• 1

Proglašena vanredna odbrana od poplava na Tamišu kod Sečnja: Tu je i vrh poplavnog talasa

Sa druge strane, nivo Tamiša u Jaši Tomiću je u opadanju

  • 1
Reka Tamiš

Foto: Wikimedia/Laslovarga

Na reci Tamiš, kod Sečnja, jutros u 7 sati proglašena je vanredna odbrana od poplava gde je nivo vodostaja ove reke dostigao 700 centimetara, što je za 50 centimetara više iznad kriterijuma za proglašavanje vanredne redovne odbrane od poplava, kaže za Telegraf.rs rukovodilac odbrane od poplava na vodnom području Vojvodine Božidar Beloš. On ističe da, uprkos svemu, za sada nema opasnih mesta koji prete da će doći do izlivanja, eventualno pucanja nasipa. 

S tim u vezi, Beloš kaže da se vrh poplavnog talasa nalazi u Sečnju, odakle se Tamiš kreće ka ustavama "Tomaševac", što je udaljenost 17 kilometara.

- Nakon toga bi trebalo da prestane bilo kakvo opasnost. Dalje će Tamiš ići svojim putem, ka Opovu, Pančevu i Dunavu - navodi Beloš za naš portal.    

Jaša Tomić bezbedan

Sa druge strane, nivo ove reke u naselju Jaša Tomić je u opadanju.

 - U Jaši Tomiću nivo Tamiša sada iznosi 730 centimetara, što je za 20 centimetara manje u odnosu na maksimalnih 750 koliko je iznosio juče u 18 sati   - nevo je Beloš za Telegraf.rs.

U saopštenju na svom sajtu iz preduzeća "Vode Vojvodine" podsećaju da je na delu od rumunske granice do Sečnja vanredna odbrana od poplava na snazi već treći dan, a da je današnji vodostaj je 740 cm, za 24 centimetra više nego juče, što predstavlja mnogo manji porast vodostaja u odnosu na prethodne dane.

Tamiš

Nebranjeni deo Tamiša Foto: I love zrenjanin

- Ukupna dužina linije na kojoj se sprovodi vanredna odbrana od poplava iznosi 61,64 kilometra. 
Ustave „Tomaševac“ i „Botoš“ su od danas, takođe, u vanrednoj odbrani od poplava, dok je na reci Brzavi ukinuta redovna odbrana nakon što se vodostaj spustio na 187 cm - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se prema prognozama RHMZ-a u narednim danima se očekuje smanjenje i stagnacija vodostaja na Tamišu.

Navode da je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić obišao je lokacije na kojima se sprovodi odbrana od poplava, kako bi se uverio da su preduzete sve neophodne mere za zaštitu stanovništva, naselja i obradivih površina. Na terenu je situacija pod kontrolom, nasipi su uređeni, a mehanizacija, radnici i volonteri spremni ukoliko bude potrebe da se reaguje.

Tamiš

Foto: Privatna arhiva

Na porast vodostaja na ovoj reci, usled višednevne kiše, Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je još sredinom nedelje. Upozorenja su prvo važila za naselje Jašu Tomić, kada su svi strahovali da se ne ponovi situacija iz 2005. godine, kada su ga zadesile neviđene poplave. Sada su sve oči uprte u Sečanj.

U nedelju uveče je došlo do izlivanja Tamiša iz korita na potezu između Botoša i Tomaševca, a nešto kasnije saobraćaj je na tom opštinskom putu obustavljen. Do izlivanja na ovom nebranjenom delu, na kojem su, uglavnom, pašnjačke površine, došlo je usled prolaska vodenog talasa.

Obilne padavine i danas

Iznad većeg dela Srbije i danas se očekuje velika količina padavina. Kako stoji u upozorenju, koje je RHMZ postavio na svoj sajtu u Beogradu se očekuje 40 mm kiše za 24 sata, a na zapadu i do 60.

- Danas (22.06.) iznad većeg dela Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda velika količina padavina (40 mm i više za 24 časa), a u zapadnoj Srbiji i više od 60 mm za 24 časa. Sutra (23.06.) se obilne padavine očekuju u centralnim i južnim predelima (40 mm i više za 24 časa) - piše u upozorenju RHMZ-a.

Video: Potopljene kuće u Lučanima, užasan prizor nabujale vode

(LJ. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kola

    U Sirči kod Kraljeva, sanina su zbog bujice otcepljena brojna domaćinstva u kojima žive i deca i starci, između ostalog. Ne mogu da se probiju do civilizacije, kola su im zarobljena i ne mogu da izađu iz dvorišta. Valjalo bi da pišete i o tome jer nas ovde zezaju godinama sa sanacijom terena.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima