"Zbog male mature u Novom Pazaru svi odgovorni će snositi posledice, ponovljeni test prošao odlično"

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je da se kombinovani test ponovio u 5 novopazarskih škola

  • 1
Mali maturanti, polaganje, test Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ponavljanje kombinovanog testa u Novom Pazaru proteklo je odlično, bez prepisivanja i bez korišćenja nedozvoljenih sredstava, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i poručuje da će svi odgovorni za dešavanja na testiranju snositi posledice i da je zbog nepravilnosti taj slučaj prijavljen policiji i tužilaštvu.

U petak, 19. juna, kada su svi učenici u Srbiji polagali poslednji - kombinovani test u okviru završnog ispita, manjem broju učenika u Novom Pazaru u toku trajanja testa bila su dostupna rešenja, a oni su, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uverenju da su svi odgovori tačni, uneli, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih učenika koji su radili test u Novom Pazaru.

Juče je kombinovani test ponovljen u pet od ukupno 15 škola u Novom Pazaru, a od ukupno 127 učenika, njih 120 je ponovo radilo test, dok je sedam đaka odustalo, od kojih su neki odlučili da upišu privatnu školu.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ministar Šarčević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šarčević je rekao da je poruka da svi moraju da se drže pravila i da niko ne može da bude favorizovan.

"Svako prema svojim zaslugama i učenju treba da ostvari rezultate", kaže Šarčević i dodaje da je slučaj manipulacije u vezi sa polaganjem kombinovanog testa u Novom Pazaru otkriven i da se to "neće gurati pod tepih".

Čekaju se odgovori policije i tužilaštva

Šarčević je naveo da je bilo pokušaja da se dešavanja od 19. juna prevedu u "nacionalnu priču", s obzirom na nacionalni sastav stanovništva u Novom Pazaru i da slučaj polaganja kombinovanog testa u tom gradu u petak ne sme da ostane bez epiloga i da mora da postoji red.

- Slučaj prijavili policiji i tužilaštvu, nismo još dobili odgovore, čekamo ih, obavestili smo zaštitnika građana - naveo je Šarčević.

Ministar je rekao da je u protekle četiri godine u nekim regijama bilo nepravilnosti u polaganju završnog ispita, da se dva puta desila krađa testova iz štamparije.

- Obezbedili smo štampariju, dobili smo podršku premijerke. Mi smo pod svim uslovima pandemije štampali testove i u tri smene se radilo. Testovi su zaštićeni u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, niko ne može da uđe. Štampanje, distribucija i način otvaranja smo zaštitili - naveo je Šarčević.

Kako kaže, od 2022. plan je da se matura radi potpuno digitalno, možda i 2021. ako za to bude tada obezbeđen novac.

Naglasio je da će polaganje mature biti sto odsto zaštićeno kada se sve bude radilo digitalno i automatski i dodao da je za to potrebno vreme.

Video: Afera mala matura: Novinarka Telegrafa o detaljima krađe testova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    26. jun 2020 | 19:36

    Ovaj jos ministar ,zar nije dao ostavku zbog niza gluposti .🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA