≫ 

Kragujevac možda uvodi vanrednu situaciju zbog korone: Najviše obolevaju mladi, otkazuju proslave?

Postoji mogućnost zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, organizacije matura, svadbi i proslava, policija proverava kontakte i da li se poštuje izolacija

  • 7
Kragujevac Vanredno stanje Foto: Shutterstock

Epidemiološka situacija u Кragujevcu, imajući u vidu da je u prethodnih 17 dana registrovano 77 novozaraženih korona virusom je zabrinjavajuća, zaključak je Кriznog štaba tog grada koji je juče zasedao, a ukoliko danas i sutra budu imali više od 10 zaraženih proglasiće vanrednu situaciju. 

Tim povodom obratili smo se danas Kriznom štabu. Gradonačelnik i komandant Кriznog štaba Radomir Nikolić rekao nam je da su jutros dobili rezultate od juče, i da su oni ohrabrujući.

- Pozitivno je samo 4 pacijenta, što smiruje situaciju, ako uzmemo u obzir da smo prethodnih dana na dnevnom nivou imali po više od 10 - rekao je Nikolić za Telegraf.rs i dodao da se situacija pažljivo prati.

U utorak uveče, nakon održanog sastanka, Кrizni štab je, kao savetodavno telo, uputio niz preporuka gradonačelniku i Gradskom veću, o donošenju neophodnih odluka kako bi se smanjio rizik od epidemije.

- U skladu sa ovlašćenjima koje ima lokalna samouprava, najverovatnije već danas, razmotrićemo mogućnost skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i ograničiti broj ljudi na proslavama - kazao je tada gradonačelnik i komandant Кriznog štaba Radomir Nikolić.

Radomir Nikolić Radomir Nikolić, gradonačelnik i komandant Kriznog štaba Kragujevca Printskrin: Youtube/RTV Kragujevac

On je podsetio da je Кragujevac u prvom talasu imao ukupno 68 zaraženih.

- Ukoliko rezulati testiranja danas i  sutra pokažu da dnevno imamo više od desetoro zaraženih, Štabu za vanredne situacije upućena je preporuka, da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji grada Кragujevca. To znači korak dalje u davanju naredbi i odlučivanju - pojasnio je Nikolić i dodao da onda postoji mogućnost zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, organizacije matura, svadbi i proslava čija je sezona krenula i gde se virus najviše širi.

Svi do sada zaraženi bili su na nekoj od proslava ne samo u Кragujevcu, nego u Beogradu ili Novom Pazaru.

Naime, rezultati su pokazali da je među 77 novozaraženih raspon godina od 25 do 35.

- S obzirom na to, da je reč o mlađim ljudima nama se čini da je klinička slika nešto blaža. Međutim, mi ne znamo kojom brzinom može da se proširi na ostalo stanovništvo i moramo da učinimo sve što je u našoj moći da to sprečimo. Sa Policijskom upravom smo se dogovorili da vratimo stari režim kontrole kontakata i izolacije, jer drugačije nažalost, ne možemo. Imamo obavezu prema građanima Кragujevca da u borbi protiv kovida preduzememo najozbiljnije mere i mi ćemo to i učiniti - poručio je Nikolić, a sve što je rekao stoji u saopštenju na sajtu grada Kragujevca.

Sve odluke Vlade Srbije automatski važe i na teritoriji grada Кragujevca tako da u autobuse javnog gradskog prevoza više ne može da se uđe bez maske, a isto važi i za javne institucije, Gradsku upravu, pošte, banke, prodavnice i tržne centre.

Video: Nerealni snimak iz Kragujevca: Pop kadi ulice da ode zlo od korona virusa

(Lj.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    24. jun 2020 | 12:09

    Obavezno uvodjenje mera zabrane proslava! Nisu od zivotnog znacaja, ako cemo da biramo zivot ili svadbu, ja bih birao zivot! Ovi sto zele da se zaraze, samo napred!

  • Treba

    24. jun 2020 | 10:54

    Njima treba uvesti red i diciplinu prvo sto se tice sudova pa posle vidite oko korone.

  • Mirjana

    24. jun 2020 | 17:06

    Ako je toliko "hitno"alarmantno"sta ima da se polemise dal treba ili ne treba ... i pompezno najavljivanje dal ce ili nece...besmisao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA