≫ 

Vanredna situacija u još 3 opštine: Broj ugroženih područja raste, a neke reke se povlače

Poplave od juče prave velike probleme, a prema najavama, situacija bi mogla da se smiri u sredu, kada se očekuje prestanak padavina

  • 48

Zbog poplava koje su danas pogodine Srbiju i dalje ne na snazi vanredna situacija u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Kraljevu, Ljigu i Ivanjici. Tokom dana vanredno stanje proglašeno je i u Koceljevi i Vladimircima, a potom i u Trsteniku. Poplavljeno je više od 700 domaćinstava, a reka Ljuboviđa je srušila dva mosta u Ljuboviji. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva, dok iz RHMZ-a najavljuju da će tokom naredna 24 sata vodostaj nekoliko reka dodatno porasti.

Porastao je vodostaj Tamiša. Na potezu od 60 kilometara od granice sa Rumunijom do Sečnja, obe obale su pod vanrednim merama odbrane od poplava.

:

00:17 TENT i basen "Kolubara" potpuno bezbedni

Termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu i Rudarski basen "Kolubara" potpuno su bezbedni u situaciji trenutnih vremenskih nepogoda, izjavio je danas direktor EPS-a Milorad Grčić.

23:00 Uspostavljen saobraćaj na 120 km puteva

- Saobraćaj je bio obustavljen na oko 410 kilometara puteva zbog visokog vodostaja. Najkritičnije je bilo u Zapadnoj Srbiji. Jedan most je pao u Ljuboviji, most je star 50 godina, stubovi su tada projektovani u koritu reke i to je bio problem. Uradićemo devijaciju i postavićemo ponton, da bi za dan-dva saobraćaj počeo da funkcioniše. Kritično je bilo i u Adranima kod Kraljeva gde je vodostaj reke dostigao do mosta, u Arilju, Novom Pazaru i Raškoj - rekao je v.d. direktora JP "Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak za Tanjug.

Poplave, izlivanje reka Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dosada je brzom reakcijom putara sanirano 120 kilometara puteva.

22:29 U Kuršumliji najavljuju proglašenje vanredne situacije, izlivanje reka i bujice i kod Leskovca i Pirota

Predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić kaže da ekipe javnih preduzeća i meštani pokušavaju da spreče nadolazeću vodu da stigne do kuća i da je neophodno proglašenje vanredne situacije.

Zbog kiše voda se izlila i iz kanala kod Pirota i krenula ka domaćinstvima u naselju Radin do, a koordinator Štaba za vanredne situacije Sreten Savov kaže da su veće posledice sprečene. I Veternica se izlila, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da su ekipe na terenu i da za sada nije rizično.

20:38 Brnabić u Kosjeriću: Potrudićemo da se šteta što pre pokrije

Predsednica Vlade RS Ana Brnabić posetila je danas Kosjerić i istakla da je u sanaciju i za odbranu od poplava država uložila veliki novac i da će tako biti i u narednom periodu, sve dok opasnost od poplava ne bude bila svedena na minimum.

Ana Brnabić Ana Brnabić u Kosjeriću / Foto: RINA

- Danas je mnogo bolja situacija nego što je bila 2014 godine, ali ima još mnogo da se radi. Ono što je nama najvažnije jeste da vodimo računa o svim građanima i Vlada RS je tu uz njih. Na terenu smo, tu smo za njih i u saradnji sa lokalnim samoupravama potrudićemo se da maksimalno brzo se proceni šteta i da se ona pokrije. Pre svega domaćinstvima, na usevima i posle toga na svemu ostalom. Važno je da šteta bude brzo procenjena, nadomešćena, a građani bezbedni - istakla je premijerka.

19:45 Ljuboviđa se povlači, ali stanje u Ljuboviji i dalje kritično

Reka Ljuboviđa kod Ljubovije polako se povlači u svoje korito i njen vodostaj je niži za jedan metar, međutim, situacija u toj opštini je i dalje kritična jer je poplavljeno između 600 i 700 domaćinstava, 70 ljudi evakuisano, tri mosta su srušena, a sedam sela odsečena.

Predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević rekao je za Tanjug da ukoliko ne bude novih kiša, očekuje se da će se život u toj opštini normalizovati u narednih 24 do 48 sati.

19:16 Meštani u Osečini: Voda naišla velikom brzinom

U opštini Osečina tokom jučerašnjeg dana i noći usled velikih padavina reka Jadar se izlila.

Poplave u Srbiji, Osečina Poplava u Osečini / Foto: MUP Srbije

Voda je, kako pričaju meštani, poplavila velikom brzinom, pa čak nisu imali vremena dovoljno da se odbrane i mnogi su doživeli isti scenario kao i za vreme poplava 2014. godine. Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, a i domaće životinje su na vreme evakuisane, ali voda je poplavila veliku površinu obradivog zemljišta i ušla u kuće gde je načinjena velika materijalna šteta.

19:05 Opština Trstenik proglasila vanrednu situaciju 

Opština Trstenik proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. Iz Štaba za vanredne situacije za Centar Press kažu da se u ovom trenutku radi na odbrani izvorišta koje je tokom poplava 2014. godine pretrpelo ogromne štete.  Ugrožavanje izvorišta značilo bi ugrožavanje vodosnabdevanja za ceo grad.

Trstenik Poplava u Trsteniku / Foto: Centar Press

18:50 Normalizovan saobraćaj na Ibarskoj magistrali

Na Ibarskoj magistrali normalizovan je saobraćaj kod kružnog toka Dići, a nakon usporenog odvijanja zbog izlivanja reke Ljig, saopštili su Putevi Srbije. Normalizovan je i saobraćaj na putu Radalj - Mali Zvornik u mestu Donja Borina, zatim na putu Zavlaka - Mojković u mestu Mojković.

Saobraćaj je, međutim i dalje obustavljen na deonici Arilje-Ivanjica kod manastira Klisura i mesta Stupčević zbog izlivanja reke Moravice i otcepljenja puta.

17:54 Reka Gradac izlila se na nekoliko mesta

Reka Gradac, koja sinoć nije pravila probleme građanima Valjeva, izliza se danas na nekoliko mesta i poplavila više domaćinstava.

Na valjevskim rekama situacija je veoma ozbiljna: izlio se Gradac, korito je napustila i Kolubara nizvidno od Valjeva, dok je uzvodno od ušća vodostaj Kolubare u opadanju. Na mernom mestu kod Centra za kulturu vodostaj Kolubare je oko 160 centimetara.

17:33 Vanredna situacija u Koceljevi i Vladimircima

Opštinski štabovi za krizne situacije u Koceljevi i Vladimircima proglasili su danas vanredne situacije zbog izlivanja vodotokova drugog reda na području tih opština.

U obe opštine nabujala voda još nije ugrozila domaćinstva, a poplavljena su područja oko korita tih reka na kojima se nalazi poljoprivredno zemljište. U Koceljevi najveći problem pravi reka Tamnava, dok se u Vladimircima izlila reka Dobrava.

17:22 Vojska Srbije pomaže u odbrani od poplava

Na poziv Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva, više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava. Pripadnici Druge brigade kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar koja preti da poplavi okolna domaćinstva.

Vojska Srbije Vojska Srbije pomaže prilikom poplava / Foto: Ministarstvo odbrane

17:17 Haos ne prestaje - Očekuje se negde umereni, ponege veći porast vodostaja

Na slivu Jadra i pritokama primetna je stagnacija i manje opadanje vodostaja, kao i na gornjem toku sliva Kolubare, dok se na donjem delu toka u narednih 15 do 20 casova očekuje porast bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa, saopšteno je iz JVP "Srbijavode".

Poplave u Srbiji, Kosjerić Skrapež se u Kosjeriću izlio u centru varoši / Foto: MUP Srbije

Prema prognozama RHMZ-a, usled najavljenih obilnih padavina, očekuju se umereni i veci porasti vodostaja na na slivu Zapadne Morave sa pritokama Moravicom, Skrapežom i Bjelicom.

17:00 Stefanović obišao Osečinu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji u Osečini pomažu građanima čije su kuće ugrožene usled poplava.

Ministar je juče u ovu opštinu uputio dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije, kako bi pomogli stanovništvu. On je rekao da je većina vodotokova u Srbiji trenutno u opadanju i da u ovom trenutku imamo povoljniju situaciju nego pre nekoliko sati.

- Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje se smanjenje padavina, što znači da bi u naredna 24 sata trebalo da imamo daleko bolju situaciju, odnosno da ćemo moći da kažemo da je opasnost iza nas - rekao je Stefanović.

On je ranije danas posetio i Ljuboviju, koja je usled obilnih padavina jedna od najugroženijih u Srbiji. Ministar je sa predsednikom opštine Milovanom Kovačevićem, obišao više kritičnih lokacija u ovoj opštini, a prisustvovao je i sednici Štaba za vanredne situacije.

16:44 Brnabić: Palo i do 210 litara kiše po kvadratnom metru

U 12 lokalnih samouprava u Srbiji uvedena je vanredna situacija zbog izlivanja reka usled obilnih padavina, izjavila je premijerka Ana Brnabić i navela da će vlada učiniti sve da što brze sanira posledice poplava i pomogne ljudima.

Brnabić je, posle sednice Štaba za vanredne situacije, rekla da je problem nastao jer je u prethodnih 48 sati bilo ekstremnih padavina, i do 210 litara po kvadratnom metru.

- Sve nadležne službe reagovale su na vreme. I ''Srbijavode'' i ''Vode Vojvodine'' bile su u kontkatu sa RHMZ-om, postavljeni su bedemi, što je sprečilo štetu, kakva je mogla da nastane - rekla je Brnabić novinarima.

Dodala je da će danas posetiti Kosjerić i Osečinu, dve opštine u kojima je proglašena vanredna situacija.

16:37 Naglo rastu vodostaji reka u Pomoravlju

Zbog kiše koja u Pomoravlju pada 24 sata sa manjim i jačim intenzitetom, ali i padavina proteklih dana, došlo je do naglog rasta vodostaja na rekama uključujući i Veliku Moravu.

Vodostaj je znatno porastao od noćas, ali su reke sve u koritima i nema opasnosti od izlivanja. Ipak, sve službe su obaveštene i u pripravnosti ako zatreba, a situacija se prati, rečeno je Tanjugu u Opštinskim štabovima za vanredne situacije.

Vodostaj Belice i Lugomira kod Jagodine je porastao za 140 i 113 centimetara, Crnice kod Paraćina 97, Reasave kod srednjovekovnog manastira Manasije u Despotovcu 148 centimetara.

15:58 Brnabić u poseti opštinama Kosjerić i Osečina 

U toku noći, obilne padavine stvorile su probleme u opštini Osečina, gde je Jadar sa svojim pritokama poplavio oko 150 dvorišta, ali i nekoliko privrednih objekata.

U tu opštinu su upućene dodatne snage SVS-a i pripadnici Žandarmerije, kako bi pomogli građanima.

Velika količina padavina doprinela je i izlivanje reke Skrapež u centru Kosjerića. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja. Poplavljeno je oko pedesetak objekata, a evakuisano 5 osoba.

15:30 Evakuisano 11o osoba na teritoriji Arilja

Direktor policije Vladimir Rebić obišao je danas opštinu Lučani u kojoj je zbog obilnih padavina proglašena vanredna situacija, kao i opštinu Arilje gde je vanredna situacija na snazi u deset mesnih zajednica i poručio da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviti da pružaju pomoć ugroženom stanovništvu.

- Na području Lučana pripadnici Sektora za vanredne situcije i policijski službenici evakuisali su tokom noći 31 stanovnika iz Viče i Guče. Usled obilnih kišnih padavina izlila se reka Gorušica u Viči i Belice u selima Guča, Turica i Puhovo čime je ugroženo oko 100 domaćinstava. Neprohodni su putni pravci Kratovska stena - Lučani - Guča i Kratovska stena - Lučani –Markovica - rekao je Rebić, napominjući da je u ovoj opštini prosečno palo 55 litara po kvadratnom metru, dok je u selima Gornjeg Dragačeva palo čak i duplo više kiše.

Rebić je rekao i da su na teritoriji Arilja pripadnici Sektora za vanredne situacije i policijski službenici tokom današnjeg dana do ovog trenutka evakuisali 110 osoba.

14:45 Rekordne poplave u Ljuboviji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas, prilikom obilaska Ljubovije, da je država uz stanovništvo u svim opštinama ugroženim poplavama, da će se boriti i da ih neće ostaviti na cedilu.

Govoreći o situaciji u Ljuboviji, koja je usled obilnih padavina trenutno jedna od najugroženijih, Stefanović je istakao da su sve + evakuisane porodice zbrinute.

- Posle rekordnih padavina, po rečima ljudi iz „Srbija voda“ i Hidrometeorološkog zavoda, poplavni talas koji se dogodio tokom noći napravio je materijalnu štetu, poplavio jedan deo kuća u Ljuboviji i ugrozio deo putne infrastrukture. Meštani su evakuisani i u ovom trenutku nemamo ugroženo stanovništvo. Tamo gde je bilo potrebno obezbeđene su cisterne sa pijaćom vodom. Na terenu su i jedinice Sektora za vanredne situacije, policije i Žandarmerije koje pomažu lokalnom stanovništvu, kao i lokalnoj samoupravi u saniranju štete - rekao je Stefanović.

14:33 Najnovije upozorenje RHMZ-a

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na slivu Južne Morave sa pritokama vodostaji danas i sutra biti u umerenom porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

RHMZ Foto: Printskrin RHMZ

14:21 Obustave na 360 km puteva, uskoro pontonski most u Ljuboviji

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da je usled obilnih padavina i izlivanja reka trenutno obustavljen saobraćaj na oko 360 kilometara puteva i najavio da će u saradnji sa vojskom za dan ili dva biti postavljen pontonski most u Ljuboviji, gde je trenutno najteža situacija zbog urušavanja mosta.

Kaže da se situacija menja iz sata u sat i da je sve više normalizovanih putnih pravaca. Ekipe putara su na terenu sa oko 150 do 160 mašina koje rade na raščišćavanju terena, dodao je Drobnjak.

Selo Trešnjevica, Arilje, poplave Foto: Tanjug/Milena Lukić

14:05 Nedimović: Situacija je trenutno najteža na 4 reke

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da očekuje da će se situacija u vezi sa poplavama tokom dana smiriti i naglasio da je aktuelna situacija dokaz koliko mora da se ulaže u vodoprivredne objekte.

Najteža situacija je, kaže, u slivu Zapadne Morave, gde se beleži porast reke Skrapež, Bjelice, Ðetinje i Lužnice.

13:58 Kiša ne prestaje u Arilju, u kućama voda do kolena

Situacija u Arilju postaje kritična. Reka Moravica poplavila je malinjake i domaćinstva za samo pola sata, ušla u kuće i ostavila ljude zarobljene u domovima. Voda im je sada do kolena i oni čekaju čamce i pripadnike Sektora za vanredne situacije da ih evakuišu.

Reka je potpuno poplavila magistralni put koji vodi ka Ivanjici, a deo grada sa leve strane magistrale je odsečen od sveta. Situaciju dodatno pogoršava kiša koja ne prestaje da pada. Na licu mesta su policija i vatrogasci, piše RTS.

13:45 Ibar odneo i viseći most u Magliču

Nabujali Ibar odneo je viseći most u Magliču u Ibarskoj dolini. Malobrojni meštani desne strane reke na kojoj se nalazi i tvrđava Maglič su odsećeni od magistrale.

Most Maglič, poplave Foto: Printskrin RTS

13:30 Ivanjica i Ljig progasili vanrednu situaciju

Opština Ivanjica proglasila je vanrednu situaciju. Na teritoriji ove varoši proradilo je šest klizišta duž državnog puta, četiri mosta je odnela voda. Poplavljeno je 30 domaćinstava u naselju Krtice, a 10 u Osonici. Voda je odnela štale, strugare duž Moravice. Ivanjica je ostala i bez pijaće vode, jer je vodozahvat poplavljen.

Obilne padavine prouzrokvale su izlivanje reka na teritoriji opštine Ljig, poplavljeno je poljoprivredno zemljište i oštećeni putni pravci, pa je i ovde proglašena vanredna situacija.

- Sva mehanizacija je na terenu , kako bi sanirali štetu i što pre rešili problem odrona i osposobili puteve - rekao je predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević.

13:15 Telegraf sa Kriznim štabom u Obrenovcu

Zbog obilnih padavina koje su pogodile Srbiju, vodostaji reka rastu, a u Obrenovcu se strahovalo od novih, potencijalnih poplava. Ekipa Telegrafa bila je na licu mesta sa Kriznim štabom koji je obišao teren u Belom polju u Obrenovcu.

13:10 Očekuje se postepeno povlačenje vode u Ljuboviji

Situacija u slivu reke Jadar polako se stabilizuje, a popodne se očekuje povlačenje vode i smirivanje situacije u Ljuboviji, gde je bilo najteže zbog velikog vodostaja, kaže direktor JPV "Srbijavode" Goran Puzović.

Rekao je da je voda iz poplavljenih dvorišta kuća u Osečini isušena i da je kod Loznice vrh "ledenog talasa" prošao, odnosno da nije bilo izlivanja u uređenom delu gde ima nasipa i gde su regulisana korita.

- Situacija je pod kontrolom, u Ljuboviji je bilo najteže i očekujem da popodne voda počne polako da se povlači kako bi se što pre preduzele mere da bi se život polako normalizovao - rekao je Puzović za Tanjug.

Poplave u Valjevu Foto: Tanjug/Rade Prelić

13:00 Tamnava se nije izlila

Što se tiče stanja na reci Tamnavi, vrh talasa je prošao kroz Koceljevu i to je proteklo bez izlivanja. Vrh talasa dalje ide ka Ubu.

Padavine su se za sada pomerile ka slivu Zapadne Morave, pa se može očekivati porast nivoa vode na Skapežu, Ðetinji, Moravici, Bjelici.

Moguća su izlivanja na bujičnim vodotokovima, u neuređenim delovima. Veće reke miruju i ne očekuju se problemi.

Video: Voda prodrla u kuću kod Kraljeva i na tavanu zarobila osmoro ljudi

12:45 Spasioci i dalje ne mogu da priđu zarobljenom bračnom paru: Meštani se poslednji put s njima čuli pre 7 sati

Kritično je studeničkom kraju, gde je reka Studenica napravila velike probleme. Dvoje ljudi su još uvek zarobljeni u kući u Živički. Meštani kažu da su se poslednji put s njima čuli jutros u pola šest i da je reč o starim osobama.

Dopisnik RTS-a je razgovarao sa vatrogascima-spasiocima, koji su reki da nemaju rešenje da priđu kući, probali su čamcima i sajlama, ali nisu uspeli. Meštani predlažu da se pošalje helikopter.

12:25 Suze Vere koja živi sama: Cele noći sam nosila džakove, nisam uspela

Vodena bujica u dragačevskom selu Viča potopila je na desetine domaćinstava. Vera Pajić celu noć je provela štiteći svoj dom dzakovima peska, ali bezuspešno.

- Tek sto smo sredili i okrečili, nadošla Bjelica je ponovo sve odnela. Ovo je gore nego prošle godine. Voda nam je ušla u kuću i garažu, pokušala sam da zaštitim, ali nisam uspela. Poplava mi je unistila kućne aparate i nameštaj. Živim sama i neću moći da se oporavim od ovogodišnje nepogode - rekla je kroz suze Vera.

Video: Baka Vera se celu noć borila protiv nabujale Bjelice, ali bezuspešno, voda joj je odnela sve

12:15 Moravica i dalje raste, voda poplavila domaćinstva

U selu Trešnjevica na teritoriji opštine Arilje, u kojoj je proglašeno vanredno stanje, nivo reke Moravice dosegao je visinu mosta, voda je ušla u mnoga domaćinstva, a oštetila je i poljoprivredna dobra. Prema rečima Milene Lukić iz Trešnjevice, koja živi u neposrednoj blizini mosta, nivo reke i dalje raste, a most je oštećen. Kako kaže, meštani se osećaju ugroženo, jer nivo Moravice i dalje raste.

Mašine su na mostu i on je zatvoren za saobraćaj, a Lukić kaže da je zatvoren i glavni put, pa ljudi koji rade u Arilju ne mogu da se vrate svojim kućama. Usled izlivanja Moravice pričinjena je i velika šteta na poljoprivrednim dobrima.

12:10 Vodostaji na Tamišu u opadanju

Na reci Tamiš, u dužini od 61,64 kilometra i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava, ali su vodostaji u opadanju, saopštilo je danas JVP “Vode Vojvodine“.

Današnji nivo vode na delu Tamiša kod mesta Jaša Tomić iznosi 675 cm, dok je kod Sečnja 670 cm. Prema prognozama RHMZ i narednih dana će ovi vodostaji biti u opadanju, navodi se u saopštenju.

Poplave, izlivanje reka Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kod brane sa retenzijom „Veliko Središte“ na Markovačkom potoku juče je proglašena vanredna odbrana od poplava, dok je kod brane „Mesić“ na potoku Mesić uvedena redovna odbrana.

Ustave “Tomaševac“ i “Botoš“ su i dalje u vanrednoj odbrani od poplava, ali sa tendencijom opadanja vodostaja, dodaju iz Voda Vojvodne i napominju da su stručne službe JVP „Vode Vojvodine“ u toku sa svim dešavanjima na terenu i da nema mesta za paniku.

Video: Kolubara potopila 100 hektara pod zasadom, voda ušla u kuće

12:00 Obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom

U saradnji sa lokalnim samupravama, organizovana je pomoć sa cisternama sa vodom i naftom za Ljuboviju, saopštilo je  Ministarstvo poljoprivrede.

11:45 U Guči se smiruje situacija

Vodostaj Bjelice opada, a sve ekipe su na terenu u Guči kako bi sanirale štetu koju je nabujala reka napravila.

- Počeli smo sa popravkom putnih pravaca i mostova, kao i sa pranjem ulica i dezinfekcijom. Na vreme smo juče obavestili ljude da ih može pogoditi poplava, tako da su bili spremni za ovako nešto i niko nije bio ugrožen - rekao je za Telegraf.rs. predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Kako je dodao, u nastavku dana najavljene su nove velike padavine, pa ostaju u pripravnosti.

Podignuta je i mobilna brana u sklopu nasipa u dužini od oko dva i po kilometra. Veliki problemi zadesili su 13 dragačevskih sela u slivu reke Bjelice, a najteže je bilo u Viči i Guči, gde je voda prodrla u brojna domaćinstva.

11:30 Dramatične fotografije iz najugroženijih gradova

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, usled obilnih padavina, 24 časa dnevno su u pripravnosti i nadziru sve vodotokove, pružaju pomoć stanovništvu i evakuišu građane Srbije u svim ugroženim opštinama.

Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Valjeva, Sremske Mitrovice i Čačka su, uz Žandarmeriju, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

11:15 Kolubara potopila 100 hektara pod zasadom, voda ušla i u kuće

U selu Valjevska Loznica, uz prugu, kod propusta, tokom noći i jutra poplavljeno je više od 100 hektara obradivog zemljišta pod zasadom, a voda je dostigla visinu od 2,5 metra.

Ispod pruge nalazi se propust koji usporava reku kako voda ne bi ušla u okolne kuće, ali zbog količine vode koja je pala tokom noći i jutra, dvorište kuće tačno preko puta propusta poplavljeno je, kao i pomoćni objekti.

11:05 Trećina Srbije u crvenom meteoalarmu, opasnost za ljude i životinje

Kako je RHMZ objavio, pola Srbije je u crvenom meteo-alarmu što znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Meteo alarm Foto: Printskrin RHMZ

10:58 Sve stručne službe su na terenu

Ministarstvo poljoprivrede uputilo sve stručne službe na područja pogođena poplavama, saznaje Telegraf.rs.

10:55 Bujica zarobila bračni par, spasioci ne mogu da im priđu

Bračni par zarobljen je u kući kod Studenice. Voda je nadošla oko dva metra, javlja dopisnik RTS-a iz Kraljeva.

10:52 Izlio se i Ibar u Kraljevu

Usled višednevnih obilnih kiša, reka Ibar tokom noći izašla je na nekoliko mesta iz svog korita, poplavljeni su svi sportski tereni na glavnoj gradskoj plaži, a svakog trenutka vodena bujica preti da se izlije na tek završeni Atletski stadion udaljen 300 metara od centra grada.

Kritično je i u Mataruškoj Banji, gde je potok Pećinac, koji se kod banje uliva u Ibar, poplavio prilaze hotelu Termal i Zavodu za rehabilitaciju Agens, prenosi Glas Zapadne Srbije. Kako se navodi, kuće još uvek nisu ugrožene, ali meštani strepe od novih padavina i bujičnih potoka.

Situacija je veoma ozbiljna i u naselju Ribnica gde je nadošla Ribnica jutros stigla do dvorišta desetak kuđa i drugih objekata.

10:45 U Arilju se izlila Moravica, u deset mesta vanredna situacija

Usled obilnih padavina reka Moravica na teritoriji opštine Arilje se izlila zbog čega je nekoliko stotina kuća u kritičnoj situaciji, a vanredno stanje proglašeno je danas u deset mesnih zajednica na teritoriji te opštine.

Kako je za Tanjug naveo predsednik opštine Miloš Nedeljković, vanredna situacija proglašena je u Trešnjevici, Stupčevićima, Mirosaljcima, Latvici, Dragojevcu, Cerovi, Bogojevićima, Virovu, Arilju i Grdovićima.

Rekao je da je najkritičnija Moravica koja se izlila zbog čega su, kaže, svi mostovi na toj reci u kritičnom stanju, a ima ih pet, šest.

10:40 Skrapež se povukao u Kosjeriću, ispumpava se voda iz kuća i dvorišta

Reka Skrapež u Kosjeriću se vratila u korito, a voda se ispumpava iz dvorišta i kuća.

- Nismo mogli da se odbranimo, voda je bila jako velika, jako brzo je nadošla. Poplavljeno je 40-50 kuća, a štete ćemo sagledati tek kada se voda povuče, jer u pojednim kućama imamo do 1,2 metra vode koja se nije povukla - kaže predsednik opštine Kosjerić.

Vode ima i u jednoj od trafostanica, zbog čega deo Kosjerića nema struju.

10:32 Kataklizma i u Ivanjici: Pod vodom kuće i kamioni, porušeni mostovi

Nezabeleženo nevreme u Ivanjici je napravilo alarmantno stanje, prema rečima predsednika opštine Zorana Lazovića nivo Moravice je nezapamćen.

Više stotina kuća je poplavljeno, jedno domaćinstvo je evakuisano. Veliki broj privrednih subjekata je pod vodom Pegaz, Iva brest i mnogi drugi. 

10:15 Majka i dete evakuisani u Guči

Vodena bujica opkolila je na desetine domaćinstava u Guči. Iako su upozoreni na mogućnost poplava, skoro svi meštani ostali su preko noći u svojim domovima. Vatrogasne jedinice sprovode akciju evakuisanja pojedinih porodica.

- Majka koja je sama u kući sa detetom me je pozvala u pomoć. Voda im sve više navire unutra i nemoćni su. Moraju biti izvedeni na sigurno - rekao je Nenad Lazović za RINU, koji je pozvao vatrogasce spasioce iz Čačka.

10:00 Nabujali Ibar naneo 2 splava na most, oni se raspali

Nabujali Ibar naneo je splav na most u centru Kraljeva. Od udara u most splav se potpuno raspao.

Na snimku koji je čitalac poslao Telegrafu, vidi se kako reka novi splav, koji nije mogao da prođe ispod mosta.

Za samo nekoliko sekundi ceo splav je zdrobljen.

9:51 Voda prodrla u kuću u Mlanči i na tavanu zarobila osmoro ljudi: Među njima i deca

Reka Studenica i Slatina izlile su se iz korita, a voda je ušla u kuće. Na tavanu porodice Maloše Todorovića u Mlanči kod Kraljeva je šestoro staraca i dvoje dece koji čekaju evakuaciju.

Mlanča, poplave Foto: Printskrin RTS

9:35 RHMZ očekuje stabilniju situaciju od podneva

Hidrlog RHMZ-a Dejan Vladiković je rekao za RTS da je jak porast vodostaja na području Zapadne Morave, odnosno na njenim pritokama Moravici i Bjelici.

Kako je rekao, u ovom trenutku su vodostaji oko i iznad vanredne odbrane od poplava. Navodeći da se očekuju nove padavine na tom području, istakao je da se do podneva očekuje nvih 20 do 25 milimetara, što će uticati na komplikovaniju situaciju. Ipak, rekao je da bi ona od podneva trebalo da se relaksira.

Video: Snimci potopljenog Dragačeva iz vazduha uteruju jezu u kosti

Od četvrtka se očekuje apsolutno razvedravanje i porast temperatura.

9:20 Voda pokrenula klizište u Ivanjici: U opasnosti dvadeset kuća, poplava odnela dva mosta

Klizište koje se pojavilo na magistralnom putu Ivanjica - Golija ugrozilo je 20 tak domaćinstava.

- Evakuisali smo nekoliko domaćinstava usled klizišta, a reka Moravica ušla je u nekoliko domaćinstava u Međurečju, voda je u kućama do jednog metra - kaže za Glas zapadne Srbije Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine.

Ivanjica, klizište Foto: RINA

9:00 Vanredna situacija u Guči

Usled izlivanja reke Bjelice i njenih pritoka u opštini Lučani proglašena je vanredna situacija.

Poplavljeno je preko sedamdeset domaćinstava u Guči, zbog velike količine vode ne možemo da priđemo tim kućama. Na svu sreću ljudi su bili u pripravnosti, zbog najavljenih padavina, niko nije životno ugrožen. Sistem odbrane u donjem toku Bjleice dobro funkcioniše i za sada nema opasnosti od izlivanja u Đeraću i Dljinu - izjavio je za RINU predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

8:47 U Ljuboviji 70 porodica evakuisano, poplavljeno oko 700 domaćinstava

Reka Ljuboviđa je u Ljuboviji poplavila oko 700 domaćinstava, a 70 porodica je evakuisano. Porušena su dva mosta, a ugroženo je još pet.

Predsednik opštine Milovan Kovačević kaže za RTS da su imali tešku noć, kao i da su zbog velike količine kiše neki nasipi popustili.

- Sva mehanizacija i građanstvo su bili angažovani, međutim neki nasipi nisu izdržali tako da je došlo do izlivanja vode - kaže Kovačević.

8:32 Izlio se Skrapež u centru Kosjerića

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Kosjerića – izlila se reka Skrapež u centru grada. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja. Poplavljeno je oko pedesetak objekata, a evakuisano deset osoba.

Voda je probila to zapušenje i sada se nivo Skrapeža u Kosjeriću opao je za 1,5 metar, a voda se povlači sa ulica.

8:00 Kolubara u porastu, preti da se izlije

RHMZ upozorava da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i danas biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

Krizni štab za vanredne situacije Obrenovca zasedaće danas zbog visokog vodostaja reke Kolubare, koja preti da se izlije, saznaje Telegraf.rs. Ovu informaciju kasno sinoć za naš portal potvrdio je i predsednik te opštine Miroslav Čučković. 

7:38 Obilne padavine i danas

Obilne padavine očekuju se u centralnim i južnim predelima Srbije, sa 40 milimetara kiše za 24 časa. U centralnoj Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, u Beogradu i Banatu žuti.

Ljuboviđa je juče poplavila centar varošice i najmanje 500 domaćinstava. Reka je srušila i most na magistralnom putu. Ugroženo je još pet mostova.

7:20 Jadar poplavio 150 kuća

Jadar je kod Osečine poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. U tu opštinu su upućene dodatne snage SVS-a i pripadnici Žandarmerije, kako bi pomogli građanima. Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće ka Loznici.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.

Zbog opasnosti od izlivanja Rzava i Moravice, na delu teritorije opštine Arilje, u slivu Moravice, proglašena je vanredna situacija. Reke su za sada u koritu, njihov nivo je u stagnaciji.

7:10 Saobraćaj obustavljen i na Ibarskoj magistrali

Zbog padavina i izlivanja reka, u Srbiji je na više putnih pravaca obustavljen saobraćaj, saopštili su Putevi Srbije.

Na Ibarskoj magistrali, deonica Čačak-Gornji Milanovac, u mestu Mlakovac, obustavljen je saobraćaj usled izlivanja reke Despotovice, dok je na Ibarskoj magistrali, na delu kod kružnog toka Dići, usporeno je odvijanje saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

Na putu Dići-Bojkovci, kao i na putu Latković-Ljig, obustavljen je saobraćaj usled izlivanja reke Ljig.

Na putu Gračanica - Ljubovija u mestu Ljubovija, kod motela, obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja reke Ljubovija i urušavanja mosta.

Na putu Šabačka Kamenica-Valkevska Kamenica, u mestu Šabačka Kamenica, obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja reke Dobrave.

Na magistralnom putu Zavlaka - Osečina u mestu Komirić zbog izlivanja Jadra takođe je došlo do potpunog prekida u saobraćaju.

Na putu Lučani - Guča, zbog izlivanja lokalnih bujičnih potoka, u Puhovu i Turici na snazi je obustava saobraćaja.

Putevi Srbije saopštavaju da se na obilaznici oko Beograda, od tunela "Straževica" ka Bubanj Potoku, saobraćaj odvija usporeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huh

    23. jun 2020 | 10:15

    Imate dva miliona dobrovoljaca za odbranu od poplava.

  • W

    23. jun 2020 | 10:43

    Braćo, na krivom smo putu! Bog nam se ljuti opametimo se!!

  • Zvrk

    23. jun 2020 | 07:55

    Ne zaboravite da je Zorana Mihajlovic rekla kad su bilw one poplave velike kako treba radne akcije da se pokrenu da se ciate kanali itd,i?? Gde je to,sto nije ocisceno i promenjeno nesto? Nek objasni zasto plivamo??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA