima