• 0

Ovo je kalendar aktivnosti upisa srednjoškolaca: Sve o žalbama, listama želja, prvom i drugom krugu

Nadležni kažu da nijedan test nije izgubljen

  • 0
Polaganje, mala matura, škola

Foto: Nikola Tomić

Prijem i rešavanje žalbi roditelja učenika na rezultate završnog ispita koji nisu imali mogućnost žalbe do petka, 26. juna biće omogućeno u subotu 27. juna od 9.00 do 12.00 časova elektronskom putem na mejl drugostepenakomisija@prigovor.mpn.gov.rs ili posredno preko matične škole.

Ove godine, po prvi put, primenjen je inoviran i digitalizovan završni ispit, u delu pripreme, pregledanja i obrade testova. Ovako organizovan završni ispit predviđao je i nove procedure. Imajući u vidu da je obrazovanje živ sistem, došlo je i do sporadičnih, tehničkih grešaka, koje su usporile proces integracije testa i ID obrazaca, pa samim tim i vidljivost manjeg broja pojedinih testova.

Najčešće greške, koje su dovele do usporavanja procesa su: nepoklapanje ID obrasca učenika sa odgovarajućim testom, dostavljen primerak ID obrasca za učenika, a ne primerak za školu, nedostatak ID nalepnice na testu, ID nalepnica zalepljena ukrivo ili van predviđenog okvira, nepopunjavanje ličnih podataka na ID obrascu, ista ID nalepnica zalepljena kod dva učenika... Prvi put su uloženi ozbiljni napori da se unapredi proces koji je više godina bio problematičan. Obezbeđena je sigurna distribucija testova, kao i to da svi imaju iste uslove prilikom ocenjivanja.

Kalendar

Printskrin: MPNTR

Trenutno postoji manje od 300 učenika koji nisu mogli da vide jedan od tri testa od oko 66.955 učenika osmog razreda koji su polagali završni ispit. Ni jedan test nije izgubljen i svi ti testovi će ručno biti obrađeni i danas objavljeni kako bi učenici imali iste uslove za eventualnu žalbu. Iz tog razloga, Komisija za sprovođenje završnog ispita za školsku 2019/2020. godinu donela je Odluku o izmeni Kalendara aktivnosti za sprovođenje završnog ispita i upisa u srednju školu (u prilogu).

Nakon obavljenog završnog ispita objavljeni su preliminarni rezultati, 23. juna 2020. godine na sajtu zios.mpn.gov.rs. Svaki elektronski sistem koji se uspostavlja, pilotira se, a zatim implementira na manjem uzorku da bi se postepeno širio i uključivao dalje korisnike. U slučaju ovogodišnjeg završnog ispita, sistem koji je napravljen je primenjen u realnim uslovima koji uključuju skoro 68.000 učenika, nastavnike i škole iz svih delova Srbije sa različitim tehničkim mogućnostima.

Razumemo stres roditelja i dece u iščekivanju rezultata, ali ove godine smo želeli da im damo mogućnost da po prvi put rezultatima pristupe iz svojih domova. Do sada su morali da idu u školu i čekaju red da bi imali uvid u rezultate.

Svi učenici osmog razreda koji su pristupili polaganju završnog ispita i na taj način završili osnovnu školu dobiće rezultate sa završnog ispita i na osnovu njih i uspeha koji nose iz škole upisati srednju školu.

Završni ispit održan je od 17. do 19. juna 2020. godine. Završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđen je zakonom i svi učenici na teritoriji Republike Srbije navedeni ispit polažu u istim uslovima i u isto vreme i izlaskom na taj ispit stiču uverenje da su završili osnovnu školu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima