≫ 

Gačići o poplavi koja ih je snašla: Od siline vode umalo nismo ostali bez obe kuće u dvorištu

Reka promenila tok; stariji pamte "veliku vodu", ali nikad ovako

  • 0
Ljubovija, poplave, izlivanje reke Foto: Čitalac Telegrafa

Porodica Gačić doživela je "mali cunami" od poplava. Izazvala ih je reka Ljubovija u istoimenom selu kod Ljubovije, koja je potpuno promenila tok i nosila sve pred sobom.

Bilo je i većih poplava, a Gačići nisu imali problema. Sada, kako kaže Milenko (33), jedan od sinova gazde Milivoja, "od siline vode umalo nisu ostali bez obe kuće u dvorištu", pišu Novosti.

- Samo smo čuli kada je neviđenom snagom reka otkinula pomoćnu zgradu, koja je bila prilepljena uz jednu našu kuću i kotlarnicu. Gledali smo samo kada će i kuće da odu, ali, srećom, nije se to dogodilo - priča Milenko Gačić, koji pokazuje oštećenja uz kuću njegovog brata Dragana, koji tek treba da dođe iz Slovenije, gde radi, i da vidi šta ih je zadesilo.

Potpuno je uništen i most koji povezuje imanje Gačića i druga domaćinstva. Gačićima je voda uz kuće odnela zauvek desetak ari zemlje.

- E, da je to sve - uzdišući priča Milenko. - Sa druge strane Ljubovije bila nam je štala, dva ogromna plastenika, svinjci, kokošinjci, torovi. Sve to što je valjano građeno, još pre 40 godina, otišlo je niz reku i raspršilo se kao mehurići od sapunice. Godine teškog rada naših roditelja i nas, njihove dece. A, navikli smo da živimo samo od svojih ruku. Otac je bio veliki majstor u lozničkoj "Viskozi", vratio se u rodno mesto, stvarao je imetak i evo čitavo poljoprivredno gazdinstvo ode kao da nikada nije postojalo.

Milenko kaže da nemaju mira, ni danju ni noću, posle onoga što im se dogodilo. Otac Milivoje, miran i povučen čovek, samo sleže ramenima i čudi se šta ih je zadesilo. Bilo je, veli, velikih voda i pre, "ali ovakvog čuda nije sigurno bilo".

- Neka su čeljad živa i zdrava - kaže nam Milivoje, dok im komšije i prijatelji pomažu da uklone užasne tragove Ljubovije, koja je odnela dva mosta u selima i veliki na magistralnom putu Loznica - Mali Zvornik - Ljubovija, pa se, sada, odvija samo putnički saobraćaj kroz središte gradića.

Pomoć države ugroženima je najavljena i uslediće posle procene šteta, što je, lično, Azbukovčanima, prekjuče, kada je došao da pomogne sa ljudstvom i tehnikom, obećao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA