≫ 

Vasko de Popa, 5. lice jednine i Košarka: Profesore srpskog nasmejali "biseri" đaka na maloj maturi

Netačni odgovori učenika podeljeni su u Fejsbuk grupi i dok su neke nasmejali, drugi su ovakav vid komunikacije nazvali "degutantnim"

  • 39
ispit, matematika, geometrija, prijemni, škola, domaći zadatak Foto: Pixabay

Vasko de Popa i peto lice jednine? Možda vi niste čuli za ove pojmove, ali su ih se, kako se čini, nastavnici i profesori srpskog jezika širom Srbije i te kako naslušali, odnosno načitali u odgovorima svojih đaka na testovima iz srpskog jezika, u okviru male mature.

Ove "bisere" i mnoge druge, prosvetni radnici podelili su sa svojim kolegama u jednoj Fejsbuk grupi, pri čemu nisu želeli da omalovažavaju đake već da, kako su i sami rekli, pokažu koliko je bilo kreativne dece, pa da čak i oni koji ne predaju "biserima iz klupe" maštaju da imaju takvog đaka...

Među njima su, pored pomenutnog Vaska de Pope (umesto Vaska Pope) i petog (nepostojećeg) lica jednine, i ona koja se češće sreću, poput onog da se piše "pojena" umesto "poena", ali je bilo i učenika koji su bili ubeđeni da se reč košarka piše kao da je vlastita imenica - velikim slovom.

Srpski jezik, biseri Foto: Facebook/Profesori srpskog jezika

Iako su nesvakidašnji odgovori na testovima iz srpskog jezika nasmejali većinu, razmena učeničkih "bisera" na Fejsbuk stranici naišla je i na negativne komentare. Među profesorima su se našli i oni koji smatraju da je uzrok neznanju učenika upravo rad njihovih nastavnika.

- Poštovane moje koleginice, možda nije do dece, možda u ovom ismejavanju onih koje bi trebalo da naučite nečemu ima i vašeg nemara? - napisao je na Fejsbuku jedan od profesora koji nije ostao usamljen slučaj.

Matura, srpski jezik Foto: Facebook/Profesori srpskog jezika

I drugi korisnici ove društvene mreže naveli su da im je takvo objavljivanje "degutantno".

Matura, srpski jezik Foto: Facebook/Profesori srpskog jezika

- Gde je profesionalna etika? Možda je neki od navedenih i ismejanih odgovora odgovor mog deteta koje možda nema potrebne "prosečne sposobnosti". Svaka čast! Baš ste me nasmejali - napisala je jedna majka.

Srpski jezik, biseri Foto: Facebook/Profesori srpskog jezika

Sigurno se i vi sećate "bisera" svojih drugova iz osnovne škole sa kojima ste redovno "proveravali" odgovore posle svakog kontrolnog zadatka. Moja učiteljica, sigurna sam, i dan-danas pamti jedan od njih: da je stanovnica Grčke Grčkinja, a muškarac koji živi u Grčkoj - Grčak.

Video: Mala matura u doba korone: Za male maturante počeo završni ispit

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    19. jun 2020 | 21:08

    Smeju se profesori i nastavnici, a žalosno je što nisu uvideli sopstveni ne uspeh da decu nauče . Sramota za profesiju!

  • Pitanje

    19. jun 2020 | 23:04

    Najjaci su ovi pateticari i krivo nasadjeni drndosi medju profesorima i komentatorima. Ljudi se malo nasmejali, jer odgovori i jesu simpaticni. Uspeh profesora se ne gleda kroz jedan odgovor vec kroz generalni uspeh njihovih ucenika na maloj maturi i u tome kako su kroz skolovanje uticali na tu decu.

  • Pravnik

    19. jun 2020 | 21:47

    Nije ni najmanje smesno vec zalosno. Jaaako zalosno. Zavrsava malu msturu a nezna padeze!!!!. U 21 veku generacije izlaze nepismene,a da ne govorim o recniku koji koriste. Fond reci jako,jako oskudan. I taj ce sutra da radi u prosveti. Eee blago nama,cemu se smejete vi prosvetni radnici,onda niste nista bolji od tih nepismenih ucenika. Nadam se da cete objaviti komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA