≫ 

Zaštićena, a urušava se: Kuća u Gornjem Milanovcu, dragulj iz 19. veka, u kritičnom stanju

U kući ima dosta stvari iz tog perioda, stolovi, stolice, klupe… Grede suvoborskih šuma i dan danas su očuvane

  • 1
kuća, dražetići, 19. vek Kuća pod zaštitom države / Foto: Ozonpress

Iako se nalazi pod zaštitom države kuća iz 19. veka u selu Družetići u Gornjem Milanovcu preti da se uruši. Sa druge strane porodica ne može da renovira kuću jer je potrebno uložiti dosta novca da bi se sačuvala spoljašnost. Iz Zavoda za zaštitu spomenika porodici su poručili da nađu sponzora, piše OzonPress

— Pisala sam u Kraljevo, dobila sam dopis da znaju u kakvom je stanju kuća ali da nemaju sredstava, kažu da tražimo sponzora. Kog sponzora ćemo mi da tražimo na tuđu kuću? To je tuđa kuća, nije naša. Živim tu ali to nije naša kuća — kaže Milisavka Babić.

kuća, dražetići, 19. vek Kuća pod zaštitom države / Foto: Ozonpress

Kuća iz 1861. godine pravi je muzej i svedočanstvo o srpskoj istoriji i arhitekturi tog vremena.  Hajdučka kuća imala je više ulaza i izlaza, puškarnicu, široki odžak za sušenje mesa… U kući ima dosta stvari iz tog perioda, stolovi, stolice, klupe… Grede suvoborskih šuma i dan danas su očuvane, bez trunke oštećenja.

kuća, dražetići, 19. vek Kuća pod zaštitom države / Foto: Ozonpress

— Kuća je sačuvana. Unutrašnji deo je malo promenjen, izmenjen, ali spoljni nije. Nikakvo pravo nemamo na nju, tako su nam bar rekli na sudu. Kuća je nedeljiva, pod zaštitom države, ali nikad u nju niko nije dao žute banke za nju. Ni za pokrivku, ma ni za šta. Sada će jedan deo sa se sruši i to je to — priča Milisavka, setno se presećajući perioda kada je u njoj živelo i do deset ukućana.

Kuća je oštećena 1999. godine nakon zemljotresa na Maljenu i pravo je čudo da je i do sada ostala na temeljima. Napukli zid porodica je pokušala da sanira pur-penom ali bez većeg uspeha. Iako je pod zaštitom države od 1957. godine u nju nije uložen ni dinar, a nije zainteresovana ni lokalna samouprava.

kuća, dražetići, 19. vek Kuća pod zaštitom države / Foto: Ozonpress

Ko god dođe svima se sviđa, svi su oduševljeni, ali sve se završi na tome. Tako je kako je — konstatuje Milisavka.

Umesto da bude turistička atrakcija celog kraja, kuća muzej preti da se uruši i verovatno neće preživeti sledeću zimu. Kuću su podigla dva brata Arsenije i Sava. I dobro su je sačuvali, dok o njoj danas brine „samo“ država.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milutin

    27. jun 2020 | 07:52

    Zavod ta zaštitu treba da finansira održavanje i nađe sponzora, a ne da to sugeriše vlasnicima koje samo da bi uopšte postojali kao Zavod sprečavaju da se reše muke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA