U narednih 48 sati vodostaj 6 reka porašće preko upozoravajućeg nivoa: Kiša se sutra premešta

Hidrolog Dejan Vladiković ocenio da su prognoze za Tamiš bile odlične, te da nema govora o poređenju sa poplavama u Obrenovcu

  • 0
Nabujala reka Foto: Shutterstock

U narednih 48 časova u režimu intenzivnijih porasta biće vodotoci u zapadnoj i jugozapadnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji, saznaje Telegraf.rs. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda precizirali su za naš portal da je danas akcenat na zapadnom i jugozapadnom delu, a sutra na preostala dva.

Kako nam je rečeno, intenzivan porast vodostaja očekuje se na pritokama Zapadne Morave, sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

- To se misli na sliv reke Jadar sa pritokama, na sliv reke Kolubare sa pritokama, reku Skrapež kod Požege i kod Kosjerića, reku Đetinju, Moravicu, Bjelicu. To su sve pritoke Zapadne Morave. Tu očekujemo intenzivnije poraste vodostaja sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa - kazao nam je hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković.

On je dalje dodao da su službe Sektora za vanredne situacije obaveštene i na terenu, kao i Javno preduzeće "Srbijavode".

Nema analogije sa 2014. godinom, to je isključeno - rekao je podsećajući na poplave u Obrenovcu, uz pojašnjenje o tome šta tačno znači "upozoravajući nivo".

Poplava u Obrenovcu Obrenovac, 2014. godina / Foto: M. Pantić

Prema njegovim rečima, to je granica javljanja i "tada počinje pažnja", što je prvi od četiri postojeća nivoa.

-  Prvi je upozoravajući nivo, kada se aktiviraju službe. Kada krene dalji porast, sledeća je redovna odbrana od poplava. Treći stepen je vanredna odbrana. Ono što je bilo 2014. godine, to je bilo nekoliko metara iznad tog trećeg stepena i zato je proglašena vanredna situacija - navodi hidrolog ističući da vanredna odbrana nije isto što vanredno stanje, te da je "potpuno normalna kada postoje velike količine kiše".

- Četvrti stepen se uopšte ne računa, on u ovoj konkretnoj situaciji ne postoji - kazao je.

Prema rečima Vladikovića, sutra popodne padavine se premeštaju ka centru i jugoistoku, gde se takođe očekuju porasti reka, ali ne tako izraženi kao što se predviđa za danas.

Dejan Vladiković hirolog Dejan Vladiković / Printskrin: Youtube/Uz Jutarnju Kafu

- Manji bujični vodotoci ponegde. Za velike reke koje su u sistemu odbrane ne očekuje izlivanja. Za vodotoke prvog reda nadležna su javna preduzeća, za bujične vodotokove su nadležni organi lokalne uprave - kazao je dodajući da se preciznije informacije očekuju tek sutra.

"Prognoze za Tamiš bile odlične"

U vezi sa upozorenjima RHMZ-a na porast nivoa Tamiša i odbranu nasipa na rumunskoj granici u selu Jaša Tomić, Vladiković je kazao da je situacija potpuno pod kontrolom, te da su Jaša Tomić i Sečanj bezbedni.

- Mi smo još u petak izdali neko prvo upozorenje. Ono što je na Tamišu i to smo ispratili. Bile su odlične prognoze. Urađene su u kooperaciji sa kolegama iz Rumunije, pošto tok ide odatle. Jaša Tomić i Sečanj su bezbedni. Prvo je bila redovna odbrana od poplava proglašena, a onda vanredna i te mere se sprovode - kazao je.

Povodom snimaka iz tog dela Srbije koji su pokazali da je voda prekrila put na potezu između Botoša i Tomaševca na području Zrenjanina, te da je saobraćaj obustavljen, kazao je da je  da to nije izlivanje, već širenje reke.

- Ne možete imati kanal duž celog toka, morate pustiti reku. Pušta se u poljoprivredno zemljište, to je redovno, to je reci dato na raspolaganje, to nisu kuće, mostovi... To nije izlivanje, već širenje reke zbog obilnih padavina, potpuno je pod kontrolom - ocenio je hidrolog.

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA